Teraz jest środa, 8 lipca 2020, 13:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Brak płynnosci w montarzu HDV 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 20 sierpnia 2008, 15:02
Posty: 5
Post Brak płynnosci w montarzu HDV
Nie wiem co robic podczac podgladu oraz montazu obraz zacina mi sie nie moza normalnie pracowac. Jaki moze byc powód tego ze tak sie dzieje Dane mojego komputera Corel 6600 ( 2,40GHz) pamiec 1GB RAM grafika GeForcee7300GS film znajduje sie na dysku Segate o poj 1TB. Mam wgrany kodec K-LITE Codec Pack1.31 Prosze o pomoc i wskazówki !!!


wtorek, 26 sierpnia 2008, 20:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Brak płynnosci w montarzu HDV
Witam!

No montaz w HDv wymaga najszybszego sprzetu, dobrze zoptymalizowanego
systemu do pracy i odpowiedzniego programu montazowego. Nie bez znaczenia
jest tez rodzaj kodeka (kontenera) uzytego w pliku z filmem w HD.

Powodow twoich problemow moze byc wiele. Sadze ze jednak podstawowym
moze byc fakt proby obrabiania klipu w formacie avhcd lub m2t lub h.264.
Te kodeki nadaja sie tylko zaledwie do odtwarzania a nie do montazu.
Zastosowana jest w nich kompresja miedzy klatkowa ktora potrzebuje
sporej mocy kompa do dekodowania jesli chcialbys to montowac.
Musisz niestety zgrywac pliki w innym formacie lub przekodowac je do takich
ktore moga obrabiac material co do klatki bez zbytniej kompresji.

Musze cie jednak zmartwic ze pliki o ktorych mowie zazwyczaj zajmuja
spooro miejsca wiecej na dysku niz plik DV, AVCHD lub M2T ale daja
o wiele wiekszy komfort podaczas montazu o odtwarzania plikow w HD
bez utraty jakosci i klatkarzu.

W Ediusie jest taki kodek o nazwie CanopusHQ. Godzina materialu w HD720p
zajmuje na dysku ponad 25-30GB ale dzieki zgraniu do niego na komputerze
3ghz 4 rdzeniowym z 4gb ramu na Ediusie uzyskuje 7-8 sciezek w RT
w zaleznosci od zastosowanych efektow. Dodatkowo dzieki temu formatowi
mamy mozliwosc stosowania roznych efektow i wielokrotnych modyfikacji
na pliku bez utraty jakisci. Format jest bardziej zblizony swa jakoscia do
plikow niekompresowanych niz do kompresowanych.

Co do reszty to widze ze masz calkiem dobra konfiguracje. Program i kodeki
niestety nie wiem. Nie chce tez chwalic softu gdyz kazdemu lezy inny
ale na obecne czasy nie ma lepszego programu do montazu w RT niz EDIUS.
Nie jest tak rozbudowany jak Premiere czy FinalCut ale jest bezkonkurencyjny
w REALTIME. Wiem co mowie. Na FinalCutPro w HD nie uzyskasz wiecej niz
2-3 sciezki z prostymi efektami na mocnym sprzecie. Edius zadowala sie
mniejszym i daje o wiele wiecej. Reszte pomine.

Pozdrawam serdecznie


piątek, 29 sierpnia 2008, 17:35
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 09:11
Posty: 91
Post Re: Brak płynnosci w montarzu HDV
Marszal Napisz jakie masz pliki MPEG2 czy AVCHD.
Pozdrawiam.


piątek, 29 sierpnia 2008, 19:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Brak płynnosci w montarzu HDV
Witam!

Kolega Marszal moze napisac jakich kodekow uzywa ale to i tak mu nie pomoze zbytnio.
Ani MPEG2 ani AVCHD nie nadaja sie do montazu w RT. NIe uzyska na tym oszalamiajacej
wydajnosci.

Pozdrawiam


piątek, 29 sierpnia 2008, 20:45
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 09:11
Posty: 91
Post Re: Brak płynnosci w montarzu HDV
MKPROFILM Jestem mocno zainteresowany pracą na plikach AVCHD,na dzień dzisiejszy wiem że nie jest za różowo,ale nie jest też aż tak żle :D
Właśnie jestem po pobraniu triala Vegas Movie Studio 9 Platinum ,plik w pełnym HD (otrzymanym od GrassHoppeR ) i poddany testom:przejścia,filtry itp.wychodzi bardzo dobrze (nie próbowałem go jeszcze tylko na kilku warstwach),czasy renderingów też są nie złe,problemu z odtwarzaniem na komputerze nie mam żadnych,może to dlatego iż mam grafike Radeona ze wspomaganiem HD-i to robi też swoje.
Czyli wszystko idzie w dobrym kierunku-oby :)
Ponoć Adobe Premiere CS4 ma mieć już pełne wsparcie w AVCHD-choć oficjalnie nie zostało to potwierdzone :(
Pozdrawiam.


niedziela, 31 sierpnia 2008, 15:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Brak płynnosci w montarzu HDV
Witam!
Moze z biegiem czasu i wzrostem szybkosci komputerow tudziez optymalizowazniu
aplikacji kodek bedzie chodzili szybciej, nadal uwazam ze format AVCHD jest marnym
rozwiazaniem. Na dzien dzisiejszy przy innych kodekach ale wiekszych pojemnosciach, uzyskasz conajmniej 4-5 razy lepsze efekty.
Jesli nie bedziesz mocno ingerowal w obraz to moze cie AVCHD zadowoli
ale ja mam juz bardziej wyczulone oko i potrzebuje czegos wiecej niz format
nad ktorym tu dywagujemy. Consumenckie zastosowanie.

Pozdrawiam
p.s. jesli ci pasuje to ciesze sie, w koncu to ty na tym pracujesz i tobie
ma to pasowac :-).


czwartek, 4 września 2008, 00:48
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Brak płynnosci w montarzu HDV
Warto również zrobić bilans, z którego wynika, że jakość materiału zapisana z 14 Mb/s strumieniem AVCHD jest porównywalna lub nieco gorsza od 25 Mb/s strumienia HDV. Biorąc pod uwagę łatwość edycji i niski koszt archiwizacji strumienia HDV przeciwko skomplikowanemu procesowi edycji i dosyć znacznym koszkom archiwizacji w AVC HD, powinniśmy jednak pozostać przy HDV. Szalę może przeważyć pojawienie się kamer rejestrujących AVC HD ze strumieniem zbliżonym do strumienia w HDV. Canon zapowiedział pojawienie się takich kamer.
Pozostaje również rejestracja strumienia z pominięciem HDV czy AVC HD. A to dopiero jest frajda.

Pozdrawiam


niedziela, 7 września 2008, 21:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL