Teraz jest środa, 21 października 2020, 04:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 jak zrobić ze zwykłego filmu film poklatkowy? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 2 maja 2006, 19:20
Posty: 38
Post jak zrobić ze zwykłego filmu film poklatkowy?
Tzn. umiescilem kamere w jednym miejscu i nagralem przez jakis czas. Mam funkcje robienia zdjec seryjnych, ale tylko przez chyba 1 minute. Chodzi mi o to, zeby teraz z tego filmu wziąć z kazdej sekundy powiedzmy jedna klatke (nie wiem, jak proponujecie?) no i pozniej to polaczyc.

Samo przyspieszenie nie daje mi takiego efektu jakbym chcial.

Wiem, ze mozecie mnie odeslac do postu z efektami, ale tam sa juz 23 karty i przegladanie tego tematu jest koszmarem.


czwartek, 3 maja 2007, 13:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
a może tak 25x przyspieszenie?? to by Ci "wyciągło" z każdej sekundy filmu po jendej klatce. W Vegasie max. przyspieszenie to 4x więc będziesz musiał kilkaktrotnie robić ten efekt np. renderując za każdym przyspieszeniem albo poprzez wstawianie kolejnych projektów

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 3 maja 2007, 15:46
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 11 stycznia 2007, 02:04
Posty: 180
Post 
Jedno pytanie - czy efekt który chcesz uzyskać podobny jest do tego jaki daje stroboskop?


czwartek, 3 maja 2007, 15:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
tniesz film na tych klatkach jakie chcesz pokazac, wstawiasz velocity ustawione na 0%, w opcjach klipu ustawiasz "reduce interlace filcker" i to wszystko...


czwartek, 3 maja 2007, 21:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
choć wiem, że to forum odnośnie Vegasa i mogę zostać za to zlinczowany to chcę powiedzieć, że..

swoją przygodę z montażem video zaczynałem od Adobe Premiere, dopiero po pewnym czasie przekonałem sie (i tak jest do dzisiaj) do Vegasa. Jakkolwiek od samego początku brakowało mi jednej funkcji - renderowania filmu do bitmap. Te funkcję posiada Premiere, i myślę, że byłaby bardzo przydatna w opisywanym przykładzie.

wystarczy w Premierze zaimportować odpowiedni plik, wrzucić na timeline, a następnie dać Export - Movie. W settings ustawić File type - Windows Bitmap, przejść do zakładki Video i ustawić Framerate. Jak chcemy mieć co sekundę, to ustawiamy 1fps, jak gęściej to np. 2 fps, etc.

Następnie wyeksportowane bitmapy można zaimportować do Vegasa i czynić swoją powinność...


środa, 9 maja 2007, 17:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
tryfan napisał(a):
wystarczy w Premierze zaimportować odpowiedni plik, wrzucić na timeline, a następnie dać Export - Movie. W settings ustawić File type - Windows Bitmap, przejść do zakładki Video i ustawić Framerate. Jak chcemy mieć co sekundę, to ustawiamy 1fps, jak gęściej to np. 2 fps, etc.
Genialna metoda biorąc pod uwagę, że w premiere jest filtr posterize time


środa, 9 maja 2007, 17:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Każda metoda prowadząca do celu podobno jest dobra... :-)

Okazuje się jednak, że Vegas ma funkcję eksportu pojedynczych klatek do jpg lub png realizowaną przez skrypt.
Tools -> Scripting -> Render Image Sequence
Dowiedziałem się o tym zresztą z tego forum...

Zwracam honor twórcom Vegasa! (tylko dlaczego jest to rozwiązane przez skrypt, a nie jako normalna funkcja?)


środa, 16 maja 2007, 17:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
bo chłopakom z Madison Media Software sie już nie chciało pisać;P i dlatego zostawili pole do popisu dla użytkowników....
<żarcik>

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 16 maja 2007, 20:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 2 maja 2006, 19:20
Posty: 38
Post 
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi


sobota, 19 maja 2007, 13:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL