Teraz jest sobota, 31 października 2020, 20:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 zgrywanie filmów z sony SR1 HDD - High Definition 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post zgrywanie filmów z sony SR1 HDD - High Definition
Witajcie. Zakupiłem kamerę za ponad 5000zł i okazuje się że ciężko zarchiwizowa z tych kamer pliki obrazu HD, czylroździelczości. Mam program Vegas 7 i on coś tam potrafi jednak po zgraniu na dysk jest strata jaości a już niemówie co sie robi kiedy nagram na DVD. Byc może robie jakiś bład i serdecznie bym prosił o pomoc by niestraci super jakosci obrazu jaki jest na tych kamerac High Definition. Obraz jest rewelacyjny ale jak odtważa sie bezpośrednio z kamery ale jesli trzeba dysk zwolnic to trzeba gdzies i jakos to nagrac równiez w super jakości. prosze o pomoc.


poniedziałek, 9 lipca 2007, 23:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Cytuj:
Byc może robie jakiś bład i serdecznie bym prosił o pomoc by niestraci super jakosci obrazu jaki jest na tych kamerac High Definition.


prawdopodobnie kamera ma włączony tzw "down-conwerter", który na wyjściu IEEE-1394 dokonuje konwersji sygnału 1080i/50Hz do postaci PAL. (np 720x576)
Ma to wiele kamer HDV :lol:
No i oczywiście nie jest to wadą :lol:

Aby cieszyć się pięknem obrazu na ekranie monitora (najlepiej LCD w proporcjach WIDE 16:9) - wystarczy wejść do menu KAMERA i pozycję DOWN-CONV. - wyłączyć (ma być OFF) :lol:
Wtedy z kamery możesz wypuścić za pomocą złącza DV sygnał 1080i/50Hz w formacie *.m2t. Wystarczy uruchomić np Windows Media Player rel. 10 lub 11 i cieszyć się sympatycznym obrazkiem na komputerze :) :D

Jeśli chciałbyć obejrzeć to na TV, musisz mieć odbiornik zgodny z tym standardem np:

Taki Sharp (jeden z tańszych full-HD):

Obrazek

http://www.medialider.pl/telewizory-lcd ... 2xd1e.html

oczywiście z "błękitnego-dysku" który nagrasz na tym sprzęcie:

Obrazek

http://www.ceneo.pl/649379

lub na tym:

Obrazek

a tak wogóle warto poczytać:

http://www.hdforum.pl
http://napedy.idg.pl/artykuly/47877.html

a w szczególności tu:

http://www.forumwideo.pl/search.php

8)

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 10 lipca 2007, 02:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post ak zgrac film z kamery cyfrowej HD tak by niestracic jakosci
Dziekuje koledze za uwagi jednak chyba niezrozumieliśmy sie . Mi chodzi o możliwosc zgrania obrazu naprzykład na Vegas 7 lub innym programie i oczywiście pomontowac by niestracic jakości obrazu ogladając na super TV LCD. Taki telewizor kupiłem i zapłaciłem ponad 14000zł Jakoś jest rewelacyjna jednak kiedy mam filmiki na kamerze i po przez HDMI podłanczam kamere pod TV LCD Ale wkoncu trzeba kiedyś opróżnic dysk kamery i jak to zgrywac Do tąd robiłem dziesiądki próbek na Vegas 7e i niestety kompresja do AVI lub innych formatów woła o pomste do nieba HD to HD i niema lepszego obrazu.


wtorek, 10 lipca 2007, 17:34
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
hmm, jesli zgrywa ci sie dobrze to raczej powinienes ustawic parametry projektu np. na HDV 1080-50i (1440x1080; 25,000 fps) i robic rendering w tym przypadku do .avi (HDV 1080-50i intermediate). Przynajmniej mi tak sie wydaje - oczywiscie jesli obraz zrodlowy masz w rozdz. 1080, bo jesli ma 720 to postepujesz tak samo, tyle ze ustawiasz ta mniejsza rozdz. w projekcie jak i przy renderowaniu.


wtorek, 10 lipca 2007, 17:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: ak zgrac film z kamery cyfrowej HD tak by niestracic jak
cap napisał(a):
Dziekuje koledze za uwagi jednak chyba niezrozumieliśmy sie .


:roll:

dokładnie tak samo uważam :idea:

Sądzę, że nie zrozumiałeś mnie do końca :idea:
Chodzi o to, że na kompa z tej twojej kamerki nie zgrywasz materiału HDV (1080i) tylko materiał PAL, który dalej poddajesz różnym eksperymentom :wink: Wcale to nie znaczy, że kamera ma nie wypuszczać sygnału 1080i przez złącze HDMI :idea:

Dlatego napisałem: że trzeba wyłączyć mechanizm konwersji HDV-DV (SD), który np w kamerach Sony nazywa się DOWN CONVERTER, który to jest odpowiedzialny za interpolację rozdzielczości HDV-DV (już na wyjściu DV). Jeśli wyłączysz ten mechanizm - wtedy na dysk twardy komputera przechwycisz materiał w HDV (1080i/50Hz).
Vegas a ściślej aplikacja VidCap (dostępna z menu Vegas) - po deaktywacji down-convertera na kamerze, automatycznie zdetektuje rodzaj materiału (DV lub HDV), który przechwyci na dysk komputera.

dajej to już montaż tego materiału w Vegas i zapis pliku wynikowego do formatu np HDWMV :idea:

Aby to potwierdzić łopatologicznie - popatrz, że z kamerki na dysku zapisujesz materiał w formacie AVI. Sprawdź jego właściwości. Na pewno będzie PAL 720X576 WIDESCREEN (Display 16:9).

Strumień HDV z kamery ma format m2t (MPEG-2) o rozdziałce 1080X1440 (naturalnie 16:9).

... tak więc działaj :wink:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 10 lipca 2007, 17:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
chwytam to powoli Jednak powiem jak ja to robie a Szanownych kolegów poproszę o komentaz.
Wiec plik z kamery takie jaki jest surowy wklejam do Vegas 7e i obrabiem obcinajac scenki mi niepotrzebna. Później robie rendering wybierając różnie to AVI 720, to 1080 w PAL jakoś BEST. jednak obraz na kompie jest super plik ma około 3,5GB Jednak po nagraniu go na DVD Nerem 7 lub jako normalne AVI na płycie DVD to jakośc spada. Robi sie pixeloza.

PRZEPRASZAM ZA MARUDZENIE ALE W WAS NADZIEJA JAKA I INNYM SIĘ NAPEWNO PRZYDA BO JEDNAK SPRZĘTU TEGO PRZYBYWA I NIETYLKO JA MAM TAKI KŁOPOT JAK CZYTAM TU I TAM. DZIEKUJE


wtorek, 10 lipca 2007, 20:11
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
a przechwytujesz VidCapem czy od razu w Vegasie (UWAGA! - VidCap przechwytuje tylko AVI)??
a to Twoje Nero ma opcje nagrywania HD (BluRay itp.)??
robisz jakikolwiek authoring??

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 10 lipca 2007, 20:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
.. i znowu nie doczytałeś 8) :P

aby ktokolwiek mogl ci pomóc napisz konkrety i detale. jaki plik wklejasz do Vegas ? Czy to jest AVI czy m2t ?

Vegas płytki DVD ci nie zrobi. Należy posłużyć się DVD Architect, który należy doinstalować. Podejrzewam, że do kamerki dorzucili ci golutkiego Vegasa a cały authoring próbujesz zrobić w Nero Vision Express....

Detale kolego, detale i po koleji co i jak robisz ... nikt tu nie jest jasnowidzem :)

[ Dodano: Wto Lip 10, 2007 9:19 pm ]
Croolick napisał(a):
a przechwytujesz VidCapem czy od razu w Vegasie (UWAGA! - VidCap przechwytuje tylko AVI)??


przechwytuje również HDV 1080i :idea:

Nie ma znaczenia czy odpali z folderu VidCap, czy uruchomi go przez powłokę Vegas, w sumie jest to ten sam moduł :idea:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 10 lipca 2007, 20:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 10 lipca 2007, 20:42
Posty: 5
Post 
Nie napisałeś tego ale rozumiem, że tworzysz 'normalne' DVD-VIDEO, czyli dla PAL-u uzyskujesz rozdzielczość 720x576. Jeśli mam rację, to nie masz się co dziwć, że jest gorzej. Pomijam takie 'drobiazgi', jak ustawienie parametrów kodowania


Pozdrawiam


wtorek, 10 lipca 2007, 20:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Więc tak. Kiedy zaczynamy działac na Vegas to trzeba ustawic preferencje
foto1

później otwieramy plik ( m2ts ) z kamery cyfrowej z jej dysku
foto2

następnie kiedy mam ustawione parametry robie rendering do pliku MPEG2 o podanych parametrach na foto
foto 3.

Jeśli mogę teraz pokazac jak to robie to miło i prosze o wskazówki jeśli moge oczywiście poprosic czy te parametry są poprawne by miec po montazu filmików na Vegas o takiej samej wysokiej roździeczości jak są na kamerze. Moge kamere podłączyc kablem HDMI pod TV LCD ale potrzebuje dysk wyczyścic ,a filmy zgrac w jedną całosc na dysk lub płyte DVDale ona jest za mała więc w rachube chyba wchodzi płyta blu-ray.


wtorek, 10 lipca 2007, 21:15
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
I wszystko jasne :)

Zapisujesz w Vegas do formatu HDV (mpeg-2) i jakość tracisz na authoringu, który w zasadzie bezwiednie (np w Nero) robi ci zwykły DVD-Video, z praktycznie dowolnymi (kiepskimi parametrami).

Musisz teraz zaopatrzyć się w nagrywarkę BlueRay lub HD-DVD i stworzyć dysk DVD BlueRay lub HD. Nie możesz zapisać materiału HDV na dysku DVD5 lub DVD9 (d-layer) ponieważ te dyski nie są zgodne ze specyfikacją DVD-Video lecz BR Disc i HD :idea:

Materiału HDV np w postaci mpeg-2 nawet w wielkości 3GB nie odtworzysz na odtwarzaczu stacjonarnym, który czyta div'xy i inne dziwne formaty ponieważ "gęstość" (bitreate) strumienia video materiału HDV wynosi ok 20 MB/s, podczas gdy materiał SD-PAL to max 8 - 9MB/s. Po prostu prosesor nie jest w stanie wyrobić nie mówiąc o prosesorze graficznym, dla krórego rozdzielczość HDV jest nieosiągalna ponieważ osiągają max 576 linii.

Dlatego najlepszy na tą chwilę sposób odtwarzania HDV (z wyjątkiem kupna tych urządzeń) - jest zapis do formatu MPEG-2 (m2t, m2ts) czy też HDWMV i wyprowadzenie sygnału HDV z komputera na TV do wejścia HDMI :idea:

Plik HDV (m2t lub suma plików m2ts) jest dość duża objętościowo i nawet przechowywanie materiału na dysku komputera z czasem stanie się klopotliwe i dlatego warto rozważyć zrobienie rippingu do formatu mkv, aby taki film można było zmieścić na krążku DVD5 (4,7GB). Lub plik hdwmv, który właściwie przeliczony powinien dać wielkość, która zmieści się na zwykłym DVD-ROM (do odtworzenia wyłącznie na komputerze za pomocą aplikacji HD-PowerDVD lub (ripp) na aplikacji VLC Media Player.

Można też materiał HDV przechowywać na taśmach jako oryginał, czy też nagrywać na taśmę po zmontowaniu, ale to w twoim przypadku odpada ponieważ masz kamerę wyposażoną w HDD a nie mechanizm miniDV, najstarszy lecz na tą chwilę najlepszy :idea:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 10 lipca 2007, 21:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
WIELKIE DZIĘKI " AO"
Teraz już wiem co i jak tu działa. Zakup sprzętu blu-rey lub dvd hd to przyszłosc bo żyjemy w smutnym kraju gdzie niema tego jeszcze w dobrej jakosci i ludzkich pieniążkach. Rok trzeba odczekac i czas pokaze. narazie robie wg Twoich wskazówek i będzie dobrze. Kopie oryginalnych plików zostawie na lepsze czasu DZIEKUJE JESZCZE RAZ


wtorek, 10 lipca 2007, 21:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
No problem 8) :D

Ważne, że wiesz o co tu "biega" 8)

Spadam z forum na jakiś czas, kiedyś znowu tu zajrzę :)
W końcu należny urlop :wink:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 10 lipca 2007, 22:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL