Teraz jest środa, 8 lipca 2020, 12:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Workshop 2 i powrót do menu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 22 listopada 2005, 14:34
Posty: 13
Post Workshop 2 i powrót do menu
Witam !!!!!
Zaimportowałem potężny plik *.mpeg do programu i podzieliłem go na chaptery . W menu do każdego okienka przypisałem pakiet chapterów , a do pierwszego okienka przypisałem cały mpeg .Po wyświetleniu przypisanych chapterów miał być powrót do menu . Niestety , po zakończeniu wyświetlania przypisanego fimu do ikony nie wraca do menu tylko idzie gdzieś wyświetlać któryś z chapterów . Gdzie mmam błąd ? Proszę o pomoc .

[ Dodano: Sob Wrz 15, 2007 12:03 pm ]
Wygląda że tylko ja mam taki problem , ale jeżeli ma ktoś jakieś sugestie byłbym niezmiernie wdzięczny .
Pozdrawiam Piotrek


sobota, 1 września 2007, 11:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Podaj uklad playlisty.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


poniedziałek, 1 października 2007, 10:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
Dokładnie zrób PrintScreena lub napisz jak wygląda Twoja play lista, tam tkwi problem :D
Pozdrawiam


poniedziałek, 1 października 2007, 15:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Workshopa znam wyśmienice, ale strasznie się męczę ze zrozumieniem tego, co napisałeś :(
Cały program działa na zasadzie "przeciągnij i upuść", więc zarówno na wszelkie linki, jak i obiekty menu przeciągamy to, co ten element ma uruchamiać.
Screen bedzie bardzo pomocny.
P.G.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 1 października 2007, 20:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 22 listopada 2005, 14:34
Posty: 13
Post 
http://img221.imageshack.us/my.php?image=listasx5.jpg
Dzięki za zainteresowanie . Jak widać na screanie po przejściu chapteru nr22 powinno przejść do menu , a odtwarzacz zaczyna odtwarzać jakiś inny wcześniejszy chapter .
Proszę o jakieś sugestie .
Serdecznie pozdrawiam !!!!
Piotrek


poniedziałek, 1 października 2007, 22:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Słuchaj !
Przecież tak nie tworzy się chapterów w programie Workshop.
Filmu nie dzieli się na chaptery, tylko wyciąga się je z niego coś jak gdyby indeksując film w danych punktach, gdzie każdy indeks obrazowany jest kadrem chaptera. Kadr chaptera nie musi nawet przedstawiać nam dokładnie punktu wejścia po jego kliknięciu, bo tak jak w Twoim przypadku jest to nic nie przedstawiające okienko. Powiem tak prościej: jeśli film zaczyna się od efektu fade (rozjaśnia się) button nie musi nam przedstawiać czarnego pola, ale dowolną scenę dowolnego etapu filmu, jest to o tyle wygodne, gdyż niemal każda nowa akcja filmu rozpoczyna się mało ciekawym kadrem, nieżadko mało związanym z fabułą akcji. Poszukam, bo wiem że mam cały fajny opis ze screenami jak działać w tym programie. Teraz tak:
- na lewe górne nazwijmy to okienko przeciągnij z tej niby kliszy pierwszy chapter czyli początek wesela i zaznacz z lewej pozycję "Default Highliht Button", by właśnie ten pierwszy button o tytule start stał się domyślnym rozpoczynającym projekcję.
I taka mała sugestia jeśli można:
dopisz Ślub i Wesele zamiast tylko wesele :)
Pozdrawiam gorąco i już szukam tego kursu.

[ Dodano: 01-10-2007, 23:12 ]
Dodam jeszcze:
bardzo pomocne są cztery małe ikonki tuż pod głównym oknem roboczym programu lekko po prawej. One obrazują nam czy button nie zachodzi jeden na drugi, pokazują nam gdzie przeniesiemy się po kliknięciu na dany button, jaki symbol pojawi się przy buttonie podczas wyboru jeśli zostanie on wybrany "z pilota" i zresztą sam zobacz.
P.G.

[ Dodano: 01-10-2007, 23:14 ]
No i długo nie szukałem - niestety w j.angielskim, ale bardzo pomocne:
http://www.ulead.com/learning/dws.htm
P.G.


poniedziałek, 1 października 2007, 23:07
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 22 listopada 2005, 14:34
Posty: 13
Post 
Serdeczne dzięki za podpowiedzi . Widzę że wszystko robiłem źle . Jutro dokładnie przestudiuję tutoriale i napewno się mi rozjaśni .
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam !!!!!!!!!!!!
Piotrek


wtorek, 2 października 2007, 00:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Na szybkiego utworzyłem idiotyczne (w sensie logicznej treści) menu, tylko po to, by pokazać, że nieco inaczej wygląda jego konstrukcja składowa. Na początku warto powiedzieć, że pierwszą startową planszą menu nie powinna być plansza z wyborem scen, (żadnych chapterów, to szkolny błąd) taką daje się dopiero jako drugą - kolejną jeśli zostanie wybrana przez widza pozycja "Wybór scen" (lub temu podobna). W playliście mam jeden plik filmowy, jest to przecież jeden film (bo i po co go kroić) kilka pozycji w playliście będzie wtedy i tylko wtedy, gdy płyta będzie zawierała więcej niż jeden film, mogą to być jakieś wstępne logo, czy inne reklamy zablokowane przed pominięciem, mogą to być sceny dodatkowe zupełnie innej treści niż film zasadniczy itp. (oznaczyłem jako jedynka na screenie). Chapterów mogę sobie wyciągnąć dowolną ilość i do każdego z nich zrobić w oknie menu button przenoszący mnie do danej sceny, menu może zawierać dziesiątki takich buttonów, gdyż samo ono może być wieloplanszowe, pierwszy button przenosi mnie na sam początek filmu, którego pierwszy kadr jest czernią, a mimo to button nie musi być czarny, tylko przedstawia mi kadr dziesiątej, lub dowolnej innej sekundy filmu (oznaczyłem jako dwójka), gdy podświetlę pierwszy button w oknie narzędziowym pojawia się ptaszek przy pozycji Default Highlight Button, co oznacza, że jest on domyślnie zaznaczonym w wypadku naciśnięcia jedynie play przez użytkownika (widza), (domyślnie film wystartuje od początku)(oznaczyłem jako Trójka). W tej konfiguracji po zakończeniu filmu odtwarzacz zawsze przechodzi do menu do pierwszej planszy (o ile właśnie tą zdefiniowałem jako domyślną - początkową).

Tutaj link do Screena
Pozdrawiam gorąco.


wtorek, 2 października 2007, 02:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 22 listopada 2005, 14:34
Posty: 13
Post 
Dzięki serdecznie !!!!!!!!!!
Jeszcze nigdy się nie spotkałem z tak wyczerpującą podpowiedzią .Będę testował .
Serdeczne dzięki !!!!!!!!!!!
Piotrek


wtorek, 2 października 2007, 21:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
mogą to być jakieś wstępne logo, czy inne reklamy zablokowane przed pominięciem

Jest sposób na pominięcie :) wystarczy wcisnąć przycisk przejscia do menu 8)


środa, 3 października 2007, 11:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
andrzej_men, wow - jesteś mistrzem normalnie :mrgreen:
- czy ja gdzieś napisałem, że nie da się ich ominąć?
- dzisiejsze odtwarzacze już w swoich funkcjach menu posiadają omijanie reklam, i to odtwarzacze "z biedronki" :)
- napisałem jedynie z czego może składać się playlista posiadająca kilka klipów video.
jajca normalnie :mrgreen:
P.G.


środa, 3 października 2007, 14:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post 
mam pytanie troche inne niż omawiane tu, a mianowicie - czy mozna w tym programie utworzyć authoring płyty DVD+R DL ? Próbowałem i nie wiem jak za to się zabrać. I jeszcze jedno pytanie - jaka jest rzeczywista pojemność płyty dwuwarstwowej8,5 GB ?


środa, 3 października 2007, 15:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post 
Cytuj:
andrzej_men, wow - jesteś mistrzem normalnie Mr. Green
- czy ja gdzieś napisałem, że nie da się ich ominąć?
- dzisiejsze odtwarzacze już w swoich funkcjach menu posiadają omijanie reklam, i to odtwarzacze "z biedronki" Smile
- napisałem jedynie z czego może składać się playlista posiadająca kilka klipów video.
jajca normalnie Mr. Green
P.G.

Spokojnie, a czy ja napisalem ze ty tak napisales? :wink: :P

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


środa, 3 października 2007, 15:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
v_grzes, Ulead oferuje całe masy nakładek na Workshop'a, jedną z nich jest możliwość pracy z krążkami DL.
W tym miejscu dokładnie pierwsza nakładka jest właśnie do tego.
Płytki DVD+R DL mają 8.5 GB pojemności.
Tutaj pod TYM adresem są rozpisane najróżniejsze formaty multimedialne z opisem charakterystycznych dla nich cech.
Pozdrawiam gorąco


piątek, 5 października 2007, 10:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post 
Rada kolegi Montażysty Darka okazała się kluczem do mojego problemu


sobota, 6 października 2007, 01:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL