Teraz jest wtorek, 1 grudnia 2020, 08:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 No nie! Dlaczego Vegas tak dziwacznie/źle renderuję? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post No nie! Dlaczego Vegas tak dziwacznie/źle renderuję?
Wyrenderowałem klip i zamiast oczekiwanego efektu wyszło coś innego i wychodzi za każdym razem. Ustawiam wtapianie na brzegach klipu na jednej warstwie a ten zaczyna migać, dlaczego?!
Co jest z tym beznadziejnym programem do jasnej ciasnej?!

:arrow: Zobacz sam: http://www.dailymotion.pl/video/xaxiax_ ... shortfilms


poniedziałek, 26 października 2009, 14:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: No nie! Dlaczego Vegas tak dziwacznie/źle renderuję?
Na moje oko to blad przy klatkach kluczowych efektu. Bardzo czesto mozna sie na to nadziac, zwlaszcza jak ktos ma wlaczona klodke w timeline efektu. Nie jest to wina programu, a raczej Twojego przeoczenia niektorych rzeczy. Podeslij projekt .veg i wszystko bedzie jasne. :)


wtorek, 3 listopada 2009, 18:31
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: No nie! Dlaczego Vegas tak dziwacznie/źle renderuję?
kipero napisał(a):
Na moje oko to blad przy klatkach kluczowych efektu. Bardzo czesto mozna sie na to nadziac, zwlaszcza jak ktos ma wlaczona klodke w timeline efektu. Nie jest to wina programu, a raczej Twojego przeoczenia niektorych rzeczy. Podeslij projekt .veg i wszystko bedzie jasne. :)


O czym Ty mówisz? Jaka kłódka w jakim timeline efektu?
O która kłódkę Ci chodzi? Bo nie mam pojęcia o czym mówisz.
I niby co miałem przeoczyć skoro jedyne co zrobiłem to ustawiłem aby dany klip przesuwał się z jednej strony na druga i na nim zastosowałem efekt wtapiania? Jakie klatki kluczowe, gdzie, czego? Wyjaśnij mi jeszcze raz.


środa, 4 listopada 2009, 20:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: No nie! Dlaczego Vegas tak dziwacznie/źle renderuję?
Skoro ustawiles, aby klip przesuwal sie z jednej strony na druga, to musiales to zrobic wlasnie za pomoca klatek kluczowych, tzn. ustawiles miejsce poczatkowe jazdy i koncowe. Takie same linie, na ktorej ty ustawiales miejsce poczatkowe i koncowe, maja efekty. zobacz, czy tam nie lezy problem, bo efekt mozna za pomoca klatek kluczowych wlaczyc, wylaczac, zmieniac jego parametry. Mam nadzieje, ze teraz mnie zrozumiesz. Jak bys podeslal projekt, to moglo by to rozwiazac problem.


środa, 4 listopada 2009, 21:50
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: No nie! Dlaczego Vegas tak dziwacznie/źle renderuję?
Dlaczego wszyscy chcą udowodnić, ze wina nie leży po stronie programu tylko po stronie jego użytkownika?

Niestety nie mam już tego projektu. Wiem teraz o co ci chodziło.
I klatek kluczowych w efekcie wtapiania/wycinania (Cookie Cutter) nie mam na "hold" i nie zmieniam co sekunde ich położenia. Ustawiam raz miesjce jakie ma wyciąć ze wtapianiem i tak zostaje. Klip się przesuwa i obraz miga, nie pokazując tego co miałęm w zamyśle. Wina programu - no bo czyja?

Opisałem Ci dokładnie teraz ten problem?
Naprawde nie widzę powodu abym coś robił źle.

Ty wytłumacz mi raczej co (jakie złe ustawienie) klatek kluczowych miałes na mysli, że niby jak były ustawione?


środa, 4 listopada 2009, 21:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: No nie! Dlaczego Vegas tak dziwacznie/źle renderuję?
Czasami jak sie ma wlaczona klodke, czyli synchronizuje glowicy timeline efektu z glownym timeline, to mozna sobie przez nieuwage namieszac. Nie ma co sie obrazac o takie zarzucanie, inni nie maja takich problemow, stad te przypuszczenia, ze mogles cos przeoczyc. Szkoda, ze nie masz juz projektu, bo moglo by to wiele wyjasnic. Jak juz wspomnialem, nie ma co sie obrazac, bo nie kazdy od razu zna program na wylot, a czesto tak jest na poczatku pracy z programem, ze sie czlowiekowi wydaje, ze nic go nie zaskoczy. Ja osobiscie, po 5 latach uzywania Vegasa, bardzo spokornialem i zdaje sobie doskonale sprawe, ze w dalszym ciagu miejscami mogl bym sie wylozyc. :)


środa, 4 listopada 2009, 22:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: No nie! Dlaczego Vegas tak dziwacznie/źle renderuję?
Dziękuję, nie obrażam się ale to forum jest jedynym na którym zachowuje się tak jak się zachowuje i działam strasznie impulsywnie. Wszystko z nerwów. Bo o ile można znieść, że czegoś się nie wie w jakimś programie i tak dalej. Ale kiedy człowiek spędzi przed kompilacją sześć godzin, zmontuje cały projekt, chce pracowac dalej lub renderować a tutaj nagle poajwiają sie problemy i wizja utracenia projektu nad którym męczył się pół dnia, staje się bardzo możliwa to możego szlag trafiać. Tak samo jak i przy tej okazji. Zmontowałem cały film, wyrenderowałem w HD - po kilku godzinach renderingu oglądam film i co się okazuje? Że coś tam wyszło źle! To mnie szlag trafia bo co mam zrobić? RENDEROWAĆ OD NOWA wszystko!

Głowica efektu z głównym timeline? - co to znaczy.
Chodzi Ci że w jakiś sposób można sprawić aby te punkty efektu na lini czasu poajwiły się dokłądnie w tych samych punktach, które jakoś już wedle swoich ustawień zmieniłem w "Event/Pan crop"? Tak? I gdzie tej kłódki szukać? Pytam z ciekawośći bo może się naucze nowej rzeczy przy tej okazji.


czwartek, 5 listopada 2009, 01:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL