Teraz jest sobota, 11 lipca 2020, 11:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Brak litery ń w DVD Workshop 2 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 14 marca 2009, 08:41
Posty: 2
Post Brak litery ń w DVD Workshop 2
Witam serdecznie!
Mam problem z literą ń w programie ulead dvd workshop 2 .Od kilku lat pracuję w tym programie ale niedawno pojawił się w/w problem.
Otóż,przy pisaniu jakąkolwiek trzcionką liter typu :ą,ć ź ,tylko ń nie widzi program wszystkie inne są.Np. napis błogosławieństwo zamiast ń jest kwadracik.
Do tej pory było wszystko dobrze .
Kilka razy przeinstalowałem program,przeinstalowałem system i nic.
Może ktoś z was miał podobny problem,proszę o radę.
Pozdrawiam


sobota, 14 marca 2009, 09:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Brak litery ń w DVD Workshop 2
Problem dawno rozwiązany:
Mogą być dwa sposoby rozwiązania
- napis wykonać w dowolnym edytorze, chociażby notatniku skopiować i wkleić w programie;
- użyć innej czcionki, gdyż ta akurat nie jest fontem krajowym i nie posiada takiego znaku.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 14 marca 2009, 19:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 lutego 2008, 14:45
Posty: 343
Post Re: Brak litery ń w DVD Workshop 2
Albo jeszcze jeden sposób shift i tylda (~) i litera ale tak jak pisał Darek jesli nie ma polskiej czcionki to i ten sposób nie bardzo sie uda, ale wiele łądnych czcionek ma więc do dzieła. Pozdrawiam


sobota, 14 marca 2009, 20:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 14 marca 2009, 08:41
Posty: 2
Post Re: Brak litery ń w DVD Workshop 2
Dziękuję za odpowiedź.
Zmiana trzcionki nic nie daje ,tak jak wcześniej napisałem wszystkie inne litery są czyli ś,ć,ą tylko niema jednej ń.Nadmieniam iż wcześniej ta litera była nie musiałem robić w innych programach.
Shift+tylda używam cały czas inaczej nie napisałbym polskich znaków.
Ten problem to tylko litera ń ,wszystkie inne są.
A może biblioteki różnych programów gryzą się ze sobą?
Ale dlaczego tylko ta litera,gdyby wszystkie ą,ę itp to rozumiem ale tylko ta?
Pracuję w ulead media studio pro,edius 4.61,adobe CS3,vitascene,herogliph.


niedziela, 15 marca 2009, 10:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 lutego 2008, 14:45
Posty: 343
Post Re: Brak litery ń w DVD Workshop 2
Miałem ten sam problem i rozwiązełme go w ten sposób że ta litera działa jako ń ale duże Ń zadziała. Pozdrawiam i powodzenia


niedziela, 15 marca 2009, 12:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Brak litery ń w DVD Workshop 2
No to ostateczne pewne już rozwiązanie:
usunięcie wszystkich czcionek prócz systemowych i wkładanie dodawanie z powrotem kolejno dopóki problem nie powróci - to pomoże na 100%, gdyż to któraś niedawno dodana chociażby podczas instalacji jakiegoś programu wywołuje taki błąd. Problem ten jak pamiętam rozwiązany wyczytałem gdzieś kiedyś na jakimś forum.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 15 marca 2009, 14:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Brak litery ń w DVD Workshop 2
DVD WORKSHOP 2 to był świetny program. Był bo już od dawna leży sobie w szufladzie i z niej nie wyjdzie. Obecnie pracuję na Sony DVD Architect w wersji Studio. Koszt hmm to zależy - ja kupiłem za 199 zł razem z Vegasem Studio ale można kupić za niecałe 30 Eurasów. Główna zaleta to menu 16:9 - jest ich dużo więcej ale nie będę wymieniał bo każdy może sobie sam przetestować. Trzeba się tylko przestawić bo trochę inaczej wygląda w nim praca.
Zero problemów z czcionkami, no będzie rozwijany bo niestety podobnie jak Media Studio Pro tak i DVD WorkShop został przez Corel'a uśmiercony.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


środa, 18 marca 2009, 09:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Brak litery ń w DVD Workshop 2
Faktycznie dziwny problem.
Sprawdź w sterownikach karty graficznej, jeżeli masz ATI jaka kombinacja klawiszy wywołuje menu ATI. Czy nie jest to czasami właśnie "ń" ...
No i chyba czas pomyśleć o przesiadce na coś bardziej nowoczesnego.
Polecam Encore CS4. Naprawdę olbrzymie możliwości !


środa, 18 marca 2009, 15:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Brak litery ń w DVD Workshop 2
Bogusław Spala napisał(a):
Polecam Encore CS4. Naprawdę olbrzymie możliwości !

Potwierdzam.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


środa, 18 marca 2009, 15:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Brak litery ń w DVD Workshop 2
Bogusław Spala napisał(a):
Sprawdź w sterownikach karty graficznej, jeżeli masz ATI jaka kombinacja klawiszy wywołuje menu ATI. Czy nie jest to czasami właśnie "ń" ...


Hmm - miałoby to sens gdyby nie fakt że na chipsetach graficznych Intela i Nvidia jest tak samo.
Co do menu Ati to chyba standardowo jest ALT+C (dlatego nie instalowałem catalistów)

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


piątek, 20 marca 2009, 10:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Brak litery ń w DVD Workshop 2
Tak, masz rację. Standardowo jest "alt + c", ale zawsze można zmienić ....


piątek, 20 marca 2009, 11:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 5 czerwca 2007, 20:21
Posty: 9
Post Re: Brak litery ń w DVD Workshop 2
Wystarczy stworzyc tekstowe szablony słów (lub znaków)polskich i za pomocą kopiuj i kombinacji klawiszy ctrl + v wkleic każdy polski znak lub gotowe słowo.


wtorek, 1 września 2009, 10:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 24 lipca 2009, 13:20
Posty: 27
Post Re: Brak litery ń w DVD Workshop 2
OK można tak zrobić ale czy wtedy nie jesteś ograniczony jedną czcionką. Bo ja tak ma jak zrobie ctrl+v zmieniam czcionke nie mam polskich naków.
A swoją drogą czy posiadacie jakąś instrukcje do encore :/?


piątek, 4 września 2009, 13:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Brak litery ń w DVD Workshop 2
jak ktos ma ati to wylaczyc hot keys a do encorea jest pelno video tutoriali
wpisz fraze na youtubie i dostaniesz nie dosc ze filmy przykladowe to jeszcze linki do stronek lunda, video copilot itp


piątek, 4 września 2009, 15:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 5 czerwca 2007, 20:21
Posty: 9
Post Re: Brak litery ń w DVD Workshop 2
Ctrl+v obsługuje ponad 60% czcionek z polskimi znakami. W niektórych wstawia polski znak z innej czcionki (niestety).Trzeba po prostu przetestowac z którymi czcionkami polskie znaki współpracują.


piątek, 4 września 2009, 19:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL