Teraz jest sobota, 5 grudnia 2020, 01:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Baardzo wolny Render w Vegasie i błedy 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 października 2007, 22:36
Posty: 76
Post Baardzo wolny Render w Vegasie i błedy
Witajcie,
Co może być przyczyną niesamowicie wolnego Renderingu w Vegas 8.0?
Klip mam 4 minutowy a czas renderingu prawie 50 minut, malo tego
jak dochodzi do polowy klipu to ...nic sie nie dzieje, tak jakby sie zatrzymywal i nic nie robil :(
wczesniej to nawet sie wywalal do windowsa przy przejsciu na zdjecie (17 % klipu) ,ale jak na zdjeciu wylaczylem opcje smart resampling to poszlo dalej...jednak wlasnie tylko do połowy

komputer to:
Intel Quad (procesor 4 rdzeniowy) , karta graficzna Gigabyte GeForce 8600 GT, 3 Gb Dual Ddr II , 2 dyski z 16 mb Cachem , płyta głowna Gigabyte


niedziela, 23 grudnia 2007, 15:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Masz zainstalowaną piracką wersję programu :idea:

Mam Vegas 8 na wolniejszej maszynie rzędu P4/3GHz i materiał 60 min renderuje przez 1,15h.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


niedziela, 23 grudnia 2007, 16:14
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02
Posty: 176
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Mam legalna wersje i po zmianie sprzetu ( tez 4 rdzeniowy ) smiga mi, ze czasu nawet na siku nie ma;)
Pewnie cos z piractwem moze byc zwiazane. Podaj swoj adres;) hehehe

_________________
Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl

Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl


poniedziałek, 24 grudnia 2007, 05:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 października 2007, 22:36
Posty: 76
Post 
no prawie pirat...bo trial,ale nie wiem czy to może miec wplyw na szybkość renderowania

odinstalowałem i zainstalowałem jeszcze raz nowszą wersję
przy instalce jest opis aby instalować do defaultowego C:\Program Files...
tak zrobiłem, jednak teraz całkiem wywala do windowsa w połowie

Nie wiem czy może to być wina jednego z moich dysków a w zasadzie partycji(ale nie odwołuje się do niego Vegas zupełnie) , na którym zauważyłem dziwną rzecz...niektóre nagrane na nim pliki już nie dają się przegrać na płytę :/


wtorek, 25 grudnia 2007, 01:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
to samo, możesz mieć z tą partycją, bad sectory czy jak to się nazywało, trafi film na taki sektor i cześć ;]


wtorek, 25 grudnia 2007, 18:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Sadze ze to problem z systemem badz nawet sprzetem (moze zasilacz nie wyrabia przy takim potworze?). Z vegasem raczej nie ma problemow :) A jak jest z VEGAS'em 7?


środa, 26 grudnia 2007, 13:11
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 października 2007, 22:36
Posty: 76
Post 
po nieprzespanych nocach juz wiem (częściowo)co jest przyczyna wolnego renderingu!!! :)

po prostu zły kodek!

Klipy na Timeline w Vegasie mam zgrane kodekiem Canopusa (CanopusDV)
i z tym sobie Vegas bardzo źle radzi. Jak Canopusem ProCoderem zamieniłem kodeki na MicrosoftDV to ruszyło z kopyta..ale...zatrzymywało się zawsze na 3217 ramce i wywalało do windowsa. Okazało się że w tym miejscu właśnie jest przejście na obrazek na który nałożyłem animacje ruchu (Pan & Crop).

i teraz mam pytanie: jakie mają być ustawienia obrazków (still) z którymi sobie Vegas dobrze radzi chodzi mi o:
- typ pliku (jpg, tif, tga, bmp, png, raw...)
- ustawienia parametrów pliku w Vegasie tj:
resample - force, smart, disable ?
field order: none, upper, lower
pixel aspect ratio: 1,0(square), PalDV ?


oraz do jakiego kodeka przerobić klipy aby były zgodne w 100 % z Vegasem ?


Zaznaczam,że projekt to PAL DV


środa, 26 grudnia 2007, 16:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
No dobra już nie kombinuj 8) :lol:

Vegas zasysa wszystkie formaty i algorytmy kodowania. Mówiłem już na początku, że używasz pirata a dokładnie źle shackowanego triala Vegas 8.
Wersja trial Vegas 8 - nie daje możliwości renderingu za pomocą MC MPEG-2 czy też Dolby AC3 :idea:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 26 grudnia 2007, 20:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2072
Post 
ao napisał(a):
Vegas zasysa wszystkie formaty i algorytmy kodowania.


Filmiki 3gp z komórki też zasysa? Bo mi nie bardzo.


środa, 26 grudnia 2007, 21:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 października 2007, 22:36
Posty: 76
Post 
używam wersji Trial, a dokładnie Vegas 8.0a (Build 179) i wcale nigdzie nie twierdziłem,że nie mam czy nie używałem piratów... :evil:
Jednak całe noce mi zajęło sprawdzenie dlaczego źle renderowało i gdzie był błąd, a jak poznałem już odpowiedź to napisałem tu po to,żeby ktoś kto będzie miał taki problem jak ja ,już znał odpowiedź :idea: .
ps. Vegas faktycznie przyjmuje wszystko i da się normalnie obrabiać pliki,ale już nie renderuje z pełną prędkością! a tu chodzi o rendering,a nie o samo ustawianie i pracę z plikami w programie.

np. Klipy zgrane kodekiem Canopusa - bardzo wolno się renderują z Vegasa
Trzeba je najpierw przerobić do innego kodeka,żeby w miare normalnie renderowało.
Ja przerobiłem do MicrosoftDV (można wybrać też inne np. QuickTimeDV czy softwarowy PanasonicDV lub jakikolwiek inny) po czym Vegas dostał przyspieszenia.

Jednak nadal jest problem przy animowanych obrazkach metodą Pan&Crop.
Poradziłem sobie za pomocą Canopus Imaginate- zrobiłem to samo ,ale wolałbym to zrobić już w samym Vegasie, bezpośrednio na Timeline.

Dlatego pytam tych co wiedzą , jakie ustawienia obrazków dla Vegas 8.0a przy animacji zdjęć mają być.
Jak ktoś wie to bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrówka


środa, 26 grudnia 2007, 23:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Pinto napisał(a):
ao napisał(a):
Vegas zasysa wszystkie formaty i algorytmy kodowania.


Filmiki 3gp z komórki też zasysa? Bo mi nie bardzo.


Zasysałem kiedyś 3gp na Vegas 7.0a - bez problemów :)
O ile dobrze pamiętam, potrzebna jest zaledwie jedna biblioteka 8)

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


czwartek, 27 grudnia 2007, 00:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL