Teraz jest wtorek, 7 lipca 2020, 22:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 DVD Movie Factory 6 Plus 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post DVD Movie Factory 6 Plus
Witam!
Mam pytanie:
Czy w w/w programie można wrzucić wcześniej skompersowane osobno pliki Video (MPEG) i audio (wav czy AC3), zrobić menu i wypalić?
Problem mój polega na tym, że nie mogę znaleźć sposobu wrzucenia dzwięku.... wrzyciłem plik video a nie wiem gdzie wrzucic audio do tego pliku video....

Prosze o radę (piotr.lutynski@wp.pl )


niedziela, 14 października 2007, 23:38
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Wejdź w edycję i tam umieść video naścieżce filmowej, a audio na ścieżce dźwiękowej. Możesz tam sobie jeszcze wrzucić komentarz itp.


poniedziałek, 15 października 2007, 10:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam!
Dzieki za odpowiedź :-)
Co do mnie to nie chcę tego kompresować ale:
Wrzucić Mpeg2 + wav , zrobić menu i wypalić bez rekompresji Mpeg (Video) ale ze zrobieniem kompresji dzwięku do ac3.....
Problem w tym, że nie znalazłem timeline ani innego miejsca gdzie mógłbym wrzucić juz zmontowany i skompresowany przeze mnie film Osobno Mpeg2 i wav .....ale tylko jedno miejsce (okienkowe) gdzie wrzucić można tylko film (już dzwiękiem)...


poniedziałek, 15 października 2007, 11:21
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Jest to bardzo proste, tylko to jest rodzaj softu, w którym trzeba wykazać się... ciekawością i klikać we wszystko, w co da się kliknąć. Jak już umieścisz ten swój film poprzez ikonkę z plusem (dodawanie video) to wejdź w zakładkę Edit Room. Tam na osi czasu kliknij w punkt po lewej stronie oznaczony symbolem taśmy filmowej. Oś czasu zmieni ci się w tradycyjną z możliwością kluczowania, dodawania napisów, audio, komentarzy itp. No i powstawiaj co chcesz, kliknij OK, uruchom podgląd i zobacz czy Ci łyknął dźwięk. Nie zapomnij, że możesz dokonać również podziału na chaptery, zarówno z dodatkowym menu, jak i bez niego. Potem przechodząc dalej nie zapomnij ustawić, aby program nie konwertował video, tylko ustaw sobie poprzez custom przy wyborze jakości materiału, aby utworzył Ci dźwięk w DD 3.2. No i cała filozofia. :wink:


poniedziałek, 15 października 2007, 19:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A gdzie ustawić, żeby nie kompresował ponownie tego MPEG-a ???


wtorek, 16 października 2007, 21:38
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
W zakładce Project Settings musi być zaznaczone "Do not convert compliant MPEG files".


wtorek, 16 października 2007, 21:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
smyczyk napisał(a):
W zakładce Project Settings musi być zaznaczone "Do not convert compliant MPEG files".

Mam to zaznaczone ale bartdzo długo zachodzi proces tworzenia płyty... samo konwertowanie (nie wiem o co chodzi... chyba, że do VOB) 18 minutowego filmu zajęło ponad 21 minut (Pentium IV 3.0GHz)..... to co on tak bardzo wolno robi?
Stworzenie folderu DVD na dysku (bez wypalamoia) dlka filmu 18 minutowego filmu zabrało 37 minut!!!
Teraz zauważyłem, że samo tworzenie Background motion menu trwa całe wieki - tworzenie samej płyty trwa wkieki - jest to takie wolne???
Właśnie sprawdziłem... coś mi schrzamił bo obraz drży tak jakby pozamieniał pola... czyli mimo zaznaczenia tej opcji ingerował w plik...
Gdzie ustawia się Template bo widze tylko Template manager...?


wtorek, 16 października 2007, 21:52
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
A czy ty w ogóle ustawiłeś co chcesz nagrać, czyli video save options? Wchodzi się w to w Project Settings poprzez Change MPEG Settings i na dole Custom. Ustawia się tam jakość nagrania, format, dźwięk i kolejność półobrazów, bądź likwiduje przeplot. Pamietaj, żeby te parametry były takie same jak w pliku mpeg. No i format obrazu musi się zgadzać. Menu zawsze tworzy się wolno, ale te wyniki są całkiem do przyjęcia.


wtorek, 16 października 2007, 22:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
smyczyk napisał(a):
A czy ty w ogóle ustawiłeś co chcesz nagrać, czyli video save options? Wchodzi się w to w Project Settings poprzez Change MPEG Settings i na dole Custom. Ustawia się tam jakość nagrania, format, dźwięk i kolejność półobrazów, bądź likwiduje przeplot. Pamietaj, żeby te parametry były takie same jak w pliku mpeg. No i format obrazu musi się zgadzać. Menu zawsze tworzy się wolno, ale te wyniki są całkiem do przyjęcia.

Ale zaraz, zaraz... jesli ustawiłm do not convert to ma to jakiś wpływ co tam będzie wewnątrz ustawione?
Poza tym czy musi byc custom?
Właśnie ustawiłem sam film bez menu bez rozdziałów i idzie tak samo powoli i przebiega proces "converting video of the tile..." czy tak powinno być?
Przecież mam zaznaczone "Do not convert compliant MPEG files" więc nie powinien ruszac?

Pozdrav


wtorek, 16 października 2007, 23:13
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
No ale musisz się zdecydować co chcesz zrobić. Czy nagrać np. płytę VCD, czy PAL DVD, czy NTSC DVD, czy Super VCD. Nie wiem jak jest program domyślnie ustawiony, ale najpierw tam określ co on ma zrobić, a potem martw się czy będzie ci ruszał plik, czy nie.


wtorek, 16 października 2007, 23:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
smyczyk napisał(a):
No ale musisz się zdecydować co chcesz zrobić. Czy nagrać np. płytę VCD, czy PAL DVD, czy NTSC DVD, czy Super VCD. Nie wiem jak jest program domyślnie ustawiony, ale najpierw tam określ co on ma zrobić, a potem martw się czy będzie ci ruszał plik, czy nie.

Ok... już mówię... plik mam skompresowany Procoderem do formatu DVD ze zmiennym bitratem pomiędzy 6-8oookb/s
ten plik chce wypalić nie ruszjąc go (nie kompresując 2 raz czyli by nie kompresował Mpeg2 do Mpeg2). Chcę tylko by mój dzwiek wav przekoinwertował do AC3 - ale tylko audio. Na dole po lewej stronie mam ustawione 4v4 4,7GB. W tym miejscu gdzie rozmawiamy mam ustawione by nie konwertował Mpeg... a jednak ponownie go Konwertuje :-(
Nie mam juz koncepcji... za każdym razem to samo... :-(
To po co on konwertuje video skoro nie ma co konwertowac, skoro nawet nie ma menu ani rozdziałów....????
Spróbowałem wyrzucić dźwięk z miejsca gdzie mówiłeś i niż nie konwertuje wideo ale bez dźwięku nie da się...
Wyględa na to, że w finale konwertuje obraz ponownie gdy do przechodzę przez Edit Room wrzucając audio wav - co robię nie tak?


wtorek, 16 października 2007, 23:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post 
Lutek napisał(a):
Spróbowałem wyrzucić dźwięk z miejsca gdzie mówiłeś i niż nie konwertuje wideo ale bez dźwięku nie da się...
Wyględa na to, że w finale konwertuje obraz ponownie gdy do przechodzę przez Edit Room wrzucając audio wav - co robię nie tak?


Moim zdaniem tu jest pies pogrzebany. Przedstawiony sposób dodania dźwięku to nic innego jak dodanie podkładu dźwiękowego a nie dodanie osobnej ścieżki audio do płyty DVD. Komputer musi ponownie przeliczyć (dodać) nową ścieżkę audio. Jest to przecież funkcja EDIT ROOM gdzie można przeprowadzić prosty montaż materiału a nie dodanie osobnej ścieżki. Myślę niestety, że Ulead DMD MF6 nie posiada takiej funkcji w postaci dodawania kolejne ścieżki audio. :cry:
:cry: :cry:


środa, 17 października 2007, 14:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
W tym momencie chyba wygrywa Pinnacle studio 11 Ultimate....


środa, 17 października 2007, 14:53
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post DVD Movie Factory 6 Plus
Zaciekawił mnie ten problem Będę sam próbował. Jak coś wynajdę to napiszę. Pozdrawiam.


środa, 17 października 2007, 14:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: DVD Movie Factory 6 Plus
mstmst napisał(a):
Zaciekawił mnie ten problem Będę sam próbował. Jak coś wynajdę to napiszę. Pozdrawiam.

Próbowałem kika lat temu ze wczaśniejszymi wersjami DVD Movie Factory i nie wiedziałem jak to zrobić. Stąd dlatego korzystałem z Workshopa ale ten projekt został zarzucony i nie jest rozwijany od 2004 roku więc Workshop nie ma przyszłości. Teraz pomyśłałem, że skoro jest 6 to może go wzbogacili a może ja jestem za głupi, żeby na to wpaść.....
To dziwne, czego tam nie ma DVD, HD...itp a nie ma takiej podstawowej opcji... chyba, że jest gdzieś i uda się nam to znaleźć.....


środa, 17 października 2007, 15:16
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL