Teraz jest środa, 28 października 2020, 23:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Pinnackle 23 Standard - Problemy 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 października 2020, 18:35
Posty: 5
Post Pinnackle 23 Standard - Problemy
Witam,

Nabyłem to cudo, na razie nie jestem zadowolony, choć się jeszcze uczę. Ma pytania:

1. Ukończyłem film, a po włączeniu programu ciągle chce kopiować ten ukończony (pliki video usunąłem) projekt. Czy program nie może się włączać na pustym projekcie?

2. Oś czasu można zwiększyć, ale tylko w pionie, co nic nie daje, bo obrazki są nadal mało widoczne. mozna na to coś poradzić?

3, Jak stopniowo wyciszyć ścieżkę audio? Owszem udało mi się to zrobić przez przejście rozpraszanie, ale tylko w projekcie. Po wyeksportowaniu filmu, muzyka nagle na początku ostatniego przejścia się nagle urywa.

4. Jak ustawić takie same przejścia na wielu klipach, żeby nie stawiać ich pojedynczo?

5. Panoramowanie i powiększanie. Wydaje mi się że darmowy program Photo Story windowsa dawał większe możliwości, a na pewno było to łatwiejsze.


wtorek, 13 października 2020, 18:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1527
Post Re: Pinnackle 23 Standard - Problemy
1 - Otwórz " Nowy > Film " i już Pinnacle będzie się włączać w pustym projekcie .
Pinnacle otwiera się w ostatnim zapisanym miejscu . Tak robią wszystkie programy oraz gry .

2 - wklej zrzut ekranu jak wygląda Twoje Pinnacle > w Pinnacle można montować na kilka sposobów .
Zdjęcie 1 - jak ja mam sobie ustawione .
Jeśli Twój monitor jest 4:3 to będziesz mieć pewne ograniczenia .
a - na zdjęciu pokazuję punkt gdzie się rozsuwa linie czasu .
b - punkt gdzie rozsuwa się całe Pinnacle.

3 - c powinno wszystko objaśnić .

4 - viewtopic.php?f=36&t=44129

5 - Odpowiedzią są "klatki kluczowania" zdjęcie 2

p.s. Zachęcam przeczytać "podręcznik użytkownika " lub obejrzeć na youtubie "Video tutorials" .


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 360.82 | Przeglądane 12 razy ]
Bez tytułu 2.jpg
Bez tytułu 2.jpg [ 310.26 | Przeglądane 7 razy ]

_________________
Obrazek
środa, 14 października 2020, 09:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 października 2020, 18:35
Posty: 5
Post Re: Pinnackle 23 Standard - Problemy
Dzięki za pomoc. Jednak ja mam chyba jakiś ograniczoną wersję. Załączam printscreeny:

Załącznik:
ps3.png
ps3.png [ 850.36 | Przeglądane 11 razy ]

Załącznik:
ps2.png
ps2.png [ 490.96 | Przeglądane 10 razy ]

Załącznik:
ps1.png
ps1.png [ 471.43 | Przeglądane 8 razy ]


środa, 14 października 2020, 16:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1527
Post Re: Pinnackle 23 Standard - Problemy
wyciszanie/pogłaśnianie
obejrzyj tylko fragment filmiku od 5,10 do 7,10 ( chodzi o te zielone kropki .
Opis jest na starszej wersji Pinnacle , ale już wiesz gdzie kliknąć aby uruchomić u siebie .
Twoje zdjęcie 3 > to włączyłeś sobie powiększenie wyciszanie/pogłaśnianie
https://www.youtube.com/watch?v=U2xmD4FIok8

Animowanie obrazu
https://www.youtube.com/watch?v=_dT19T7SY20

-------------------------------------------------------------------------------------
Uporządkuj sobie Pinnacle
Tak na początek > jeśli nie używasz "serii ujęć" to wyłącz to .
Najedź myszką na trzy kropki > 1 kliknij lewym przyciskiem myszki ( zniknie Tobie linia ujęć )
2 na zdjęciu wyłącz z linii czasu ikonkę .

Masz problem z ustawieniami projektu i złym wyświetleniem obrazu podglądu ( czarne pasy po bokach ) plik wideo 4:3 w projekcie 16:9


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 221.24 | Przeglądane 7 razy ]

_________________
Obrazek
środa, 14 października 2020, 18:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 października 2020, 18:35
Posty: 5
Post Re: Pinnackle 23 Standard - Problemy
Dzięki. Coś mi się udało, np. ściszanie za pomocą "zielonych kropek", tylko nie zawsze udaje mi się to uruchomić, zdaje sie że po najechaniu kursorem nie wystarczy kliknąć, ale trzeba jeszcze użyć ctrl.

Jednak ja mam chyba inną wersję programu albo pochowane mam ikony, a nie wiem jak je wywołać, więc nie mogę ich użyć.

Np. po uaktywnieniu ikonki mikser audio, pokazuje mi się tylko jeden suwak, a nie jak na zdjęciach 2 suwaki albo 2 pokrętła (zależnie od wersji).

Przy "panoramowaniu" też nie odsłania mi się taki obraz jak na filmiku you tube.

Nie mam albo nie wiem jak odsłonić ikonkę "wyciszanie dźwięku tła".

W instrukcji jest coś o "nawigatorze" ale też nie widzę, gdzie mógłbym go wywołać.

Szkoda, że na you tube poza zreferowaniem najprostszych ustawień, nie ma żadnej instrukcji w języku polskim (a ta oficjalna, licząca 339 s. , jest beznadziejna)


poniedziałek, 19 października 2020, 18:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1527
Post Re: Pinnackle 23 Standard - Problemy
Proszę obejrzeć filmik :
https://www.youtube.com/watch?v=rqwBkxHx0jk

Co do pytań o "mikser audio" i "wyciszanie dźwięku tła" są to dwa różne efekty i sam sobie odpowiedziałeś > są to ograniczenia wersji Pinnacle Standard .

_________________
Obrazek


wtorek, 20 października 2020, 14:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 października 2020, 18:35
Posty: 5
Post Re: Pinnackle 23 Standard - Problemy
Czyli w wersji standard ma się zaledwie namiastkę programu... A po kupnie Ultimate okaże się, że większość tych podstawowych czynności można zrobić w darmowym programie Photo Story...

A może Wiesz jak w tym moim programie - Standard - rozszerzyć oś czasu (wszerz nie wzdłuż!) oraz jak dodawać/skopiować przejścia na kilka klipów (teraz dodaję je pojedynczo)?


środa, 21 października 2020, 17:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1527
Post Re: Pinnackle 23 Standard - Problemy
Paweł-padma napisał :
Cytuj:
jak w tym moim programie - Standard - rozszerzyć oś czasu (wszerz nie wzdłuż!)

https://www.youtube.com/watch?v=7EknZ92ZjgU

Paweł-padma napisał :
Cytuj:
jak dodawać/skopiować przejścia na kilka klipów (teraz dodaję je pojedynczo)?

viewtopic.php?f=36&t=44129

_________________
Obrazek


środa, 21 października 2020, 18:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 października 2020, 18:35
Posty: 5
Post Re: Pinnackle 23 Standard - Problemy
Dzięki, z tym rozszerzaniem osi czasu się udało.

Sprawa kopiowania przejść na wielu klipach - nie.
"Pomiędzy pierwszym i drugim klipem ustaw przejście jakie chcesz mieć.
Wciśnij Ctrl+A (zaznaczy wszystkie sceny)"
Tak robię.

"Kliknij prawym klawiszem myszy na przejściu i wybierz: Przejście->falowanie"
Po kliknięciu w przejście mam taki obraz:


Załączniki:
przejscia.png
przejscia.png [ 477.56 | Przeglądane 4 razy ]
piątek, 23 października 2020, 18:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1527
Post Re: Pinnackle 23 Standard - Problemy
Zmień program na inny i to darmowy jak "HitFilm" , "DaVinci Resolve" na forum już było o darmowych programach .
Programy te są bogatsze od Pinnacle Standard .

https://fixthephoto.com/pl/najlepszy-da ... 3%B3w.html

_________________
Obrazek


sobota, 24 października 2020, 10:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL