Teraz jest środa, 23 stycznia 2019, 07:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Jaki kodek jest najlepszy do tworzenia płyty DVD- VIDEO 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 marca 2006, 15:40
Posty: 93
Post Jaki kodek jest najlepszy do tworzenia płyty DVD- VIDEO
Jaki kodek jest najlepszy do tworzenia płyty DVD- VIDEO w Pinnacle ?

Jak miałem kodeka ffshow to obraz jest za bardzo czerwony jak go usunąłem do filmy są bardzo blade.

Co jest przyczyną że podczas wykonania albumu zdjęć w pinnacle na telewizorze mają one dużo gorszą ostrość?


piątek, 26 października 2007, 18:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4621
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jaki kodek jest najlepszy do tworzenia płyty DVD- VIDEO
david8213 napisał(a):
Jaki kodek jest najlepszy do tworzenia płyty DVD- VIDEO w Pinnacle ?

Jak miałem kodeka ffshow to obraz jest za bardzo czerwony jak go usunąłem do filmy są bardzo blade.

Co jest przyczyną że podczas wykonania albumu zdjęć w pinnacle na telewizorze mają one dużo gorszą ostrość?

1 W samym Pinnacle to się nie da użyć nic innego od mpeg2 - najlepiej z bitrate około 8500, czyli inaczej - nie więcej niż 1,5 godziny nagrania na płytkę. Jakość wtedy jest dobra (ale są lepjej kodujące do mpeg2 kodeki niż ten z Pinnacle'a).
Można owszem wyeksportować projekt w DV i użyć zewnętrznego kodeka mpeg2. Taki na przykład Procoder Express (ciężko już go kupić, ale są też inne), da lepszą jeszcze jakość, nawet przy prawie dwóch godzinach nagrania na płytkę.
2 Pinnacle (ale inne programy do edycji również), źle znosi obecność obcych kodeków i paczek filtrów do odtwarzania. Trzeba je dobierać ostrożnie, po jednym (i sprawdzać co zepsuły), a najlepiej wcale.
3 To normalne - porównaj orginalny rozmiar zdjęcia, a PALowskie 720×576. Czasem daje lepszą jakość dobre przeskalowanie zdjęcia w innym programie, (nawet graficznym, wtedy do Studio wkładasz już zdjęcia w rozdzielczości PAL), poza tym patrz p.1 - jakość kodowania do mpeg2 / DVD.

RDIT S_tach za wcześnie rano było :wink: , pozostańmy przy 1 a najwyżej 1,5 godziny na płytkę :D .

_________________
最诚挚的问候


Ostatnio edytowano sobota, 27 października 2007, 11:51 przez kotin, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 27 października 2007, 09:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 403
Post Re: Jaki kodek jest najlepszy do tworzenia płyty DVD- VIDEO
kotin napisał(a):
david8213 napisał(a):
Jaki kodek jest najlepszy do tworzenia płyty DVD- VIDEO w Pinnacle ?

Jak miałem kodeka ffshow to obraz jest za bardzo czerwony jak go usunąłem do filmy są bardzo blade.

Co jest przyczyną że podczas wykonania albumu zdjęć w pinnacle na telewizorze mają one dużo gorszą ostrość?

1 W samym Pinnacle to się nie da użyć nic innego od mpeg2 - najlepiej z bitrate około 8500, czyli inaczej - nie więcej niż 1,5 godziny nagrania na płytkę. Jakość wtedy jest dobra (ale są lepjej kodujące do mpeg2 kodeki niż ten z Pinnacle'a).

Inaczej 8500 bitrate =1godz, 6000 bitrate = 1,5 godziny.
Pozdrawiam

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


sobota, 27 października 2007, 09:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 14 września 2004, 19:40
Posty: 35
Post 
kotin napisał(a):
źle znosi obecność obcych kodeków i paczek filtrów do odtwarzania. Trzeba je dobierać ostrożnie, po jednym (i sprawdzać co zepsuły), a najlepiej wcale.

czyli oznacza to ze jezeli mam zainstalowanego k-lite to oznacza ze pomimo iz uzywam do tworzenia dvd (avi do mpeg2) kodera ulead videostudio 11+ kodeki k-lite wplywaja na jakosc filmu w videostudio? dlaczego?


wtorek, 1 stycznia 2008, 20:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4621
Lokalizacja: Tczew
Post 
Kodeki zapisują część informacji o sobie "we wnętrzu" Windowsa, w katalogu systemowym. Czasem nawet nadpisują swoje parametry na plikach utworzonych przez wcześniej zainstalowane kodeki, a nawet jak nie, to kodeki często - gdy jest ich nadmiar - odczytują parametry nie ze swoich plików systemowych. Z reguły wystarcza wtedy odinstalowanie niepotrzebnych, wyczyszczenie rejestru i zainstalowanie naszego programu do edycji jeszcze raz...

_________________
最诚挚的问候


środa, 2 stycznia 2008, 15:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL