Teraz jest piątek, 23 października 2020, 10:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 DVD Architect Studio 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 30 października 2006, 20:49
Posty: 120
Post DVD Architect Studio
Witam! czy w tym programie jest możliwość zrobienia authoringu (film mam w MPEG2) bez ponownego kodowania,tak jak to jest w Workshopie.

_________________
Dzieląc się,pomnażasz.


czwartek, 30 października 2008, 16:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: DVD Architect Studio
Bez najmniejszego problemu. Tak jak w workshopie, można wymusić lub zaniechać ponownego kodowanie obrazu lub dźwięku. Oczywiście plik musi być zgodny z mpeg2. Podczas uruchomienia okna wypalania (taki mini kreator) w którymś momencie jest przycisk bodajże "optimize". Tam już powinieneś domyślić się co i jak. Pamiętaj tylko, że program jest domyślnie skonfigurowany na ntsc i trzeba to zmienić na Pal w preferencjach. W przeciwnym wypadku plik zawsze będzie renderowany...na ntsc.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 30 października 2008, 17:04
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 30 października 2006, 20:49
Posty: 120
Post Re: DVD Architect Studio
No to się cieszę :lol: DiscoLED dzięki.

_________________
Dzieląc się,pomnażasz.


czwartek, 30 października 2008, 20:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 1 lutego 2009, 11:52
Posty: 12
Post Re: DVD Architect Studio
podepne sie

ile standardowo wchodzi na plytke DVD? bo po renderingu filmu ok 1h,40min - opcja w SV9 Platinum - Make Movie -> Burn into DVD - dostaje pliki: *.mpg - 4,587 Mb - i *.ac3 - 144Mb
gdy otworze to architectem to jest napisane ze zajmuje 4,9Gb wtf - NIE POWINNO zrenderowac tego do pojemnosci plytki DVD czyli 4,7Gb?
Da sie jakos na dzien dobry ustawic wielkosc pliku wynikowego?

Oczywiscie po dodaniu menu itd, bede mial wiecej niz 5Gb- czy przy opcji Optimize DVD - i ponownym renderingu(zeby sie zmiescilo na 1DVD) nie bede mial pogorszenia jakosci filmu?

Czy opcja progressive (Optimize DVD) usunie przeplot? -> to pytanie w zwiazku z watkiem ->
viewtopic.php?f=35&t=26672
bylaby to jakas opcja usuniecia przeplotu skoro kodekiem nie da sie tego zrobic...


poniedziałek, 2 lutego 2009, 00:50
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: DVD Architect Studio
1 - Jest full programow darmowych usuwajacych przeplot i pozwalajacych zapisac do formatow AVI czy MPEG.

2 - Ustawienie PROGRESSIVE usunie przeplot.

3 - Uzycie opcji Fit To Disk w DVD Architect powoduje ponowne kodowanie filmu, co WPŁYNIE na jakość

4 - Przy eksporcie zmiejsz bit-rate filmu, nie bedziesz musial przekodowywac go w architekcie.

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


poniedziałek, 2 lutego 2009, 22:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 1 lutego 2009, 11:52
Posty: 12
Post Re: DVD Architect Studio
XPANQ napisał(a):
1 - Jest full programow darmowych usuwajacych przeplot i pozwalajacych zapisac do formatow AVI czy MPEG.

4 - Przy eksporcie zmiejsz bit-rate filmu, nie bedziesz musial przekodowywac go w architekcie.


ad. 1 - prosze o jakis sznureczek do dobrego i sprawdzonego (darmowego) softu)
ad. 1a - po przejrzeniu roznych for, podobno jednak lepiej zostawiac przeplot... jak wy doradzicie? czy przy usuwaniu SAMEGO przeplotu tez strace na jakosci?
material bedzie gladany na stacjonarce z TV - CRT(rzadko), LCD i Plazmy(przewaznie)

ad. 4 chodzi o samo zgrywanie materialu z kamerki? bo na SV9 to raczej jest jeden szablon dla mainconcept mpeg2...

dodatkowe pytania:
Jak w menu zrobic aby dodany fragment muzyki sie zapetlal i menu bylo caly czas ruchome?
Dodalem muze i animowane sceny w menu, ale po zakonczeniu pliku dzwiekowego (ok 11 sek) wszystko staje nieruchomo - brak dzwieku, animowane sceny zatrzymuja sie...


wtorek, 3 lutego 2009, 11:37
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: DVD Architect Studio
1 - Tu masz pluginy do do vegasa :

http://www.mikecrash.com/modules.php?na ... oad&cid=13

Jest w nich plugin Smart Deinterlace

1a - Jak usuniesz przeplot - Zawsze tracisz jakosc (o ile zrodlowy material nie byl progresywny)

Co do menu - znajdz sobie w Menu Page Properties - End Action i ustaw na loop.

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


wtorek, 3 lutego 2009, 13:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 1 lutego 2009, 11:52
Posty: 12
Post Re: DVD Architect Studio
1. jak ustawic zeby zadzialalo? bo probuje roznych opcji i d*, nadal jest przeplot przy Mainconcept Mpeg-2
2. jak zrobic zeby DVD startowalo od 1 strony MENU a nie od razu lecial film?


wtorek, 3 lutego 2009, 22:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post Re: DVD Architect Studio
Jeżeli film oglądany jest tylko na TV zostawiamy przeplot, jeżeli na PC przeplot usuwamy.
Filtr Smart Deinterlace - pogarsza nieco jakość obrazu.
Jeżeli już musisz usunąć przeplot to lepiej zapisać plik mpeg z opcją Progresive.

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


środa, 4 lutego 2009, 22:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: DVD Architect Studio
w Sony Architekcie jest usowanie migotania, obraz traci troche na ostrosci ale efekt jest dobry


środa, 4 lutego 2009, 23:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 1 lutego 2009, 11:52
Posty: 12
Post Re: DVD Architect Studio
exPredator napisał(a):
Jeżeli film oglądany jest tylko na TV zostawiamy przeplot, jeżeli na PC przeplot usuwamy.
Filtr Smart Deinterlace - pogarsza nieco jakość obrazu.
Jeżeli już musisz usunąć przeplot to lepiej zapisać plik mpeg z opcją Progresive.

w SV9 - nie mozna zapisac mpeg progresywnego
TV CRT - rozumiem, ale na TV LCD lub plazmy tez zostawiac przeplot?
czy jesli jednak usune przeplot to material na TV bedzie gorszej jakosci niz z przeplotem?


czwartek, 5 lutego 2009, 00:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DVD Architect Studio
Witam - z jednego pytania powstało wiele wątków pobocznych. Postaram się odpowiedzieć na nie:

1. nie dokonuj (w Twoim przypadku) usunięcia przeplotu;
2. aby uniknąć powtórnego renderowania w Architect DVD - musisz wygenerować z programu montażowego plik mpg2 spełnijący wymagania standardu DVD ( w postaci strumienia mniejszego niż 9 800 000 bit-praktycznie mniej niż 9 000 000) o całkowitej wielkości poniżej 4GB - a dokładnie policzonej tak aby zmieścić na płytce jeszcze MENU i dżwięk do filmu. Dżwięk PCM zabierze bardzo dużo miejsca a dźwięk Dolby Digital wielokrotnie mniej. Przygotowanie plików video i audio - jest zawsze kompromisem pomiędzy jakością filmu a wielkością pliku. Metody renderowania to osobny temat. Ale podczas tej operacji (w programie edycyjnym) należy już kalkulować średnią wielkość strumienia , tak aby wszystko zmieściło się na dysku DVD wykorzystując całkowicie jego pojemność. Jest wiele programów kalkulacyjnych. Ja używam klasycznego
http://www.videohelp.com/calc.htm
3. Aby Menu było przez cały czas ruchome . Należy w opcjach poszukać polecenia "zapętlenie" - takie jest i działa. Trudno tutaj wpisać całą instrukcję do Architecta.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości w poznawaniu tego softu - bo WARTO :D

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


czwartek, 5 lutego 2009, 10:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 1 lutego 2009, 11:52
Posty: 12
Post Re: DVD Architect Studio
co do przeplotu...
porownalem film z i bez przeplotu... i poscilem w odtwarzaczu na kompie i okazalo sie ze w praktyce nie ma zadnych roznic, a jesli sa to NA KORZYSC przeplotu 8O (obraz z usunietym przeplotem ma problem z synchro - tzn przy szybkich scenach dol/gora (klatki) - delikatnie sie rozjezdzaja - co jest widocznie, z przeplotem ten problem nie wystepuje - ale moze pomoze na to odpowiednie ustawienie kodeka)...
czyli lepiej uzyc nawet na kompie playera ktory usunie przeplot 'w locie' niz usuwac go wogole...

z zapetleniem menu sobie poradzilem, teraz pytanie jak ustawic menu zeby PO WLOZENIU plyty do stacjonarnego DVD lub starcie z playera na kompie, wczytywalo sie MENU a nie odrazu gral film?


czwartek, 5 lutego 2009, 11:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: DVD Architect Studio
Playery z reguly usuwaja przeplot przy odtwarzaniu.
Problemy wystepuja czasami z Quicktime podczas odtwarzaniu na MACu, ale na pctach to sie zdarza niezwykle rzadko.

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


czwartek, 5 lutego 2009, 11:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post Re: DVD Architect Studio
jjackk napisał(a):
... o całkowitej wielkości poniżej 4GB - a dokładnie policzonej tak aby zmieścić na płytce jeszcze MENU i dżwięk do filmu...


Przepraszam, że uciąłem tak twój post, ale ten moment mnie zdziwił?
Ja zawsze przy robieniu mpeg zaznaczam: utwórz audio (224 kbps/44100) i plik wynikowy to mpeg z dźwiękiem i takie coś wrzucam do Architekta. Możesz napisać jak ty postępujesz?

Do ErniK28
Z lewej strony masz ?strukturę? swojego przyszłego DVD, musisz na 1 klipie (menu) ustawić znacznik ? taka gwiazdka i zacznie od tego startować.

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


czwartek, 5 lutego 2009, 17:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL