Teraz jest czwartek, 9 lipca 2020, 08:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Kiepska jakość DVD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 19 lutego 2008, 22:45
Posty: 16
Post Kiepska jakość DVD
Witam serdecznie i proszę o pomoc.
zmontowałem film w AP pro7 importowałem do avi i w ulead dvd workshop2 zrobiłem menu i chcę wypalić dvd, tu zrobił się problem.
film ma 1.5 godz. aby zmieścił się na płycie muszę zmienić w ustawieniach (z 60min. na 90 min.) co pogarsza jakość filmu w porównaniu z nieprzerobionym materiałem. Co jest grane, czy to wina grafiki (geforce fx 5200) czy też ulead jest do kitu?


wtorek, 4 marca 2008, 11:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5111
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Kiepska jakość DVD
HARY napisał(a):
...aby zmieścił się na płycie muszę zmienić w ustawieniach (z 60min. na 90 min.) co pogarsza jakość filmu w porównaniu z nieprzerobionym materiałem. Co jest grane, czy to wina grafiki (geforce fx 5200) czy też ulead jest do kitu?

Odpowiedź ma trzy elementy:
- To normalne że zwiększając stopień kompresji, (więcej na jedną płytkę) zmniejszasz jakość.
- Kodek Uleada nie jest w tym najlepszy.
- Oglądasz pewnie efekt na ekranie monitora komputerowego, a to nie jest wyznacznik jakości. Do oceny nagrań PAL DVD, służy tylko i wyłącznie telewizor, więc na nim sprawdź jakość - czy jest akceptowalna.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 4 marca 2008, 15:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 19 lutego 2008, 22:45
Posty: 16
Post Re: Kiepska jakość DVD
Odpowiedź ma trzy elementy:
- To normalne że zwiększając stopień kompresji, (więcej na jedną płytkę) zmniejszasz jakość.
- Kodek Uleada nie jest w tym najlepszy.
- Oglądasz pewnie efekt na ekranie monitora komputerowego, a to nie jest wyznacznik jakości. Do oceny nagrań PAL DVD, służy tylko i wyłącznie telewizor, więc na nim sprawdź jakość - czy jest akceptowalna.[/quote]




- W jaki sposób mogę zmieścić 1.5 godz.filmu na płytce bez zwiększania kompresji i nie tracąc jakości filmu, czy to możliwe w uleadzie?
- Co z tym kodekiem, można coś doinstalować, czy wymienić uleada na coś innego może jakaś propozycja.
- Gorszą jakość zauważyłem właśnie na telewizorze.
Może w ustawieniach trzebz coś zmienić. proszę o radę. Pozdrawiam.


wtorek, 4 marca 2008, 22:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5111
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Kiepska jakość DVD
HARY napisał(a):
- W jaki sposób mogę zmieścić 1.5 godz.filmu na płytce bez zwiększania kompresji i nie tracąc jakości filmu, czy to możliwe w uleadzie?
- Co z tym kodekiem, można coś doinstalować, czy wymienić uleada na coś innego może jakaś propozycja.

Bez zmiany stopnia kompresji, a zachowując parametry DVD się nie da, więc jedynie kodek inny, niż ten zastosowany w Uleadzie. Ja z tych lepszych co do jakości obrazu to stosowałem tylko Canopusa, z tym że nie posiadając któregoś z ich programów trzeba by kupić drogiego Procodera. Może koledzy podpowiedzą co teraz lepszego tanio z kodeków do mpeg2 jest dostępne?

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 4 marca 2008, 23:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Kiepska jakość DVD
Kodeki uleada nie są wybitne, ale też nie są najgorsze. Ich jakość jest adekwatna do ceny programu. Chcąc mieć lepszą musiałbyś zainwestować w lepsze kodeki, ale np. taki procoder słono kosztuje. Są dwa inne rozwiązanie Twojego problemu bez ponoszenia dodatkowych kosztów:
Piszesz, że do renderowania pliku używasz AP Pro. Program ten ma wbudowany kodek, który jakościowo przewyższa ten z uleada. Wyrenderuj z AP nie plik avi, tylko odrazu plik zgodny z formatem DVD - mpeg2. Parametry kompresji dobierz tak, aby plik swoim rozmiarem zbliżył się do pojemności płyty. Z małym zapasem, ponieważ musi zostać miejsce na menu. Teraz taki plik wrzuć do workshopa. Jeśli nie bedzie zaznaczona opcja konwersji pliku wideo, to workshop nie ruszy tego pliku - stworzy wyłącznie strukture płyty.
Jesli jednak upierasz się przy renderowaniu do MPEG2 w samym worshopie i chcesz zostawić bieżące ustawienia, to musisz zastosować płytę dwuwarstwową. Uwaga, Ulead worshop 2 suportuje płyty dwuwarstwowe po nałożeniu update packów dostępnych tutaj:
http://www.ulead.com/tech/dws/dws_ftp.htm

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


środa, 5 marca 2008, 09:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Kiepska jakość DVD
Przychylam się do wypowiedzi discoled wykorzystaj adobe media encoder wylicz sobie bitrate które da ci maksymalną jakość i umożliwi zmieszczenie na jednej płytce DVD :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


środa, 5 marca 2008, 21:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 19 lutego 2008, 22:45
Posty: 16
Post Re: Kiepska jakość DVD
Wielkie dzięki koledzy chyba to będzie najlepsze rozwiązanie, szybciej tak robiłem jak bawiłem się zwykłą kamerą cyfrową, ale wiadomo nie ta jakość kamery i obrazu.Muszę jeszcze przeinstalować system i zrobie jak piszecie. Dzięki. Pozdrawiam.


środa, 5 marca 2008, 23:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL