Teraz jest poniedziałek, 13 lipca 2020, 10:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 workshop 2 - PRZESUWA MI SIE OBRAZ W STOSUNKU DO DZWIEKU 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 17 sierpnia 2010, 23:08
Posty: 19
Post workshop 2 - PRZESUWA MI SIE OBRAZ W STOSUNKU DO DZWIEKU
Mam taki problem,
iz przed nagraniem puszczam na podgladzie film i jest wszystko ok,
a gdy nagram film, to mam przesuniety obraz wzgledem dzwieku,
tzn ze glos jest tak jakby ktos mowil a na twarzy nic nikt nie mowi,
probowalem juz wszystkieg tzn, odinstalowanie programu,
robienie nowych projektow inne plyty i NIC, KICHA!
zmarnilem juz ~15 plyt i dalej to samo,
co jest nie tam z tym moim workshopem?


niedziela, 22 sierpnia 2010, 00:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1518
Post Re: workshop 2 - PRZESOWA MI SIE OBRAZ Z STOSUNKU DO DZWIEKU
proponuje nie nagrywać z włączona opcja zabezpieczenia przed kodowaniem-macrovision-takie zabezpieczenie powoduje ze ginie synchronizacja.
nie nagrywaj dvd workshopem tylko zrób nim folder z vobami video_ts-sprawdź voby czy jest asynchron potem dvd nagraj nero lub Roxio- workshop często robi błędy jeśli iso dvd większe niż 4 gb
asynchrony często powstają jeśli plik wsadowy ma dwie mpeg a dvd ac3
proponuje dźwięk w mpeg i dvd mpeg(i tak masz 2 kanały fonii
większość dvd workshop ma 1 i ostatni vob powalony-nie widać tego normalnie ale dopiero po zaimportowaniu plików wob do jakiegoś programu edycyjnego
proponuje sprawdzić plik wsadowy mpeg2 czy nie ma bledow w PTS DTS- te dane świadczą o prawidłowej synchronizacji- można to sprawdzić tez robiąc demultipleksing- klip audio i video muszą mieć te sama długość

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


Ostatnio edytowano niedziela, 22 sierpnia 2010, 10:03 przez kumak, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 22 sierpnia 2010, 02:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: workshop 2 - PRZESOWA MI SIE OBRAZ Z STOSUNKU DO DZWIEKU
Witam.
Po wgraniu wszystkich dostępnych łatek do workshopa ten problem powinien zniknąć, dawno temu było o tym dość głośno na forum.I czy robię audio w AC3 czy w mpeg zawsze jest ok, dźwięk się nie rozjeżdża.
Tak jak radzi kolega kumak workshopa używaj do authoringu, a do wypalania płyty np. Nero.


niedziela, 22 sierpnia 2010, 10:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 17 sierpnia 2010, 23:08
Posty: 19
Post Re: workshop 2 - PRZESOWA MI SIE OBRAZ Z STOSUNKU DO DZWIEKU
ale panowie mi tu chodzi teraz o zwyke dvd na 4gb
ktore sie miesci na jednej plycie,
i niczeko nie blokuje,
a obraz mam przesuniety,

mozecie mi powiedziec co to za dodatki lub gdzie je znalesc?


niedziela, 22 sierpnia 2010, 11:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1518
Post Re: workshop 2 - PRZESOWA MI SIE OBRAZ Z STOSUNKU DO DZWIEKU
http://www.ulead.com/tech/dws/dws_ftp.htm

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


niedziela, 22 sierpnia 2010, 11:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1518
Post Re: workshop 2 - PRZESOWA MI SIE OBRAZ Z STOSUNKU DO DZWIEKU
dvd robiłem workshopem około 10 i nie było problemów z asynchronami.audio 224 mpeg-nigdy ac3.nie wiem co tam skopane.pomimo ze na odtwarzaczach wszystko ok kiedy się wgrywało voba na dysk to zawsze 1 i 5 vob miał błędy-ten typ tak ma.problem był tylko jeśli po jakimś czasie klient przynosił płytkę żeby coś w niej zmienić-po prostu trzeba przed edycja naprawić voba

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 12:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: workshop 2 - PRZESUWA MI SIE OBRAZ W STOSUNKU DO DZWIEKU
Nigdy problemów z Workshopem nie miałem, a to co wypisuje kolega kumak to jakieś sprzeczności, jakieś pliki DVD iso, zaraz przed nimi video_ts, AC3 i wielkość plików wynikowych, czy też wsadowych nie mają nic do rzeczy - zlituj się!
Pliki iso wymyślono po to, aby zamienić złożoną kompilację krążka dla potrzeb przesyłania go przez internet jako jeden plik, pozwala to jednocześnie na załadowanie takiego pliku do wirtualnego napędu bez potrzeby tworzenia płytki fizycznej, nie widzę żadnego sensu w tworzeniu obrazu płyty przed jej wypalaniem i ponowną dekompilacją dla potrzeby DVD-Video.
Wszystkie krążki robię w AC3, plik video importowany do programu waży u mnie 4,2 - 4,3GB (jeśli robię jednowarstwową), a brak synchornizacji wynikać może z wielu innych przyczyn.
Nie wiemy, czy płytki odtwarzane są w stacjonarnym odtwarzaczu, czy jedynie na komputerze, a przecież same playery zarówno stacjonarne jak i softwarowe posiadają szereg ustawień pozwalających na zdefiniowanie opóźnień dźwięku, lub obrazu. Wybór złego źródła nagłośnienia, innego niż zawarty w filmie format dźwięku także ma prawo tak się objawić.
Czy gotowe krążki puszczone u "kogoś" też idą asynchronicznie?
Dodać warto, że łatek do Workshopa jest dużo, dużo więcej niż podaje to nie istniejący już dzisiaj Ulead na swojej porzuconej stronie.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 20:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1518
Post Re: workshop 2 - PRZESUWA MI SIE OBRAZ W STOSUNKU DO DZWIEKU
jeśli obraz płyty dvd miał 4,3 giga to taki obraz w xp wywalał dvd przy nagrywaniu na około 91%-nie tylko u mnie tak się działo- lekarstwem było nagrywanie nie obrazie a foldera dvd na dysku i potem z tego foldera robiło się dvd.nigdy w locie nie nagrywałem ponieważ zawsze przed nagraniem dvd sprawdzałem jak wszystko chodzi
link jaki podałem działa i po uaktualnieniu workshop się poprawił(nie używam go od 4 lat)

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 22:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: workshop 2 - PRZESUWA MI SIE OBRAZ W STOSUNKU DO DZWIEKU
Nie da się sprawdzić działania gotowej kompilacji video_ts, czy działa prawidłowo, jak tylko zrobienie obrazu typu iso itp? :D
Gdzie ja napisałem o jakimś wypalaniu "w locie"?
Zawsze tylko i wyłącznie tworzę katalogi video_ts i Audio_ts, te spokojnie za pomocą chociażby Nero nagrywam na krążek, ale z podglądem przed nagrywaniem filmu nie widzę żadnego problemu, po co zamieniać to w jakiś obraz, aby program nagrywający dekompilował to ponownie do Video_ts?
Ja uważa, że asynchronizacji nie jest winny Workshop, przecież już jego znacznie uboższa poprzednia wersja Authoringu dokonywała prawidłowo, nic się nie rozjeżdżało, nowsza raczej jest lepsza od poprzednika, wina raczej tkwi w jakimś popełnianym, prostym błędzie.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 22:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1518
Post Re: workshop 2 - PRZESUWA MI SIE OBRAZ W STOSUNKU DO DZWIEKU
problem workshopa mam dawno za sobą ale pamiętam ze 90 minutowy klip mpeg2 który na WMP pracował ok po wypaleniu dvd wszystko się rozłaziło,dopiero w 2000 roku kupiłem program do naprawy klipu mpeg2-od tego czasu nigdy się to nie zdarzyło.
wziąłem przed chwila dvd nagrana w 2002 roku workshopem- wszystko się zgadza- ostatni vob po wgraniu w program edycyjny ma nienaturalną długość- czyli ma błąd- a odtwarzana starym dvd playerem panaSONIC S27 WSZYSTKO JEST OK.
nigdy nie dawałem jako plik wsadowy avi.uaktualnienia programu poprawiły wersje 2

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 23:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: workshop 2 - PRZESUWA MI SIE OBRAZ W STOSUNKU DO DZWIEKU
Montażysta Darek A. napisał(a):
Ja uważa, że asynchronizacji nie jest winny Workshop, przecież już jego znacznie uboższa poprzednia wersja Authoringu dokonywała prawidłowo, nic się nie rozjeżdżało, nowsza raczej jest lepsza od poprzednika, wina raczej tkwi w jakimś popełnianym, prostym błędzie.


Hej - pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówcą. Ulead dał ciała kilka razy. Moje problemy z Workshopem z dźwiękiem, i innymi wkurzającymi rzeczami rozwiązałem wyrzucając ten soft i przesiadając się na DVD Architekta (uwaga wersja 5.0 studio nie łyka plików z prokodera) - strasznie wkurzającego na początku.

Soft Uleada miał cholerne problemy z play listami, synchronizacją dźwęku (i to nie ważne czy ja dałem AC3, WAV czy jeden plik MPG2) i ......... no cóż nawet jak na produkt który w pewnym momencie dawał pewną przewagę nad konkurencją po prostu został ZAORANY i skazany na zagładę na rzecz o DVD Movie Factory.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 13 września 2010, 08:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL