Teraz jest czwartek, 2 lipca 2020, 08:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Obcięty obraz na TV (DVD - PAL) ... 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lipca 2007, 21:42
Posty: 2
Lokalizacja: Śrem
Post Obcięty obraz na TV (DVD - PAL) ...
Witam,

Problem jest następujący:
obrabiam materiał pod Ulead Video Studio 9 eng., przechodze do fazy końcowej (opcja SHARE) i po ustawieniu parametrów (z reguły the best quality) renderuję płytkę ... i też w większości przypadków na dysk żeby nie marnowac płytek ...
Wszystko by gralo gdyby nie to, że podczas odtwarzania na TV obraz jest obcięty, tzn. z każdej strony jest odrobinę "wykadrowany" ... nie widać całego obrazu ...
Na początku myślałem że to wina mojego DVD, jakieś opcje ale u kuzynki to samo ...
Parametry ustawiam na:
MPEG files
24 Bits, 720 x 576, 25 fps
Frame-based
(DVD-PAL), 4:3
Video data rate: Variable (Max. 7000 kbps)
LPCM Audio, 48000 Hz, Stereo
O co biega ???
Podczas odtwarzania na dowolnym komputerze widoczny jest cały obraz, na TV obcięty dookoła ...
UVS9 nie wyrzuca żadnych ostrzeżeń że ustawiam cos nie tak lub moze się coś takiego zdarzyć ...

_________________
Pozdr
KrzychoG
====================================
AMD A64 3200+ S939, 1GB RAM dual, 160GB SATA-II + 80GB ATA ...


poniedziałek, 16 lipca 2007, 22:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
to jest Overscan - każdy TV obcina ok 5% z każdej strony, czy w sygnale z anteny czy z innego źrodła - zacznij uwzględniać obszar bezpiecznej ramki :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 16 lipca 2007, 23:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lipca 2007, 21:42
Posty: 2
Lokalizacja: Śrem
Post 
Dzięki za szybką i konkretną opdowiedź ... a z innej beczki, jeśli można, mam jeszcze zapytanie: czy jest jakiś sposób na zautomatyzowanie procesu "zmniejszania" kadru oraz spowodowanie żeby jednak większośc informacji/obrazu uratować ???

W sumie to troche mnie załamałeś, bo filmując amatorsko cięzko też uwzględniać te 5%. Nie jestem zawodowcem ... kamerkę DV mam 4 lata i jakieś 20 kaset nagranych ... dopiero teraz zabieram sie za uporządkowanie filmów i zrobienie płytek DVD ...
na razie zrobiłem 2 filmy + slajdy i inne takie w róznych kombinacjach ...
Szczerze mówiąc czytając FORUM na ŚO wygląda to pięknie ale ja mało nie pier... tego, jak jakieś 2 miesiące nie mogłem się uporać z UVS9, nawet pomoc techniczna Ulead-a wysiadła ... okazało się, że podkłady muzyczne były uszkodzone i UVS9 wysypywał się na projekcie przy 43% renderu ... ale rozwiązanie tego problemu zajęło mi 2 miesiące ...
Teraz zaczynam spozierać na Adobe Premiere Elements 3.0, a moze tu jest jakieś narzędzie do "skadrowania", najlepiej od razu dla całego filmu ???

_________________
Pozdr
KrzychoG
====================================
AMD A64 3200+ S939, 1GB RAM dual, 160GB SATA-II + 80GB ATA ...


poniedziałek, 16 lipca 2007, 23:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
KrzychoG napisał(a):
Dzięki za szybką i konkretną opdowiedź ... a z innej beczki, jeśli można, mam jeszcze zapytanie: czy jest jakiś sposób na zautomatyzowanie procesu "zmniejszania" kadru oraz spowodowanie żeby jednak większośc informacji/obrazu uratować ???

W sumie to troche mnie załamałeś, bo filmując amatorsko cięzko też uwzględniać te 5%. Nie jestem zawodowcem ... kamerkę DV mam 4 lata i jakieś 20 kaset nagranych ... dopiero teraz zabieram sie za uporządkowanie filmów i zrobienie płytek DVD ...
na razie zrobiłem 2 filmy + slajdy i inne takie w róznych kombinacjach ...
Szczerze mówiąc czytając FORUM na ŚO wygląda to pięknie ale ja mało nie pier... tego, jak jakieś 2 miesiące nie mogłem się uporać z UVS9, nawet pomoc techniczna Ulead-a wysiadła ... okazało się, że podkłady muzyczne były uszkodzone i UVS9 wysypywał się na projekcie przy 43% renderu ... ale rozwiązanie tego problemu zajęło mi 2 miesiące ...
Teraz zaczynam spozierać na Adobe Premiere Elements 3.0, a moze tu jest jakieś narzędzie do "skadrowania", najlepiej od razu dla całego filmu ???
no wiec tak wcale nie jest tak ciezko uwzglednic te % jak sie jest amatorem kwestia przyzwyczajenia naprawde :))) A mozesz to uratowac takze caly obraz zmniejszysz o % i zostana ci wtedy dookola czarne paski, tyle nie wiem czy to warte zachodu.

_________________
:mrgreen:


wtorek, 17 lipca 2007, 07:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
w sumie to na wizjerze/ekranie LCD to widzisz ten właśnie obcięty obraz więc raczej nie musisz sie o nic martwić

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 17 lipca 2007, 09:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
Croolick napisał(a):
w sumie to na wizjerze/ekranie LCD to widzisz ten właśnie obcięty obraz więc raczej nie musisz sie o nic martwić
nie zawsze :}

_________________
:mrgreen:


wtorek, 17 lipca 2007, 11:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
no kurde sie doczepił jak rzep psiego ogona :P
przecież nie napisałem że zawsze....

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 17 lipca 2007, 14:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
Croolick napisał(a):
no kurde sie doczepił jak rzep psiego ogona :P
przecież nie napisałem że zawsze....
a czy ja napisalem ze ty tak napisales lol wiesz co wsadz sobie te twoje gierki slowne w dupe. Albo pomagasz userom i jednoznacznie im mowisz albo nie pomagaj i nie wprowadzaj ich w blad jak sie nie znasz.

_________________
:mrgreen:


wtorek, 17 lipca 2007, 16:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
"Toś mi polutował"

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 17 lipca 2007, 23:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL