Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 20:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 VEGAS - dla początkującego "montażysty" 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post VEGAS - dla początkującego "montażysty"
Aby zaoszczędzić pracy moderatorom a przede wszystkim oszczędzić niekiedy przykrych chwil dla nowych użytkowników forum - od starych wyjadaczy :lol: - poniżej taki mini niezbędnik początkującego w Sony Vegas:-)

CZYLI ZANIM ZADASZ PYTANIE - PRZESZUKAJ HISTORIĘ FORUM, POMYŚL TROCHĘ SAM, POTESTUJ - PRZECZYTAJ TO, A DOPIERO NA KOŃCU ZAPYTAJ....

Poniżej kilka elementarnych screenów z Vegas:

Obrazek

Powyżej: Moduł przechwytywania odpowiada za dwukierunkową współpracę kamery z komputerem - przez złącze iLink. Umożliwia on "skladanie plików avi/DV na dysku twardym.

Obrazek


... obsługa intuicyjna - "zgrywanie" zaczyna się po kliknięciu myszą na opcję Capture Video


Obrazek

Klikasz na New... (jeśli tworzysz nowy) lub Properties, aby zdefiniować parametry projektu, a w efekcie finalnego pliku.

Obrazek

Powyżej najbardziej typowe ustawienia video dla standardu PAL. Tak jak już wielokrotnie było tłuczone na forum nie usuwa się przeplotu jeśli produkcja ma być oglądana na odbiorniku TV.

Po instalacji Vegas - ustawienia są inne (domyślnie pod transkodowanie NTSC), gdzie przeplot nie występuje - stąd masa problemów z drgającymi obrazami itp...
Czyli po instalacji oprogramowania należy dostosowac jego konfigurację.


Obrazek

Powyższy screen nie wymaga chyba komentarza 8) :)


Obrazek

jw

Obrazek

jw

Obrazek

jw

To chyba na tyle z zupełnych podstaw, reszta to lektura forum a w szczególności opcja SZUKAJ.

Pozdrawiam wszystkich vegasowców - tych starych i tych co go chcą zgłębić - bo soft jest tego wart (podobnie jak inne Edius, AP, Avid)

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 30 sierpnia 2006, 15:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Brawa za pomysł i realizację.
Proponuję przykleić ten temat aby nie zniknął w gąszczu innych.

ao napisał(a):
To chyba na tyle z zupełnych podstaw, reszta to lektura forum a w szczególności opcja SZUKAJ.


Jako dodatkowe uzupełnienie wiedzy zdobtej na forum polecam pięciopłytowe wydawnictwo poświęcone Vegas'owi.
http://www.vegastrainingandtools.com/vi ... o_dvd.html

Obrazek

Choć nie korzystam z Vegasa tutorial oglądnąłem z przyjemnością.


czwartek, 31 sierpnia 2006, 11:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 18 stycznia 2006, 21:34
Posty: 61
Post do użytkowników Sony Vegas Movie Studio 6+DVD Platinum
Witam,
z tego co widzę to wszyscy operują lepszymi wersjami vegasa a czy ktoś może miał doczynienia z Sony Vegas Movie Studio 6+DVD Platinum
czy nadaje się w miarę pod działalność komercyjną i jaki jest jeśli chodzi o walory użytkowe i koncowąjakość filmu? Dodam tylko że waham się miedzy tym sony o ulead media studio pro 7 gdyż gotówka którą operuję to max 800zł.
Proszę o pomoc w wyborze

:(

_________________
pablo0129


piątek, 12 stycznia 2007, 14:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Brawo ao !!!!!!!! 8O 8O 8O

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


piątek, 12 stycznia 2007, 14:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 września 2004, 13:59
Posty: 51
Lokalizacja: Kalisz
Post 
Kolejna prośba do moderatorów żeby przykleili ten temat.
Poza tym chciałbym zapytać. Zgrałem z kasety 1 godzina na twardy i zdziwiłem się bo materiał zajmuje tylko coś ponad 3GB. Czy Vegas kopresuje przy przechwytywaniu?

_________________
Canon MVX200i, SONY HDR-CX130E


wtorek, 20 lutego 2007, 10:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Wiesiek1 napisał(a):
Kolejna prośba do moderatorów żeby przykleili ten temat.
Poza tym chciałbym zapytać. Zgrałem z kasety 1 godzina na twardy i zdziwiłem się bo materiał zajmuje tylko coś ponad 3GB. Czy Vegas kopresuje przy przechwytywaniu?

Vegas to powazny program i oczywiście o żadnej kompresji nie moż być mowy !
3GB - to ok 12 min filmu w standardzie DV (kompresja 1:5, 1 godz. filmu to ok 15 GB na dysku). Tak więc pytanie : z jakiej kamery zgrywałeś ? W jakim ona systemie zapisuje ? I czy materiał na dysku ma 1 godzinę długości ?
Pozdrawiam

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


wtorek, 20 lutego 2007, 12:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 września 2004, 13:59
Posty: 51
Lokalizacja: Kalisz
Post 
W takim razie muszę jeszcze raz sprawdzić wszystkie ustawienia.

Tak, już wszystko jasne. Program część plików zapisał mi w "moje dokumenty" mimo że podawałem inna ścieżkę. Dopiero jak brakło miejsca na twardym wyrzucił komunikat i zaczął zapisywać na innym dysku.

_________________
Canon MVX200i, SONY HDR-CX130E


wtorek, 20 lutego 2007, 13:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 22 lutego 2007, 13:07
Posty: 1
Post 
ao,

Witam, AO,
Przyłączam się do osób które gratulują pomysłu "niezbędnika początkującego w Sony Vegas"
Widzę że wiesz parę rzeczy na ten temat to chętnie bym zadał parę pytań.
Zainstalowałem VEGAS 7 dopiero wczoraj więc to dopiero początki i same problemy
Najpierw myślałem o Pinnacle.Studio.Plus.v10.5.1.Titanium.Edition.Multilanguage, lecz znajomy uprzedził moje poczynania informując mnie że jest to program który lubi mieszać w systemie. Nie wiem czy to prawda ale wolałem zainstalować VEGAS.
Informację o Vegas są bardzo rozstrzelone na tym forum dlatego bym chciał je zadać ponownie w tym miejscu, czy może wolisz bym wybrał inny kanał komunikacji.


czwartek, 22 lutego 2007, 15:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
corfu napisał(a):
Informację o Vegas są bardzo rozstrzelone na tym forum dlatego bym chciał je zadać ponownie w tym miejscu, czy może wolisz bym wybrał inny kanał komunikacji.


co do pytan o efekty w Vegas ("jak to zrobic"), to zadawaj pytania w tym miejscu:
http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/vi ... 92b92ae6ff


czwartek, 22 lutego 2007, 18:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06
Posty: 271
Lokalizacja: mazowieckie
Post Podgląd i przesuwanie klipów
Z opcji "szukaj już skożystałem i nic nie znalazłem.
1. Jak przesunąć wszystkie pliki na ściezce w prawo od określonego miejsca?
2. Jak uzuskać podgląd na podłaczonej kamerze pod Fire-Wire?
Wielkie dzięki za podpowiedzi.

_________________
Sony VX 2100 UMS 7.0 i Vegas 7.0 GG 3788966


sobota, 17 marca 2007, 12:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post Re: Podgląd i przesuwanie klipów
Miras13 napisał(a):
Z opcji "szukaj już skożystałem i nic nie znalazłem.
1. Jak przesunąć wszystkie pliki na ściezce w prawo od określonego miejsca?
2. Jak uzuskać podgląd na podłaczonej kamerze pod Fire-Wire?
Wielkie dzięki za podpowiedzi.


1.przytrzymujesz "ctrl" i zaznaczasz pociete klipy, pozniej klikasz myszka na ktoryms z nich, przytrzymujesz i przeciagasz w miejsce docelowe.
2.uruchamiasz, z poziomu vegasa, program do przechwytywania obrazu
(file --> capture - czy jakos tak), tam masz pasek nawigacyjny, wlaczasz play i masz podglad tasmy na ekranie monitora.
I jeszcze jedno, przy wlaczeniu tej aplikacji - jesli juz kamere masz podlaczona do komputera - wyskoczy pytanie co chcesz zrobic, trzeba zaznaczyc aby na razie nic nie "zgrywal" (jesli nie chcesz w danej chwili).


sobota, 17 marca 2007, 13:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Ad.1 Można i inaczej .Wystarczy zaznaczyć ikonkę "dwa klipy z przerwą i strzałką nad nimi" (jest na trzecim obrazku nie zaznaczona).Teraz wszystko w prawo od klipu który złapiesz jest z nim połączone .Tu uwaga , bo do niektórych operacji należy ją odznaczać (mogą z nią działać w sposób nieoczekiwany)!


sobota, 17 marca 2007, 14:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06
Posty: 271
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Wielkie dzięki za podpowiedzi. Co do 1pyt. to najlepiej sprawuje się ikonka "Enable automatic ripple editing" (ta ze strzałką nad klipami)Skrót do niej to Ctrl+L.Zaznaczanie z przytrzymanym Ctrl u mnie jakoś nie działa ( pewnie coś źle robię), ale będę próbował.
P.S. Mam triala od tygodnia i może się na ten soft przesiądę bo jest jak na razie technicznie lepszy od UMS7.0 na którym kilka lat już pracuje. Tak że pytań będę miał jeszcze sporo.

_________________
Sony VX 2100 UMS 7.0 i Vegas 7.0 GG 3788966


niedziela, 18 marca 2007, 13:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 20 marca 2007, 21:34
Posty: 3
Post 
Mam pytanie odnośnie Vegasa. W jakim formacie, jakimi posłużyć kodekami, jaki dać bit rate aby film był stosunkowo mały (około 20mb) oraz miał dobrą jakość? Film Trwa 2.16 min. Próbowałem wieloma sposobami ale nie uzyskałem efektu jaki by mnie satysfakcjonował. Dopiero zaczynam zabawę z amatorskim filmowaniem wiec proszę o pomoc.


poniedziałek, 26 marca 2007, 19:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Miras13 napisał(a):
Mam triala od tygodnia i może się na ten soft przesiądę bo jest jak na razie technicznie lepszy od UMS7.0 na którym kilka lat już pracuje.


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 27 marca 2007, 11:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL