Teraz jest wtorek, 7 lipca 2020, 18:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Zapis fragmentu filmu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 21 stycznia 2009, 18:46
Posty: 3
Post Zapis fragmentu filmu
Mam mały problem. Otóż mam plik video (700 mb, 1,5h), z którego chcę wyciąć interesujący mnie fragment, ale po zapisie filmik twający nie więcej jak 3 minuty zajmuje 1,3 gb. Pytanie brzmi następująco: Jak zapisać plik bez żadnej kompresji, w takich ustawieniach, jak plik pierwotny.


środa, 21 stycznia 2009, 19:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Zapis fragmentu filmu
z tego co piszesz wynika że masz plik w DIVX a zapis materiału wyjściowego masz w AVI (chociaż DIVX też pokazuje rozszerzenie avi, ale to nie to samo); nie wiem jak ULEAD ma ustawiane formaty wyjściowe i czy jest tam DIVX, ale tej klasy programy mają gotowe kreatory nagrywania pliku na wyj - wybiera się opisowo np. mpg2 PAL DVD itp; zmień parametry na wyjściu

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


środa, 21 stycznia 2009, 20:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1312
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Zapis fragmentu filmu
Darmowy VirtualDub, w zakładce "video" zaznaczasz "direct stream copy", na dole jest linia czasu na której określasz punkty skąd i dokąd ma być wycięte i "save as avi" (zmieniając nazwę pliku).


czwartek, 22 stycznia 2009, 00:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 21 stycznia 2009, 18:46
Posty: 3
Post Re: Zapis fragmentu filmu
Hehe. virtualdub doprowadził mnie do białej gorączki, dlatego też ten nieszczęsny fragment próbuję zapisać w VideoStudio.
Choćbym nie wiem jak bardzo się gimnastykował przed ekranem, virtualdub zapisuje mi o 3s za dużo! Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nawet jak zmieniam miejsce, skąd ma rozpocząć zapisywanie fragmentu o dwie/trzy sekundy, to on tego nie uwzględnia i mam plik z 3 niepotrzebnymi mi sekundami (prawie zawsze udaje mu się wyciąć dokładnie to, co chcę, ale zdarzają mu się takie właśnie dziwne przypadki)
No i właśnie dlatego próbuję zapisać ten jeden fragment w VideoStudio. Nigdzie niestety nie widzę opcji pokroju "direct stream copy" więc proszę o nakierowanie mnie :)


czwartek, 22 stycznia 2009, 17:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1312
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Zapis fragmentu filmu
Nie znam VSa. Może spróbuj innym softem z opcją direct stream. Ale z divixami tak się może dziać w każdym sofcie.


czwartek, 22 stycznia 2009, 17:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 21 stycznia 2009, 18:46
Posty: 3
Post Re: Zapis fragmentu filmu
No a jest ktoś na forum, kto zna odpowiedź? Jakoś nie uśmiecha mi się testowanie nowych softów, a trudno jest mi uwierzyć, że taki VideoStudio nie ma takiej opcji


piątek, 23 stycznia 2009, 00:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Zapis fragmentu filmu
VS nie ma takiej opcji bo i po co. Filmy się edytuje w formatach jak najmniej stratnych a divix czy xvid do takich nie należą.

po pierwsze pgrzyb2 ma w 100% rację

po drugie w vs też to zrobisz ale musisz podać wszystkie parametry (rozmiar klatki, bitrate) i mieć enkoder którym film był kompresowany - chociaż jeżeli trafisz na kluczowe klatki to powinien polecieć bez przeliczania całości a co najwyżej samego początku i końca

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


piątek, 23 stycznia 2009, 09:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 17 sierpnia 2007, 19:27
Posty: 39
Post Re: Zapis fragmentu filmu
jaka wersja ?
W 11 bierzemy udostępnianie, utwórz plik video i wybieramy jak w pierwszym klipie video. Mogą być problemy z kodekami audio.


piątek, 23 stycznia 2009, 19:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL