Teraz jest sobota, 31 października 2020, 22:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Trial Vegas 8 PRO - już jest ! 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post Trial Vegas 8 PRO - już jest !
http://www.sonycreativesoftware.com/dow ... sp?DID=768


poniedziałek, 10 września 2007, 17:42
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 9 lutego 2007, 17:30
Posty: 127
Lokalizacja: Głuchołazy
Post 
Zainstalowałem. Trochę wkurzające to instalowanie Net. Framework 3.0, Wpierw śc iągłem plik neta, - 2.8 Mb, bo system do montażu mam bez internetu. Myslę zainstaluje net i potem sonego. A tu figa. Program potrzebuje sam sobie ściągnąc net , który ma jakies 60 Mb. Może się pomyliłem, i ściągłem nie ten plik. Ale dobra, zainstalowany. Wszystko tak samo jak w poprzednikach, ale okan inaczej nieco, tzn. timeline na dole a nie jak dotychczas na górze. Nie trzeba już jak komuś nie pasuje na górze timeline, przestawiać w preferencjach. Reszta bez zmian, przynajmniej po szybkim przeglądzie nie zauważyłem istotnych. Natomiast jedno mnie powaliło - nowy tittler. Toż to cudo. Pobawiełem się tak na szybko i jak zauważyłem - możliwości olbrzymie. Jeszcze trzeba poszukać reszty nowych rzeczy i zobaczyć czy warto w to wchodzić. Choć ze względu na titlera - myślę ze warto.

_________________
Nowiutki Athlon Dual Core X2 6400+ ( 2x 3.2 GhZ), 4 Gb RAM, Geforce 8600GT i brak czasu.


poniedziałek, 10 września 2007, 21:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2006, 01:39
Posty: 89
Post 
A czy tylko mi się wydaje czy nieco szybciej, płynniej chodzi od wersji 7?? Komp to nie jakieś Ferrari, ale wersja 7 jakoś ciężej chodziła.
Kurcze!! dlaczego inne programy nie mają takiej płynnej zmiany prędkości?? Wiem, czytałem - Liquid ma - ale nie sprawdzałem tego, bo - on mnie nie pociąga :mrgreen:.


poniedziałek, 10 września 2007, 22:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 21 maja 2007, 15:29
Posty: 62
Post 
hello !??!?!
a co z nowymi transitions i nowymi video FX .. i co takiego w titlerze ciekawego mozna zrobic ? moge odinstalowac ten badziewny hieroglyph?


wtorek, 11 września 2007, 20:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
oguRR123 napisał(a):
hello !??!?!
a co z nowymi transitions i nowymi video FX .. i co takiego w titlerze ciekawego mozna zrobic ? moge odinstalowac ten badziewny hieroglyph?


Kolego;

po twoim poście widać, że nie masz zielonego pojęcia o tytularkach nawet tych prostych a co dopiero Heroglyph :roll:

Najpierw naucz się robić napisy w Wordzie 8) :lol:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 11 września 2007, 20:33
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02
Posty: 176
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Nie chce mi sie instalowac wersji testowej, a ciekawi mnie muliticam, jak sie spisuje. Moze ktos napisac, jak to dziala?

_________________
Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl

Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl


wtorek, 11 września 2007, 20:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 21 maja 2007, 15:29
Posty: 62
Post 
hellO!
dzieki za komplementy! sciagnelem 8mke i musze przyznac ze na pierwszy rzut oka zadnych zmian nie ma .. oprocz tego irytujacego poprzestawiania wszystkiego do gory nogami.. przyznaje ze ten titler jest w miare interesujacy ale daruje sobie narazie chyba instalowanie full osemki(nie czuje potrzeby obslugi mulitcam / 10bitowego kodowania oraz supportu dla visty) a titlera poszukam sobie jakos osobno chyba bo wydaje sie 5x bardziej intuicyjny w obsludze niz ten hiero! btw. ciesze sie w sumie z nowych mozliwosci exportu na PSP ale nie zauwazylem zadnych nowych transitions zadnych nowych video fx(w sumie to widze ze 8.0 korzysta z moich starych z 7.0 bo wszystkie nieoficjalne tez byly do wyboru!) myslicie ze w full wersji beda jakies nowe? i kiedy full wersja btw? pozdrawiam
ps. ma ktos namiary na ten ProType titler.. wolnostojacy albo jako wtyka do 7ki ?! cheers!
psps. skoro juz sie tutaj udzielam i widze ze vegasowcy zagladaja mam jedno dodatkowe pytanie .. mianowicie mam ten filmik z rejwu tutaj http://youtube.com/watch?v=R97KeAzP_FI& ... ed&search= i od jakiejs 1:21 do 1:30 jest bardzo wazny dla mnie efekt wlaczony ktory kojarzy mi sie z za dlugim czasem naswietlania w aparacie.. jak to zrobic w vegasie(najlepiej) blagam o odpowiedz


wtorek, 11 września 2007, 20:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
oguRR123 napisał(a):
myslicie ze w full wersji beda jakies nowe? i kiedy full wersja btw? pozdrawiam

wersje full zrobisz sobie jak zakupisz klucz....

a ten efekt to zwykły Motion Blur - wstaw sobie w Vegasie "Video Bus", dodaj envelope "Motion Blur" i ustaw ten niby "czas naświetlania"
pzdr

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 12 września 2007, 13:47
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02
Posty: 176
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
zainstalowalem trial. Musze stwierdzic, ze o wiele szybcie pracuje sie na edytorze. Ma szybsze codeki. Na przykladzie tego samego pliku, kompresja do wmv 4,30 w V 8,0 - 7,20 w Vegas 7,0. nie wiem, z czego to wynika, ale tak jest. Multicam rewelacja. Ale za nim doszedle do tego, zeby zadzialalo, to troche potrwalo...Mysle, ze jak bedzie mozliwosc zakupinia uprgrade, to wejde w 8,0. Interfejs w tej formie, bardziej mi odpowiada. Co do titlera, mozliwosci sa spore i zapewne dadza sporo zadowolenia przy kombinowaniu z napisami:)

http://www.itv24.com.pl

_________________
Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl

Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl


środa, 12 września 2007, 14:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Przedwczoraj otrzymałem maila - upgrade 149,95$ z dowolnej wersji . Do końca września taniej o 100$ . Myślę że nie "machnąłem" się z moim angielskim . A ,i jeszcze jedno :

"2.0 What�s New in Version 8.0
Video
* 32-bit, floating-point video processing with linear-light gamma support (use the Pixel format and Compositing gamma drop-down lists on the Video tab of the Project Properties dialog). "

O ile pamiętam : Floating-point - jednostka arytmetyczna . Może to tłumaczyłoby to przyspieszenie .

Sorka : nie do końca września tylko października .


Ostatnio edytowano środa, 12 września 2007, 18:00 przez MirekM, łącznie edytowano 2 razy

środa, 12 września 2007, 17:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 21 maja 2007, 15:29
Posty: 62
Post 
aaaaa rozumiem trzeba wstawic envelope a ja szukalem w efektach gdzies boze jakie to bylo proste.. arghhghhh dzieki


środa, 12 września 2007, 17:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
MirekM napisał(a):
Może to tłumaczyłoby to przyspieszenie

to nie jest przyspieszenie tylko precyzja dla obliczeń - zamiast 8 bit (integer) masz 32bit (float) dla każdej skłądowej. Prawdopodobnie będzie to także umozliwało obsługe HDR (a może nie parawdopodobnie tylko właśnie to po to wprowadzili :wink: )

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 12 września 2007, 19:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Można prosić o rozwinięcie pojęcia HDR ? Termin znany mi , ale z fotografii .


środa, 12 września 2007, 20:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
High Dynamic Range - poszerzony zakres dynamiczny rejestrowanego światła. Dla niewtajemniczonych: matryca CCD ma ograniczoną możliwość pomiaru światła więc robi sie kilka fotek na różnyc poziomach ekspozycji, potem jakimś programem te fotki są łączone i w rezultacie możemy otrzymać pełen zakres światła na zdjęciu np. od wyraźnych elementów cieni po wyraźną tarcze słoneczną. Wartości (w składowych kolorów) tych najjasniejszych fragmentów mogą w przypadku HDR mieć wartości większe od 1.0. Wtedy w programie można albo ekspozycją wybrać to co nas interesuje albo krzywymi kolorów wszystko sprowadzić do zakresu od 0.0 do 1.0 aby cały zakres był widoczny na monitorze komputera.
Więcej inforamcji:
http://www.google.pl
pl.wikipedia.org ;)

PS. Do czego nam potrzebne HDR? np. zrobić sobie jakieś ładne tło z krajobrazem albo zrobić sferyczną mape HDR, użyć jej w programie do grafiki 3d (3ds MAX, Maya, Vue, Softimage bla bla bla) i mamy na modelach realistyczne oświetlenie bez zabawy ustawianie źródeł światła itp.). Samo przetwarzanie w 32bit daje też możliwość ładniejszych rozmyć i gradientów - sam tego doświadczyłem w AAE ale czasami wystarczało 16bit per channel :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 12 września 2007, 20:49
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 9 lutego 2007, 17:30
Posty: 127
Lokalizacja: Głuchołazy
Post 
Zakupiłem pełna wersję Vegasa 8 PRO + DVD Architect 4.5. Pomyślałem, że czas trwania działania wersji trial to za mało aby poznac różnice pomiędzy tą wersją a poprzednią 7 - ką. Wszystko pięknie, ale jest mała wada - część pluginów musi zostac przepisana na nowo,bo nie wszystkie pokazują się w oknie transistion 8 -ki. Podejrzewam, że małe zmiany w kodzie tych ostatnich przystosują je do nowego Vegasa. Titler działa wyśmienicie. Rzeczywiście jest szybciej. Edytor śmiga aż miło. Zadnych zwolnień, czekania na reakcje. wszystko szybko, jakby to był notatnik czy wordpad a nie zaawasowane narzędzie do NLE. Kiedyś przesiadłem się z Uleada Media 7 na vegasa, po drodze liznełem wszytkiego po trochu (canopusa, Adobe, Avida), i żaden soft nie dziąła tak szybko jak ten Vegas. Nie wiem, co jest tego przyczyną, chyba silnik tego programu jest najlepiej dopracowany ze wszystkich softów do edycji. Aha, zapomniałem dodać, zakupiłem soft w sieci sklepów internetowych pe2pe o nazwie torrent.

_________________
Nowiutki Athlon Dual Core X2 6400+ ( 2x 3.2 GhZ), 4 Gb RAM, Geforce 8600GT i brak czasu.


środa, 19 września 2007, 16:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL