Teraz jest poniedziałek, 26 października 2020, 23:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Kodeki 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 maja 2007, 00:59
Posty: 11
Post Kodeki
Witam
Jakie kodeki najlepiej mieć żeby film się zapisał płynnie, bo jak narazie to jak zapisze film to obraz mi sie tnie i kolory sie zalewaja sa kwadraty itp..
Proszę o pomoc


środa, 16 maja 2007, 22:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 28 sierpnia 2005, 15:33
Posty: 40
Lokalizacja: Grabówka
Post 
Jaki film (czy aby nie z komórki?). Jakich ustawień używasz? Vegas daje dość dobrą jakość.


czwartek, 17 maja 2007, 20:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 maja 2007, 00:59
Posty: 11
Post 
Nie chodzi o jakość, jak tne i pozniej oglądam film w vegasie to mam rozmyty obraz itp tak jak pisalem wyżej, probke z mojego filmu dalem w poscie pomoc w efektach.
Proszę o szybką pomoc


czwartek, 17 maja 2007, 21:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5146
Lokalizacja: Tczew
Post 
Z czego tworzysz film który później kompresujesz? Nie chodzi o fabułę :wink: (gra komputerowa?), a o ilość klatek na sekundę i rozdzielczość, oraz format kompresji filmu który jest źródłem.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 17 maja 2007, 23:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 maja 2007, 00:59
Posty: 11
Post 
Z czego tworzysz film który później kompresujesz? Nie chodzi o fabułę Wink (gra komputerowa?), a o ilość klatek na sekundę i rozdzielczość, oraz format kompresji filmu który jest źródłem.

Film tworze z dem ktore nagrałem programem gamecame, z gry komputerowej ;p
rozdzielczość nagrywania 800x600 w kompie 1024x768 monitor 15 cali
format avi a ilosc klatek to nie wiem
Base fps 30
bist 16
samples 44100

[ Dodano: Pią Maj 18, 2007 2:17 am ]
Film tworze z dem ktore nagrałem programem gamecame, z gry komputerowej ;p
rozdzielczość nagrywania 800x600 w kompie 1024x768 monitor 15 cali
format avi a ilosc klatek to nie wiem
Base fps 30
bist 16
samples 44100


piątek, 18 maja 2007, 01:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5146
Lokalizacja: Tczew
Post 
Nie znam prostej odpowiedzi, ale spróbuję uporządkować rozmowę:

Kevin141 napisał(a):
Prosze o pomoc jeszcze raz.
1.Jak tnę akcje demka z gry...
rozdzielczość nagrywania 800x600 w kompie 1024x768 monitor 15 cali
format avi a ilosc klatek to nie wiem
Base fps 30
bist 16
samples 44100

...w pewnym momencie to pózniej jak go oglądam to mam zamazany obraz kolory sie zlewaja itp.
Co mam zrobić żeby tego uniknąć, jakiś filtr kodeki ? nie wiem sam
2. W zakladce insert nie mam tego bajeru to zwolnienia filmu itp, jak mogę to włączyc, prawym przyciskiem myszy też tego nie mogę włączyc.
Załączam film.
http://files.filefront.com//;7535556;;/
Proszę o pomoc.


Powinieneś zmienic tok myślenia: Nie czym naprawić zły obraz, a jak doprowadzić do sytuacji gdzie zgrywany obraz będzie miał parametry jak najbardziej podobne do:
- rozdzielczość 720×576
- ilość klatek na sekundę (FPS, ale nie w grze - a zgrywanego obrazu) - 25 FPS
- kodek do którego zgrywasz o w miarę jak największym bitrate (bo pod pojeciem AVI kryje się wiele kodeków)
- inne parametry które podpowie ktoś mądrzejszy
Tak przygotowany materiał "włożony" do Vegasa, czy innego programu, da po prostu szukany przez Ciebie lepszy obraz.
Do takiej zabawy warto miec drugi dysk, żeby nie gubić klatek, przy przechwytywaniu obrazu z gry w jak najlepszej jakości, na ten drugi, pusty, przeznaczony tylko na przechwyt dysk.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 18 maja 2007, 08:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 maja 2007, 00:59
Posty: 11
Post 
Hmm większość akcji jakie zgrałem z gry nie mam tego problemu tylko akcje w kturych tnę obraz ( literka s) i jak chce go oglądnąć to mam takie problem, mógł by mi ktoś powiedzieć jakie kodeki najelpiej mieć żeby vegas chodził w 100 %

Mam klkodec pack
i Divix jakiś ;p


piątek, 18 maja 2007, 08:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5146
Lokalizacja: Tczew
Post 
Kevin141 już
rcz napisał(a):
Jaki film (czy aby nie z komórki?). Jakich ustawień używasz? Vegas daje dość dobrą jakość.

... a ja tylko usiłowałem rozszerzyć to w co Ty nie wierzysz: "Z gówna bata nie ukręcisz", choćbyś miał stado kodeków.
(Adminów proszę o nieusuwanie staropolskich przysłów :wink: ).

_________________
最诚挚的问候


piątek, 18 maja 2007, 09:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 maja 2007, 00:59
Posty: 11
Post 
czyli co, nic z tym nie zrobie ???? prawie wszystkie akcje chodza dobrze, tylko wiekszosc w ktorych cielem je


piątek, 18 maja 2007, 09:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Kevin141 napisał(a):
czyli co, nic z tym nie zrobie ???? prawie wszystkie akcje chodza dobrze, tylko wiekszosc w ktorych cielem je


Witam
widać przecież jasno - zrzuciłeś obraz o dziwnych parametrach - porównaj je do parametrów projektu ( zakładka File --> Properties ).
Już pisano Ci powyżej ze źle zgranego materiału nie zrobisz dobrego montażu.

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


piątek, 18 maja 2007, 14:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 maja 2007, 00:59
Posty: 11
Post 
Ale chodzi o to że w niektorych jest dobry obraz a w niektorych nie ma.... nawet w tych wycietych moze to od mojej karty graficznej.....
Wie ktos może co można z tym zrobić zeby ładnie wygladało ???
Jakiś efekt itp..


piątek, 18 maja 2007, 15:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL