Teraz jest sobota, 15 sierpnia 2020, 10:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Problem z wielkością filmu w Ulead 11 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problem z wielkością filmu w Ulead 11
Do niedawna korzystałem z programu Pinnacle jednak nie miałem już do niego siły i przeszedłem na Ulead Studio 11. Mam takie pytanko kiedy przechodze już do opcji tworzenia filmu robie Create Disc, nastepnie tworze Menu, nastepnie pokazuje mu folder docelowy nagrania filmu jako pliki Video Ts. Mam takie pytanko zanim wcisne "Burn" żeby tworzył mi sie film na dolnym zielonym pasku pokazuje mi sie pojemność filmu a mianowicie 4,15 GB, jednak po zrobieniu już filmu pokazuje mi sie jego pojemność 3,80 GB , z czego to wynika czy Ulead jeszcze to jakoś kompresuje (jak tak to jak to wyłączyć??) Jeszcze jedno w opcjach ppeg settings jest napisane że na płyte 4,7 GB wchodzi około 60 minut film a teraz właśnie nagrałem 70 minut filmu i wyszło mi na dysku 3,80GB . Czy rzeczywiście na płyte 4,7GB wchodzi tylko 60 minut filmu??


piątek, 9 listopada 2007, 11:42
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post 
ULEAD to do siebie ma, że nie pokazuje dokładnie na tym pasku wielkości stworzonej płyty. Filmu ci tyle wejdzie ile ustawisz kompresji opcjach programu. Na forum było to już wielokrotnie opisane jak i gdzie to robić.


piątek, 9 listopada 2007, 14:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nie do konca zgodze sie z przedmowca. W ustawieniach uleada difoltowo ustawiony jest zmienny bitrate (variable bitrate). Aby pokazac dokladnie wielkosc pliku program musialby najpierw material wideo przeanalizowac, poniewaz nie da sie skalkulowac wielkosci pliku w takiej sytuacji. Program tego nie robi (bo wymagaloby to czasu) a jedynie szacunkowo pokazuje rozmiar pliku. Jesli przelaczyc na staly bitrate (constans bitrate) program z latwoscia dokladnie (matematycznie) obliczy wielkosc pliku (aczkolwiek zawsze z pewnym malym zapasem).

Dzieje sie tak dlatego, ze przy zmiennym bitrate przeplyw danych jest dobierany w zaleznosci od scen filmu. Im bardziej dynamiczne tym wiekszy bitrate. Dzieki temu mozna uzyskac dobra jakosc przy mniejszym pliku wynikowym. Niestety program nie wie "w ciemno" ile takich scen "dynamicznych" bedzie wystepowalo we filmie stad musza wystapic niedokladnosci w prognozowaniu wielkosci pliku.

Przy stalym bitrate przeplyw danych jest niezalezny od tresci filmu, dlatego z latwoscia precyzyjnie mozna wyliczyc wielkosc pliku.

Zaden z programow tej klasy nie analizuje wczesniej materialu, dlatego Ulead nie jest tu wyjatkiem. Pinnacle pokazuje dokladnie tylko dlatego, ze w ogole nie oferuje zmiennego bitrate a tylko staly.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


sobota, 10 listopada 2007, 09:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
dziekujwe za odpowiedzi ale czy jeszce mógłby ktoś sie wypowiedzieć na temat drugiej części mojego pytania?? Tzn powiem tak mam 70 minut filmu a na płycie zajmuje mi tylko 3,80GB mam takie ustawienia do plików dvd video
MPEG files
24 bits, 720 x 576, 25 fps
Lower Field First
(DVD-PAL), 4:3
Video data rate: Variable (Max. 8000 kbps)
Audio data rate: 256 kbps
Dolby Digital Audio, 48 KHz, 2/0(L,R)

Próbowałem pozmieniać w "change mpeg settings" (a propos czy to są jedyne opcje??) ale wtedy wielkość filmu jeszce sie zmniejsza, czy to znaczy ze jest to już najlepsza jakość dla filmów DVD?? .Pierwszy rozmówca powiedział że taki tematł już padł na forum ua niestety szukałem i szukałem i nie znalazłem. Prosze o pomoc.

[ Dodano: Sob Lis 10, 2007 12:09 pm ]
Chodzi mi po prostu o ustawienie jak najlepszych parametrów do robienia filmów na dvd, takich zeby na te 4,7GB wchodziło 60 minut materiału


sobota, 10 listopada 2007, 11:36
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Maksymalny bitrate video 9800 a audio (dolby digital)448 wedlug specyfikacji DVD, ale przy tych ustawieniach nie zmiescisz pelnej godziny na plyte. Musisz bitrate video zmniejszyc do 9300. Zreszta wielu ludzi z tego forum nie przekracza bitrate 9000 ze wzgledu na zla tolerancje niektorych odtwarzaczy DVD.

Ja osbiscie dla 1 godziny wybieram takie ustawienia:

bitrate video 8000 - 9000 (w zaleznosci od stopnia zlozonosci animowanego menu)

bitrate audio dolby digital 256 przy zwyklym stereo i 448 przy dzwieku przestrzennym. Jesli jest to plyta muzyczna to wybieram format PCM (nieskompresowany), ale wtedy trzeba zmniejszyc bitrate video bo przeplyw danych dla PCM to jakies 1534 kb/s
Wszystko to dla bitrate = const.

Pozostale dane
DVD-Pal 720x576 i jesli jest to material DV z kamery to przeplot "lover field first".

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


wtorek, 13 listopada 2007, 18:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 14 września 2004, 19:40
Posty: 35
Post 
czyli jak lepiej zrobic staly czy zmienny bitrate?


sobota, 22 grudnia 2007, 22:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL