Teraz jest piątek, 3 lipca 2020, 21:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 ulead pro 8 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 28 września 2008, 12:24
Posty: 1
Post ulead pro 8
Mam problem podczas renderowania nastawiam kompresje przy filmie 2 h na 4500 i nie dość że jakość jest kiepska to plik nie mieści się na płyte jest o jakieś 500mega za duzy a użuwałem wcześniej wersji pro7 i nie było takich problemów. PROSZE O POMOC I JAKIEŚ WSLAZÓWKI kodeki mam te same co wcześniej zmneiony komuterr na nowy trzy rdzenie atlon wcześniej miałem zwykłego atlona 25g procek i było lux a teraz normalnie masakra na tym nowym a program naprawde jest fajny


niedziela, 28 września 2008, 12:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: ulead pro 8
Sorki ale żeby kodować MPG2 uleadem trzeba być .......... samobójcą.
Tylko ProCoder da ci odpowiednią jakość - mało tego pozwoli za jednym razem stworzyć audio AC3. Potem wrzucasz to do DVD Architekt'a i gotowe.

120 minut 4500 ? - hmm ja mam 4700 i się mieści ;)

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


środa, 1 października 2008, 08:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: ulead pro 8
A nie zmieniłeś czasem monitora kineskopowego na LCD? LCD obnaża wszelkie wady i piksele widać jak na dłoni, zwłaszcza przy tak małym bitrate. MSP8 również potrafi tworzyć pliki mpeg wraz z dźwiękiem dolby digital więc (pod tym względem) przewaga procodera żadna. Z moich doświadczeń wynika, że różnica w jakości kodowania miedzy MSP7 i 8 jest niezauważalna. I na koniec zła wiadomość. MSP8 jest już starym programem (jego kontynuacja została zaniechana), wiec wykorzysta tylko jeden rdzeń procesora i pod vistą nie ruszy. Proponuję wypróbować program sony vegas. Bardzo podobny do MSP, ale łatwość pracy i stabilność lata świetlne do przodu. Do tego jakość filtrów nieporównywalnie lepsza.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


środa, 1 października 2008, 08:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: ulead pro 8
Skoro nie potrafisz zauwazyć różnicy to cóż - gratuluję. Różnica w jakości jest kolosalna i powie ci to każdy kto ma oczy i nie jest ślepy.
Wychodzę z założenia że jeżeli ja zauważę różnicę to klient też niestety może ją zobaczyć więc lepiej używać dobrego softu - 300 zł to nie majątek a wersja Express w zupełności wystarczy.

Ulead nie ma dobrego kodeka MPEG2 i nigdy nie miał i co najważniejsze nigdy już mieć nie będzie, gdyż UMS PRO już nie istnieje i nie powstanie już żadna nowsza wersja - co nie zmienia faktu że jest w/g mnie najłatwiejszy i najbardziej intuicyjny soft - mimo iż cholernie wolny a wersja 8 jest baaaaaaaaaaaaardzo niestabilna i sypie się niewiadomo kiedy - na szczęście auto zapis co 2 minuty nie raz uratował mi życie albo dwa dni pracy.

Zgadzam się że Vegas jest lepszy - chociaż jakby jeszcze miał rozwiązania które ma MSP to było super - a jeszcze jakby dołoszyli prędkość i jakość renderingu ediusa to żyć nie umierać.

Ciekawe co pokaże Adobe CS4 - w/g opisów może być całkiem ciekawą alternatywą ale pożyjemy zobaczymy.
W/g mnie do SD - MSP, do HD - VEGAS/Edius

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


środa, 1 października 2008, 08:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: ulead pro 8
Arek, ale ja napisałem, że nie ma różnicy w jakości między UMS7 i UMS8 (bo o to chodziło autorowi wątku)! Rzeczywiście trochę niejasno sformułowałem to zdanie. Procoder to oczywiście inna bajka i różnica na korzyść jest wyraźna, choć dopiero Procoder 3 ma możliwość renderowania do dolby digital.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


środa, 1 października 2008, 09:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: ulead pro 8
OKI - przyjmuję do wiadomości.

A tak serio to gdyby Vegas miał możliwość ponownego trimingu klipu - w oknie trimowania z update'm wyniku na TL bez konieczności wykasowania i ponownego wstawiania - czyli inaczej tak jak można to zrobić w UMS'ie i gdyby miał szybszy dostęp do spowolnień (nawet takich statycznych jak wUMS'ie), oraz opcję wyłączenia "zawijania" materiału to pewnie już dawno bym na nim siedział. Jeszcze jedno co mnie wkurza - to to że kręcąc kółkiem mychy zwiększa mi się w Vegasie skala - a wolałbym przewijać materiał.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


środa, 1 października 2008, 13:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 11 kwietnia 2008, 22:23
Posty: 54
Post Re: ulead pro 8
Pracuję na UMP 8.0, ale dokonuję renderingu projektu do AVI a kolejny rendering do mpeg 2 w programie stworzonym do tego celu, które tu zostały wymienione. Ta technika jest sprawdzona i daje maksimum zadowolenia


niedziela, 17 maja 2009, 23:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 6 czerwca 2009, 19:56
Posty: 1
Post Re: ulead pro 8
Witam,
Od razu zacznę, że w kwestii obróbki video a także znajomości środowiska UP8 jestem zielony. Dlatego prosiłbym o dokładne wyjaśnienie krok po kroku jak osiągnąć to co chcę zrobić :|
Otóż posiadam kilka programów zgranych z TV. Faktyczny obraz ma proporcje 16:9, jednak plik video został nagrany w formacie 720x576 (czyli 4:3). Jak się pewnie domyślacie, górę i dół obrazu wypełniają czarne pasy. Mówię tutaj o pasach, które są zapisane w video, a nie o tych powstałych w wyniku skalowania.
I teraz bardzo bym prosił o poradę. W jaki sposób fizycznie je "uciąć". Bo jak wiadomo można w wielu programach łatwo zmienić format z 4:3 na na 16:9, tyle że pasy zostają nadal a obraz jest nienaturalnie rozciągnięty. Mnie chodzi jednak o całkowite wyeliminowanie górnego i dolnego fragmentu obrazu w całym pliku video. Tak, aby jego rzeczywiste proporcje wynosiły 16:9 i nie zawierały tych pasków. Jeśli ten program się do tego nadaje, to bardzo proszę aby ktoś napisał mi jak to zrobić. Z góry dzięki! :)


sobota, 6 czerwca 2009, 20:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: ulead pro 8
Najszybciej ?? - hmm weź Ediusa, projekt 16:9 - wstaw klipy i w LAYOUT ustaw im wypełnienie będziesz miał pięknie uciętą górę i dół.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 12 października 2009, 07:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL