Teraz jest sobota, 6 czerwca 2020, 13:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 867 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 58  Następna strona
 pomoc przy efektach w Sony Vegas 6 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 8 stycznia 2006, 22:18
Posty: 6
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Post pomoc przy efektach w Sony Vegas 6
jak dodać tekst ''na wideo'' w sony vegas 6? nie potrafie polaczyc tak video i tekstu by sie razem wyswietlaly. jak to zrobic?:/


Ostatnio edytowano wtorek, 24 stycznia 2006, 14:57 przez mateusszek, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:37
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:38
Posty: 71
Post 
ścieżka z tekstem musi być nad ścieżką z video


poniedziałek, 23 stycznia 2006, 17:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 8 stycznia 2006, 22:18
Posty: 6
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Post 
a wiesz może jak zrobić ty jedno wideo było w tle drugiego, albo by dwa klipy połączyć? (jeden obraz, po połowie na każdy klip)


poniedziałek, 23 stycznia 2006, 18:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:38
Posty: 71
Post 
na górnym klipie RMB i z menu wybierasz VideoEventPan/Crop, w oknie zaznaczasz opcje MASK i za pomocą piórka zaznaczasz punkty tworząc maskę ( zamknięty obraz który zostaje z górnego klipu, wybierasz Path / Feather type na Both ( masz wtapianie ) Feather ustwia zakres wtapiania


poniedziałek, 23 stycznia 2006, 23:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 8 stycznia 2006, 22:18
Posty: 6
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Post 
Ok dzięki stary :) . Jesteś naprawde wielki. Mimo to mam jeszcze kilka pytań. Prześle ci fotki z poszczególnych ujęć i dołącze jak coś filmiki (tak po 2 sekundy one są, mało zajmują to szybko ściągniesz). Mam nadzieje, że mi pomożesz :( . I mam jeszcze pytanie jak zwolnić bądź przyspieszyć klip? Fajnie jakbyś mi na wszystkie po kolei odpowiedział. Efekt nr 1 - opis itd. Wszystko waży zaledwie 3 mega. Oto link:

http://www.uploading.com/get.php?get=SD2K07PA

Myśle, ża dasz rade ze ściągnieciem. Z góry dzięki. Potrzebuje tego bo robie filmiki piłkarskie, zainstalowałem sony vegas i sie ucze, do tych rzeczy dojść nie mogłem :? . Jak zrobie mój filmik zaprezentuje go tu.


wtorek, 24 stycznia 2006, 15:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 23 marca 2006, 20:18
Posty: 5
Lokalizacja: Grudziaądz
Post 
panowie gdzie moge znalesc efekt spowolnienia?>


piątek, 24 marca 2006, 09:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
Draga napisał(a):
panowie gdzie moge znalesc efekt spowolnienia?>


klikasz na sciezce video i z gornego menu wybierasz:
insert --> video envelopes --> event velocity.

na sciezce video po srodku pokaze sie zielony poziomy pasek. Przesuniecie go w gore przyspiesza klip, w dol spowalnia. Jesli maksymalnie przesuniesz go w dol, wtedy video bedzie szlo do tylu. Prawym kliknieciem na tym pasku dodajesz punkty. Milej zabawy ;)


piątek, 24 marca 2006, 13:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 23 marca 2006, 20:18
Posty: 5
Lokalizacja: Grudziaądz
Post 
wielkie dzieki wsumie podobnie jak W ULead Studio,a jeszcze jedno przejscia miedzy scenami to gdzie moge tego szukac


piątek, 24 marca 2006, 15:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
Draga napisał(a):
przejscia miedzy scenami to gdzie moge tego szukac


mam nadzieje ze wiesz jak dzielic klipy (literka "s") ;)
po podzieleniu, nasuwasz troche klip jeden na drugi (w zaleznosi ile ma trwac przejscie) i automatycznie robi ci sie standardowe przejscie. A jesli chcesz inne niz standard, to wybierasz zakladke (po lewej stronie na dole okna programu) "transitions" i tam masz wiele do wyboru. Wtedy wybierasz to ktore ci pasuje i przeciagasz myszka na to polaczenie klipow ktore opisalem powyzej ;)


piątek, 24 marca 2006, 15:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 23 marca 2006, 20:18
Posty: 5
Lokalizacja: Grudziaądz
Post 
a naprzykład zrobienie takiego efektu idzie koles stop klatka przez kilka sekund tylko ten jeden obraz podpis na dole ,i zachwile dalej normalnie leci klip,,rozumiecie taki jakby wstep,przedstawienie danej osoby,w pewnym momencie stop nieruchomy obraz i za chwile dalej :mrgreen:


piątek, 24 marca 2006, 16:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
Draga napisał(a):
a naprzykład zrobienie takiego efektu idzie koles stop klatka przez kilka sekund tylko ten jeden obraz podpis na dole ,i zachwile dalej normalnie leci klip,,rozumiecie taki jakby wstep,przedstawienie danej osoby,w pewnym momencie stop nieruchomy obraz i za chwile dalej :mrgreen:


widze kolega nowy w tym temacie ;)

zatrzymujesz tam gdzie ma byc stop klatka, nastepnie nad oknem podgladu masz taki napis (standardowy) "Preview (Auto)", klikasz na to i wybierasz "Best (Full)".
Dalej klikasz na ikonke dyskietki (tez nad oknem podgladu) i wybierasz gdzie ma zapisac tą stop klatke. Pozniej (tam gdzie zatrzymales kursor na timeline) dzielisz klip, przesuwasz ten po prawej stronie troche dalej i pomiedzy te klipy wstawiasz ten obrazek ktory zapisales. Tniesz go pozniej w zaleznosci ile ma trwac stop klatka ;)
Mozesz pozniej przywrocic sobie podglad na "Preview (Auto)". Bo po to wybierasz "Best (Full)" aby miec stop klatke w jak najlepszej jakosci.

Mam nadzieje ze pomoglem ;)


piątek, 24 marca 2006, 19:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 23 marca 2006, 20:18
Posty: 5
Lokalizacja: Grudziaądz
Post 
gitara dzieki

[ Dodano: Sob Mar 25, 2006 2:42 pm ]
afekt typu,,np. zrzut obrazu jest zrobiony,5s przykładowo pokazany w całym projekcie i przytym jeszcze zoom i naprzykład szybkie oddalenie za chwile,jak moge to zrobic?

[ Dodano: Sob Mar 25, 2006 2:49 pm ]
jeszcze jedno nieda sie jakos dodac textu ,samego textu bez tła,bo zawsze jak dodaje text to jest z czarnym tłem i wszystko przysłania,bezsensu


sobota, 25 marca 2006, 10:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 22:59
Posty: 1
Lokalizacja: Poznań
Post 
Draga napisał(a):
a naprzykład zrobienie takiego efektu idzie koles stop klatka przez kilka sekund tylko ten jeden obraz podpis na dole ,i zachwile dalej normalnie leci klip,,rozumiecie taki jakby wstep,przedstawienie danej osoby,w pewnym momencie stop nieruchomy obraz i za chwile dalej :mrgreen:


Stop klatkę można jeszcze osiągnąć przez ustawienie tego paska od przyśpieszania i zwalniania. Dodajes 2 punkty na tym pasku obok siebie w żądanym miejscu (stop klatki)
,ten pierwszy zostawiasz na 100% a drugi ustawiasz na 0% po określonym czasie stop klatki znowu dodajesz 2 punkty pierwsy 0% drugi 100%.

Draga napisał(a):
jeszcze jedno nieda sie jakos dodac textu ,samego textu bez tła,bo zawsze jak dodaje text to jest z czarnym tłem i wszystko przysłania,bezsensu:mrgreen:


W zakładce media generators wybierasz text z szarą sachownicą jeśli umieścis go nad wybranym materiałem powinno być ok

Jeżeli chodzi o przybliżanie i oddalanie to:
Po wrzuceniu klipu na scieżkę widać na nim 2 guziki klikasz na event pan/crop
pojawi się okienko z kadrem z klipu i siatką na nim ,na dole z kolei masz pasek position
na którym dodaesz punkty w miejscach gdzie ma być przybliżenie które to uzyskujesz manipulując siatką w danym punkcie.

Nie wiem czy to dość jasne ale najlepiej sie pobawić i poeksperymentować ....

_________________
"życie jest bez sensu -patyczak"


niedziela, 26 marca 2006, 02:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 kwietnia 2006, 14:34
Posty: 14
Lokalizacja: B-gi/W-wa
Post 
Siemka :)

Wiecie moze jak zamalować rejstracje tzn. nauczylem sie poprzez VideoFX/ Cookie Cutter ale zamalowuje czarnym niezbyt ładnie wyglądającym kwadratem :cry:
Czy da sie jakoś ładniej to zamazac np. smużeniem czy delikatnum rozmyciem ??


piątek, 7 kwietnia 2006, 16:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
Kamil2002 napisał(a):
Siemka :)

Wiecie moze jak zamalować rejstracje tzn. nauczylem sie poprzez VideoFX/ Cookie Cutter ale zamalowuje czarnym niezbyt ładnie wyglądającym kwadratem :cry:
Czy da sie jakoś ładniej to zamazac np. smużeniem czy delikatnum rozmyciem ??


tez tak kiedys robilem ale wychodzi to fatalnie...
inny sposob to: nad klipem w ktorym chcesz zaslonic tablice dajesz ten sam klip, rowno aby zaczynal i konczyl sie w tym samym momencie co ten na dole. Na ten na gorze dajesz "cookie cutter" oraz jakis inny video fx, najlepiej "Pixelate" (chyba tak sie nazywa).
I pozniej tylko w "cookie..." zmieniasz ksztalt z kolka na jakis inny i dalej chyba wiesz co robic ;)
Niedawno robilem klip i tym sposobem zaslonilem i calkiem milo wyszlo, tyle ze w niektorych miejscach dalem za male piksele i widac troche numery, wiec z bliska musisz tez operowac "Pixelate" aby piksele byly wieksze. Przy nastepnym i ja bede o tym wiedzial ;)


piątek, 7 kwietnia 2006, 17:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 867 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 58  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL