Teraz jest piątek, 18 stycznia 2019, 01:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Problem z ruchomymi minaturami menu w pinnacle studio 14 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 28 listopada 2009, 13:31
Posty: 3
Post Problem z ruchomymi minaturami menu w pinnacle studio 14
Witam,

Posiadam Pinnacle studio 14 ultimate edition. Przenioslam caly film z tasmy do programu, obrobilam, mam wszystko. zgralam film na plyte dvd. jednak nie dzialaja mi ruchiome miniatury menu. Odtwarzajac obrobiony film na DVD pojawia sie menu gdzie widać puste pola bez obrazkow. Tworząc film, w pinnaclu zaznaczylam we wlasciwosciach menu opcje: "utworz ruchome miniatury", a w opcjach preferencje projektu audio wideo ustawilam: "wlacz renderowanie w tle", "uzyj tego kodeka: najlepsze do wyprowadzenia na dysk". Wcześniej mialam ustawione: ustaw kodek automatycznie, jednak to nie dziala. Wiem ze w podgladzie DVD nie zobacze tych miniatur tylko na osi czasu przy danym rozdziale uakrze sie zmieniajacy ruchomy kolor - renderowanie. Tego tez niestety nie widze, nie ma.
W takim razie co mam zrobic by miniatury zadzialaly?
Co mam zaznaczyc w opcjach, czy mam wkleic w miniatury menu jakis obrazek z poszczegolnych rozdzialow?
Siedze juz nad tym 3 dni, bez rezlulatu.
Czy ruchome minaitury dzialaja jedynie w wersji HD, ja tworze dvd kompresja audio: MPEG 1 Layer 2, automatyczna jakość.

Bardzo proszę o pomoc.



Pozdrawiam

pyrzynka


sobota, 28 listopada 2009, 13:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1448
Post Re: Problem z ruchomymi minaturami menu w pinnacle studio 14
No właśnie problem to chyba brak wklejenia klipu wideo w miniaturkę .
Na linii czasu punkty C1 , C2 itd.
Pod monitorem podglądu są przyciski > jeden z tych przycisków to DVD > jak klikniesz na ten przycisk i masz menu > to masz teraz odtwarzacz DVD i tu sprawdzasz poprawność działania menu oraz czy miniaturki chodzą OK.

_________________
Obrazek


sobota, 28 listopada 2009, 22:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 28 listopada 2009, 13:31
Posty: 3
Post Re: Problem z ruchomymi minaturami menu w pinnacle studio 14
dzięki serdeczne.
Mam tylko jedno pytanie czy wstawiajać klip do ramki menu należy go skopiować? Mam zaznaczone rozdziały oraz numery klipów. Mam kopiwoać klip naciskając na klip przyciskiem myszki by przenieść do odpowiedniej ramki menu? Ile minut trwa pokaz ruchomuch miniatur czy można ustawić moment, od którego zaczyna się ruchoma miniatura czy idzie to automatycznie wg. oznaczenia numeru rozdziału na osi czasu?


pozdrawiam.


niedziela, 29 listopada 2009, 12:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1448
Post Re: Problem z ruchomymi minaturami menu w pinnacle studio 14
Piszesz jedno pytanie :P a pytasz się o wszystkie czynności jak tworzy się menu .
Wejdź w zakładkę Pomoc i tam tematy pomocy > przeczytaj opis jak tworzy się menu . Jeśli będzie coś ? jeszcze niejasnego to bez problemu odpowiem .

p.s.
czas trwania menu może trwać ile tylko chcesz .
Wklejanie z linii wideo do miniaturki to też dobry pomysł , lecz jak wiadomo C1 C2 itd to miejsce zaczęcia oraz początku obrazu w miniaturce .

Czy włączyłeś sobie przycisk DVD a co za tym idzie podgląd swojego menu . Za pomocą prób i błędów w kilka sekund odkryjesz zasadę budowy menu w Pinnacle .


Załączniki:
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG [ 52.47 | Przeglądane 212 razy ]

_________________
Obrazek
niedziela, 29 listopada 2009, 13:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 28 listopada 2009, 13:31
Posty: 3
Post Re: Problem z ruchomymi minaturami menu w pinnacle studio 14
Dziękuję bardzo za rady :)
Co do menu to znam jego działanie - wiem, gdzie ustawić długość jego trwania itp. Miałam na myśli raczej działanie ruchomych miniatur - ich czas trwania "do". Faktycznie ruchome miniatury zaczynają swój żywot od zaznaczonego rozdziału. Co do podglądu DVD oczywiście znam tą opcję i często z niej korzystam :). Dziękuję za pomoc w formie obrazkowej. Wyczytałam, że w pinaclu na podglądzie DVD nie będą widoczne ruchome miniatury, a jedynie będzie ruchomy pasek = renderowanie widoczny nad wklejonym do miniatur klipem. Jak na razie tak właśnie jest. Z braku czasu sprawdzałam wszystko na szybko. Dziś zobaczę na spokojnie jak wszystko działa.W razie czego będę pytać. W razie czego będę pytać.

Pozdrawiam serdecznie

Pyrzynka.


poniedziałek, 30 listopada 2009, 15:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL