Teraz jest czwartek, 9 lipca 2020, 22:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Jakość zdjęcia w filmie 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jakość zdjęcia w filmie
Montuję film w programie VideoStudio ProX3, kamera HD, pliki AVCHD 1920x1080.
Mam problem z powiększaniem zdjęcia w filmie, tzn. z jego jakością. Wcześniej pracowałem na Uleadzie 11 i montowałem filmik w SD więc strata jakości zdjęcia przy powiększeniu nie bolała mnie tak bardzo. Myślałem że po przejściu na ProX3 obsługującego HD problem zniknie, a tu klops.
Wracam jednak do sedna, w filmie chcę wstawić fotki "ruchome" z przemieszczeniem i powiększeniem, zdjęcia JPG oczywiście w większej rozdzielczości niż rozdzielczość filmu.
Chcę zrobić dwa efekty, oba banalne, polegające na powiększaniu zdjęcia, np. mam mapę grecji w rozdzielczości 19200x10800, zdjęcie ma być pokazane od planu ogólnego kraju i powiększane do konkretnej wyspy, czyli do rozdzielczości 1920x1080, niestety efekt końcowy wygląda tak jakby program po wstawieniu zdjęcia do flimiku konwertował jego rozdzielczość do rozmiaru 1920x1080 i po powiększeniu fragmentu pojawiają się piksele.
Wszystko jest OK jeżeli wstawiam statyczne zdjęcie do filmiku, jakość - żyleta, ale gdy tylko zrobię powiększenie lub przemieszczenie zdjęcia jakośc spada dramatycznie. Robiliście taki efekt ?? Też macie stratę jakości ?? Może istotne są parametry zdjęcia, głębia kolorów, fomat ??
Pozdrawiam i czekam na pomoc.


piątek, 27 sierpnia 2010, 10:01
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Jakość zdjęcia w filmie
Nie znam programu, na którym pracujesz. Jednak w Adobe Premiere jest specjalna opcja (niby dla przyspieszenia pracy) i nazywa się Scale to fit. Powoduje ona, że zdjęcie jest traktowane jako klatka o rozdzielczości dokladnie takiej, do jakiej sekwencji je wrzuciłeś. W praktyce każde zdjęcie jest przeskalowywane tak, aby zajmowało (przy skali 100%) pełny ekran. Co znacząco osłabia jakość przy powiększeniach powyżej owych 100%.
Opcja Scale to fit dostępna jest pod prawym przyciskiem myszy, klikając na zdjęciu w timeline. Jak jest u Ciebie, to już może ktoś inny...?


piątek, 27 sierpnia 2010, 17:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: Jakość zdjęcia w filmie
@dawny1

Ulead i Pinnacle najpierw skalują zdjęcie do formatu filmu HD. Ja potem nakładasz na to Ken Burns effect (pan&zoom) to robi się kicha :evil:
Ja z tego powodu zrezygnowałem z Pinnacle'a i przesiadam się na Vegas Studio które znacznie lepiej radzi sobie z prezentacją zdjęć. Mam testowe zdjęcie 21Mpx i na nim robiłem testy. Wyszło OK.
Jeśli to za mało i chcesz robić Ken Burns effect na zdjęciach gigapixelowych to musisz zainwestować w Vegas Pro który radzi sobie z tak wielkimi zdjęciami.


piątek, 27 sierpnia 2010, 18:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Jakość zdjęcia w filmie
Czyli jednak temat nie do przskoczenia. :? Co za bubel...


piątek, 27 sierpnia 2010, 22:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Jakość zdjęcia w filmie
No to d... :evil: trzy stówy źle zainwestowane, wychodzi na to że 30 dni na wypróbowanie programu to jak dla mnie za mało, niestety za dużo wydałem kasy, żeby przesiadać się na kolejny soft.
++++OGŁOSZENIE NIE PŁATNE++++
ZAMIENIE XP3 na VEGASA, MOŻE BYĆ Z NIEWIELKĄ DOPŁATĄ :D


niedziela, 29 sierpnia 2010, 12:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: Jakość zdjęcia w filmie
@dawny1

zanim się przesiądziesz załaduj demo Vegas'a i spróbuj zrobić choć jedną prezentację ze zdjęć. Przekonasz się czy:
- rezultat jest taki jak oczekujesz
- czy TY jesteś w stanie wykonać taki filmik

Ostrzegam -> Vegas wymaga systematycznej nauki przynajmniej na początku i jeśli nie masz na to czasu/nie chce ci się/nie potrafisz się uczyć to nic z tego nie będzie.

Co do wyboru właściwego softu - ja testowałem Ulead ale nie pasował mi; potem Pinnacle który kupiłem, żeby się przekonać jakie ma ograniczenia (ale porobiłem wiele filmików); a teraz po testach Vegas Movie Studio postanowiłem go kupić.


niedziela, 29 sierpnia 2010, 12:42
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jakość zdjęcia w filmie
Canopus wypuścił swego czasu mały programik, pracujący też jako zintegrowana z aplikacjami edycyjnymi nakładka plugin o nazwie Canopus Imaginate. Dzięki takiemu rozwiązaniu zdefiniowany gotowy projekt tego programu otwieramy w wielu programach video, niczym klip.
Tylko obecnie Adobe After Effects jest w stanie wykonać to zadanie w miarę dobrze i podobnie jak wspomniany przeze mnie Imaginate omijając wszystkie te problemy o których wspominasz.
Bajecznie płynne najazdy wirtualnej kamery, panoramowanie po części bardzo nawet powiększonego obrazu, a także przechylenia płaszczyzny w trzech poziomach jest w nim bardzo proste do wykonania i robi to wyśmienicie nawet tworzy tzw. międzypiksele na obrazach o kiepskiej jakości źródłowej.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 29 sierpnia 2010, 13:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Jakość zdjęcia w filmie
Montażysta Darek A. napisał(a):
Tylko obecnie Adobe After Effects jest w stanie wykonać to zadanie w miarę dobrze i podobnie jak wspomniany przeze mnie Imaginate omijając wszystkie te problemy o których wspominasz.

Niestety pozwolę się z tym nie zgodzić. Premiere radzi sobie z tym równie dobrze, pod warunkiem, że odptaszkujemy Scale to fit i rzeczywisty rozmiar zdjęcia ukaże nam się w oknie monitora. Odnoszę się do wersji CSx, nie pamiętam jak było wcześniej.
Montażysta Darek A. napisał(a):
Bajecznie płynne najazdy wirtualnej kamery, panoramowanie po części bardzo nawet powiększonego obrazu, a także przechylenia płaszczyzny w trzech poziomach jest w nim bardzo proste do wykonania i robi to wyśmienicie nawet tworzy tzw. międzypiksele na obrazach o kiepskiej jakości źródłowej.

All in Premiere CS :) No poza tworzeniem "międzypikseli", ale w czasach matryc w aparatach rzędu 10Mpix to raczej niekonieczne.
Pozdrawiam.


niedziela, 29 sierpnia 2010, 15:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jakość zdjęcia w filmie
Zgadzam się i przyznaję rację.
Oczywiście w ostatnich wersjach Premiere ten problem został już rozwiązany.
Nie znam VideoStudio ProX3, może też posiada taką funkcję?

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 29 sierpnia 2010, 22:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: Jakość zdjęcia w filmie
Sprawdź czy nie da się tego załatwić sposobem - dodaj ścieżkę ruchu do zdjęcia i na niej ustawiaj jego parametry ruchu (tak było w Media Studio Pro x.x)

Pan & Zoom to kiepskie rozwiązanie jeżeli można je obejść ;)

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


czwartek, 2 września 2010, 09:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL