Teraz jest wtorek, 27 października 2020, 00:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Sony Vegas i kodowanie 5.1 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 maja 2008, 10:22
Posty: 65
Post Sony Vegas i kodowanie 5.1
Witam.
Zanim pobiorę z internetu 30 dniową wersję Sony Vegas Pro 8.0 (lub wcześniejszą), chciałbym zapytać, czy w programie można zakodować do formatu 5.1 swoje własne niezależne pliki .WAV 48KHz Mono (6 plików: L, C, R, LF, RF, SUB). Jeśli tak, to czy poza formatem DolbyDigital program oferuje pozostałe? Np. DolbyTheaterSystem albo DolbyProLogicII?
Za wszelkie informację dziękuje szanownym kolegom
:mrgreen:

_________________
Amd Athlon X2 6400+, 4GB 800MHZ, SB Audigy 4, Asus M2N32 WorkStation Prof., WinFast DV2000, GeForce 9500GT 1024Mb, 320GB SATA RAID 0 4x128k, LG GH20LS10, Chiefftec 450W, Twinklecam PRO DC2120 :)


środa, 28 maja 2008, 07:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Sony Vegas i kodowanie 5.1
1) mozesz sobie zakodowac oddzielne pliki do 5.1

2)kazdy certyfikowany enkoder AC3 posiada opcje zapisu informacji o "downmixie" czyli jak dekoder ma sobie radzic przy dekodowaniu do różnej liczby kanałów.

PS. to Dolby Theater System nie pomyliło Ci sie z Digital Theater System (DTS)?
a ProLogic'i itp. systemy - one nieco "sztucznie" (wykrywanie przesunieć fazowych i takie tam) generują od 3 do 7 kanałów z ścieżki stereo

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 28 maja 2008, 08:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 maja 2008, 10:22
Posty: 65
Post Re: Sony Vegas i kodowanie 5.1
Witam kolegę "Croolick"
Jeśli mogę zakodować do 5.1 osobne pliki .WAV to pobiorę sobie tego triala. Czy kolega mógłby skrótowo napisać, jak te pliki potem zaimportować i zakodować? Widziałem zrzuty ekranu z SV8 i program jest istotnie rozbudowany :|
Tak...Pomyliłem nazwy. Istotnie DTS to Digital Theater System. Konkurencja dla Dolby a nie ich kolejny system.
Chciałbym sobie sprawdzić kilka wariantów z DPLII dlatego pytałem, czy ten vegas zakoduje mi pliki w taki sposób, by amplituner "zobaczył" że ma cos w DPLII.
Dziękuję.

_________________
Amd Athlon X2 6400+, 4GB 800MHZ, SB Audigy 4, Asus M2N32 WorkStation Prof., WinFast DV2000, GeForce 9500GT 1024Mb, 320GB SATA RAID 0 4x128k, LG GH20LS10, Chiefftec 450W, Twinklecam PRO DC2120 :)


środa, 28 maja 2008, 09:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Sony Vegas i kodowanie 5.1
importujesz normalnie te monofoniczne pliki, ustawiasz projekt na 5.1 (zakładka audio), wtedy przy listwach od ścieżek pojawi się taki mały pozycjoner, nastepnie wrzucasz pliki na ścieżki audio i pozyjonujesz je czyli tak jakby robisz mapowanie kanałów.

do tego Vegasa prawdopodobnioebedziesz potzrebował jeszcze DVD Archtect żeby zadzialala licencja na AC3.


PS. Dolby ProLogic zadziala Ci na każdym stereofonicznym nagraniu, ale efekt jest słyszalny dopiero gdy coś jest rzeczywiście nagrane w stereo (a nie zduplikowane na oba kanały)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 28 maja 2008, 13:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post Re: Sony Vegas i kodowanie 5.1
No i proponuję pobrać instrukcję . Pomoże to zweryfikować dotychczasowe wyobrażenie o budowie sceny 5.1 . Tu nie pracuje się w ten sposób : jeden głośnik - jeden dźwięk . Dźwięków może być dowolna ilość .


środa, 28 maja 2008, 17:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL