Teraz jest sobota, 24 października 2020, 20:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Jak zacząć? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 września 2006, 00:17
Posty: 10
Post Jak zacząć?
Witam!
Posiadam program Sony Vegas 6, virtualDub, kodeki i mam gotowe klipy ktore musze poskladac w jedna calosc i muzyke do tego dodac. To wszystko umiem zrobic ale... nie potrafie skompresowac obrazu na jakis kodek np divx lub xvid i jak ich skonfigurowac aby obraz byl dobry i wielkosc pliku realna, nie wiem gdzie jest opcja dodawania jakichkolwiek efektow przejscia czy obrazu, chcialbym dodac ramki te czarne pasy u gory i u dolu jak w kinie ale zeby nie zwezac obrazu tylko narzucic na obraz - tez nie umiem, jak skompresowac dzwiek wybranym kodekiem. Jestem kompletnie zielony. Sory jezeli juz te odpowiedzi na moje pytania sa gdzies na forum ale ja nie bede ich szukal bo sie nie orjentuje nie jestem stalym userem tego forum. Jezeli komus bedzie sie chcialo mi pomoc to wielkie dzieki dla tego typa.


czwartek, 14 września 2006, 00:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
nie znam vegasa, ale widze ze kolega na samym poczatku przygody z edycja :) w takim razie miłej zabawy i oby sie jak najmniej komp wieszal :D

_________________
:mrgreen:


czwartek, 14 września 2006, 01:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Jak zacząć?
NewUser napisał(a):
Sory jezeli juz te odpowiedzi na moje pytania sa gdzies na forum ale ja nie bede ich szukal bo sie nie orjentuje nie jestem stalym userem tego forum. Jezeli komus bedzie sie chcialo mi pomoc to wielkie dzieki dla tego typa.

Wszystkie odpowiedzi znajdziesz tu na forum. Przejrzyj archiwum poćwicz trochę i potem zadaj bardziej sprecyzowane pytanie. Nikt nie będzie Ci opisywał całej sztuki montazu w jednym poście.

Miłej lektury!


czwartek, 14 września 2006, 09:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
kubanczyk napisał(a):
nie znam vegasa, ale widze ze kolega na samym poczatku przygody z edycja :) w takim razie miłej zabawy i oby sie jak najmniej komp wieszal :D

po co się odzywasz jak nie masz nic do powiedzenia. wszędzie cię pełno, w każdym wątku. gdzie otworzysz wątęk, tam kubańczyk. opanuj się człowieku, bo zmuszasz ludzi do czytania swoich wypowiedzi nierzadko kompletnie bezsensownych, jak ta powyższa. żeby gadać trzeba mieć coś do powiedzenia.

_________________
Obrazek


czwartek, 14 września 2006, 09:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 września 2006, 00:17
Posty: 10
Post 
Swietnie mi pomogliscie naprawde bardzo dziekuje za pomoc :?
Poszukam sobie moze cos znajde.


czwartek, 14 września 2006, 11:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0

tutaj znajdziesz odpowiedzi na prawie wszystkie pytania...


czwartek, 14 września 2006, 11:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 września 2006, 00:17
Posty: 10
Post 
dzieki za linka przyda sie i jeszcze tylko jedno moze wiesz jak dodac napisy poczatkowe i koncowe jak np. w WMM?


czwartek, 14 września 2006, 11:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
kubanczyk napisał(a):
nie znam vegasa, ale widze ze kolega na samym poczatku przygody z edycja :) w takim razie miłej zabawy i oby sie jak najmniej komp wieszal :D

po co się odzywasz jak nie masz nic do powiedzenia. wszędzie cię pełno, w każdym wątku. gdzie otworzysz wątęk, tam kubańczyk. opanuj się człowieku, bo zmuszasz ludzi do czytania swoich wypowiedzi nierzadko kompletnie bezsensownych, jak ta powyższa. żeby gadać trzeba mieć coś do powiedzenia.
lol czlowieku wyluzuj widzisz cos zlego i bezsensownego w tym ze zycze komus dobrze? omg jakas paranoja 8O

[ Dodano: Czw Wrz 14, 2006 1:33 pm ]
GrassHoppeR napisał(a):
kubanczyk napisał(a):
GrassHoppeR napisał(a):
kubanczyk napisał(a):
nie znam vegasa, ale widze ze kolega na samym poczatku przygody z edycja :) w takim razie miłej zabawy i oby sie jak najmniej komp wieszal :D

po co się odzywasz jak nie masz nic do powiedzenia. wszędzie cię pełno, w każdym wątku. gdzie otworzysz wątęk, tam kubańczyk. opanuj się człowieku, bo zmuszasz ludzi do czytania swoich wypowiedzi nierzadko kompletnie bezsensownych, jak ta powyższa. żeby gadać trzeba mieć coś do powiedzenia.
lol czlowieku wyluzuj widzisz cos zlego i bezsensownego w tym ze zycze komus dobrze? omg jakas paranoja 8O


tak, widzę.
paranoja ta dotyka nie tylko mnie ale i kolegów, których szkoda, że ignorujesz. a paranoja ta nazywa się "egotyzm kubanczyka". nie każ mi luzować, tylko nie zaśmiecaj forum. tyle MOJE ZDANIE. napisałem ci już raz, że pempkiem świata nie jesteś.
:mrgreen: cieszy mnie ze inni tez czytają to co piszesz :D Yes mastah! juz nie bede nikomu dobrze zyczyl bo zabroniles mi tego :lol:

_________________
:mrgreen:


Ostatnio edytowano czwartek, 14 września 2006, 12:39 przez kubanczyk, łącznie edytowano 3 razy

czwartek, 14 września 2006, 12:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 września 2006, 00:17
Posty: 10
Post 
Moze on chce sobie posty nabic :D ale to nic zlego przeciez zyczyc komus powodzenia :)


czwartek, 14 września 2006, 12:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
NewUser napisał(a):
Moze on chce sobie posty nabic :D
no ale powiedz newuser czy tak strasznie ci dokuczylem ze zyczylem ci wszystkiego dobrego w montazu na poczatku drogi? odebrales to milo czy wrecz oburzylo cie moje zachowanie?

_________________
:mrgreen:


czwartek, 14 września 2006, 12:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 września 2006, 00:17
Posty: 10
Post 
bylo mi milo i przyjemnie :D

[ Dodano: Czw Wrz 14, 2006 1:11 pm ]
Szukam i szukam na forum niby cos pisze ale gdy odpalam sony vegas to nie moge znalezc tego o czym pisza pro-usery. Niech ktos napisze mi tylko 4 odpowiedzi na pytania krok po kroku i sie odczepie :D.
1. Jak dodac pasy u gory i u dolu takie jak w kinowej wersji?
2. Ktora opcja odpowiada za efekty?
3. Jak dodac napise poczatkowe lub koncowe albo narzucic tekst na ekran np w prawym-dolnym rogu?
4. Jak skompresowac plik?

Czy to tak duzo :(


czwartek, 14 września 2006, 12:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
NewUser napisał(a):
bylo mi milo i przyjemnie :D

[ Dodano: Czw Wrz 14, 2006 1:11 pm ]
Szukam i szukam na forum niby cos pisze ale gdy odpalam sony vegas to nie moge znalezc tego o czym pisza pro-usery. Niech ktos napisze mi tylko 4 odpowiedzi na pytania krok po kroku i sie odczepie :D.
1. Jak dodac pasy u gory i u dolu takie jak w kinowej wersji?
2. Ktora opcja odpowiada za efekty?
3. Jak dodac napise poczatkowe lub koncowe albo narzucic tekst na ekran np w prawym-dolnym rogu?
4. Jak skompresowac plik?

Czy to tak duzo :(


1. funkcja pan/crop, czyli na koncu klipu na timeline jest taki niby kwadracik, klikasz na niego. W nowym oknie jest na gorze rowijane menu i wybierasz z niego 16:9, bedziesz mial wtedy przyciety obraz gora/dol. Mozna jeszcze recznie regulowac wielkosc tych pasow, ale jestes nowy, wiec na razie to ci wystarczy.
2. efekty znajdziesz w zakladce "video fx" (w lewym dolnym rogu programu sa zakladki).
3. napisy znajduja sie w zakladce "media generators", tam wybierasz "text". Gdy juz umiescisz odpowiednie napisy na timeline pojawi sie od razu okinko, tam wpisujesz tekst, a po wybraniu zakladki "placement" zmieniasz ich polozenie na ekranie.
4. Jesli plik bedzie odtwarzany na komputerze, to renderujesz gotowy projekt do PAL DV i pozniej programem AutoGK do formatu Dvix lub Xvid. Natomiast gdy chcesz odtwarzac na DVD stacjonarnym, renderujesz do mpeg2 i pozniej authoring w DVD Architect Studio.


czwartek, 14 września 2006, 13:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 września 2006, 00:17
Posty: 10
Post 
jesli chodzi o punkty 1-3 to dzieki wiem juz jak to zrobic a co do 4 to nie wiem wlasnie o co chodzi z tym renderowaniem pelno jest takich wyrazen na forum ale ja nie czaje zbytnio.


czwartek, 14 września 2006, 16:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
file ---> render as

wybierasz odpowiednio jak pisalem, albo PAL DV .avi, lub mpeg2...


czwartek, 14 września 2006, 17:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 września 2006, 00:17
Posty: 10
Post 
dzieki teraz juz sobie poradze

[ Dodano: Pią Wrz 15, 2006 10:10 pm ]
Dlaczego po kompresii programem Auto GK mam zwezony obraz to znaczy nie zwezony tylko urywa mi po jednej i po drugiej stronie ekranu w poziomie kawalek obrazu?


czwartek, 14 września 2006, 19:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL