Teraz jest środa, 21 października 2020, 01:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Jakie opcje przy renderingu? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 9 września 2005, 10:27
Posty: 1
Post Jakie opcje przy renderingu?
witam, jestem nowicjuszem w kwestii filmow, obrobki.
Zrzucilem sobie materialy z kamery DV, pocialem w VEGASIE i chce sobie zrobic z tego AVIKA (jakosc zwykla jak filmy avi, rozdzielczosc 640x480?
1)jak to zrobic?
2) jakiego kodeka do obrazu i dzwieku najlepiej wybrac, opcje itd
3) jak wrzucam zdjecia z zawnatrz - to jaka rozdzielczosc, rozszerzenie.
4) jak mam muzyke i zmieniam w rytm zdjecia to dzwiek nie nadarza za zmianiajacymi sie obrazami - powod... (tylko wolny procek czy cos jeszcze)
5) czy lepiej renderowac jaki DV a potem p. w WIRTUALDUBIE go kompresowac? jakim kodekiem?

Probowalem sam, przy roznych kodekach zawsze byl obraz zas nie zawsze byl dzwiek, za to jakosc byla koszmarna.

radek


piątek, 9 września 2005, 10:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 6 maja 2006, 09:09
Posty: 12
Post Re: Jakie opcje przy renderingu?
grzech_halemba napisał(a):
witam, jestem nowicjuszem w kwestii filmow, obrobki.
Zrzucilem sobie materialy z kamery DV, pocialem w VEGASIE i chce sobie zrobic z tego AVIKA (jakosc zwykla jak filmy avi, rozdzielczosc 640x480?
1)jak to zrobic?
2) jakiego kodeka do obrazu i dzwieku najlepiej wybrac, opcje itd
3) jak wrzucam zdjecia z zawnatrz - to jaka rozdzielczosc, rozszerzenie.
4) jak mam muzyke i zmieniam w rytm zdjecia to dzwiek nie nadarza za zmianiajacymi sie obrazami - powod... (tylko wolny procek czy cos jeszcze)
5) czy lepiej renderowac jaki DV a potem p. w WIRTUALDUBIE go kompresowac? jakim kodekiem?

Probowalem sam, przy roznych kodekach zawsze byl obraz zas nie zawsze byl dzwiek, za to jakosc byla koszmarna.

radek


Hmm... jeśli masz wersję "trial", to zrobisz "AVI'ka", tyle że nie skompresowanego, a ten zajmuje baaardzo dużo (przeważnie więcej niż 1 GB)... i jeśli masz tą wersję "TRIAL", to ja Ci polecam zapisanie do formatu "WMV" - a ten "Sony Vegas", już kompresuje...

1. Montujesz film, w Sony Vegas, a później "renderujesz"...
2. Ja bym wybrał tak, roździelczość 800x600, 29 klatek na sekundę, a dźwięk, to ustawiłbym "standarodwy", tzn. nic bym nie ustawił, tylko zostawił dźwięk, tak jak jest...
3. Jak importujesz "obrazy z zewnątrz", to masz taką samą roździelczość/rozszerzenie, w jakim masz zapisany ten obraz, tzn. nic się w nim nie zmienia...
4. Hmm... musisz po prostu lepiej dopasować zdjecia... tzn. skrucić "czas pokazywania ich na ekanie"...
5. Ja radziłbym Ci "renderować" od razu do "WMV" (ten format "Sony Vegas 6.0" - wersja Trial - kompresuje...), ale jeśli chcesz mieć koniecznie zapisane w "AVI", to "zrenderuj" sobie do "AVI" w "Vegas 6.0", a później skompresuj takim programem jak "AutoGK"...

Hmm... może spóbuj zainstalować sobie najnowszą wersję "Sony Vegas'a" (6.0) i wtedy powinno być wszystko spoko...



Pozdrawiam... i życzę daleszej "zabawy" z "Vegas'em"...


wtorek, 9 maja 2006, 20:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
zawsze to powtarzam, najpierw rendering do DV, a pozniej w AutoGK do Xvid. Zero przeplotu i jakosc bardzo dobra ;)


środa, 10 maja 2006, 01:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
a moim zdaniem to prymitywne rozwiązanie, bez urazy.
do podstawowych minusów zaliczyłbym konieczność zapisania na dysku (czas+miejsce) i kompresowania kodekiem DV. jest to kodek przystosowany do przeplotu, następują również konwersje przestrzeni koloru.

można to ładnie obejść stosując frameserving, skrypty avs i vduba lub bezpośrednio tmpga. praca w ten sposób dostarcza wręcz przyjemności, nie mówiąc o swobodzie działania. :mrgreen:

pozdro

_________________
Obrazek


środa, 10 maja 2006, 11:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
a moim zdaniem to prymitywne rozwiązanie, bez urazy.
do podstawowych minusów zaliczyłbym konieczność zapisania na dysku (czas+miejsce) i kompresowania kodekiem DV. jest to kodek przystosowany do przeplotu, następują również konwersje przestrzeni koloru.

można to ładnie obejść stosując frameserving, skrypty avs i vduba lub bezpośrednio tmpga. praca w ten sposób dostarcza wręcz przyjemności, nie mówiąc o swobodzie działania. :mrgreen:

pozdro


kazdy ma swoj wlasny sposob ;)

[ Dodano: Sro Cze 07, 2006 1:59 am ]
jak dobrze wyrenderowac obraz panoramiczny, zeby podczas odtwarzania w Windows Media Player (nie podczas opcji pelny ekran) obraz byl rozciagniety do konca lewego i prawego brzegu? Bo jak renderuje obraz 16:9 to pozniej w WMP nie jest rozciagniety, tylko sa czarne paski po bokach, ale na pelnym ekranie jest wszystko ok. Material bezposrednio z kamery jest rozciagniety w podgladzie, wiec podczas renderowania cos musze zmienic...

[ Dodano: Pią Cze 30, 2006 11:59 am ]
w jaki sposob w Vegasie wyrenderowac pelny obraz panoramiczny?
PAL DV Widescreen - jakos dziwnie pokazuje obraz w podgladzie, rozciagniety w pionie troche.
Do tej pory nie przywiazywalem do tego wagi, a teraz przydaloby sie.


środa, 10 maja 2006, 12:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL