Teraz jest środa, 21 października 2020, 00:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kolejny SHIT od Vegasa 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Kolejny SHIT od Vegasa
:arrow: http://www.dailymotion.pl/video/xbrhrd_clip0077
Obejrzyjcie bo słowa są zbędne...

Katorga, tak sie nie da pracować. Zawsze problemy, no rany boskie! Ileż można to przerabiać? Szlag mnie trafia! Mam ochotę rozwalić monitor z nerwów. Bo te błędy są IDIOTYCZNE (skoro coś nie gra, to niech tuż po zaimportowaniu danego pliku wywali błąd, a nie że nagle odkrywa błąd przy tym pliku kiedy mam już zmontowane 90% materiału!!!). Obejrzeliście powyższy filmik? Jak nie to proszę, zróbcie to. Bo skopiowałem ten jeden klip do nowego projektu, renderuję go i... działa. No to przepraszam najmocniej Was wszystkich tu obecnych, ale... kur***! To jednak może bezproblemowo ten jeden klip wyrenderować, ale gdy na projekcie jest już więcej klipów to zawsze przy nim wywala mi błąd podczas próby zapisu? Co jest do cholery?! Tym bardziej że każdy z klipów ma to samo rozszerzenie w projekcie który montuję. A raczej - w projekcie który STARAM SIĘ montować. Bo co po chwila dostaję jakimś gównem tego pokroju po twarzy!

Przesiadłem się z powrotem na 8-mkę. Już nawet wszystkie klipy jakie wciągam do Vegasa, konwertuję wcześniej do WMV jak jakiś idiota! I nic. Za każdym razem jakiś błąd. Za każdym razem!!!

Pytanie moje: dlaczego mogę wyrenderować pojedynczo klip na nowym projekcie a nie mogę wyrenderować go na tym na którym pracuję z innymi klipami.

AKTUALIZACJA: Słuchajcie! Bo idzie najlepsze. Do tej pory renderowało mi łądnie DO momentu aż dochodziło w projekcie do tego klipu, wtedy stawało w miejscu. A teraz (kiedy chciałem wyrenderować tylko ten klip z projektu) wywala mi ten sam błąd przy probie renderowania czegokolwiek w tym projekcie. Zaznaczam jakiś fragment, daję rendering i ten sam błąd! Obojętnie gdzie! Przed klipem, po klipie - błąd. No to o co chodzi bo nie rozumiem już nic. Podobno miał problem w wyrenderowaniem jednego klipu, tak? Okej nie da się, ten sam klip jakoś bezproblemowo renderuje się kiedy tylko jego wciągnę na nowo otwarty projekt. Ale kiedy po tej czynności powracam do poprzedniego projektu i chcę już obojętnie co, cokolwiek wyrenderować (nawet nie dotykając "wadliwego" klipu) to nagle identyczny błąd co wtedy!

Mało to! Zresetowałem komputer i chcę wyrenderować, o dziwo rendering się włącza. Ale potem wywala. Już w innym czasie. I tak włączam ten rendering i raz go zatnie przy 5%, raz przy 13%, raz przy 45%, raz przy 65%. No to chyba powinien się zacinać, jeśli już to przy jakimś konkretnym pliku nie? A ten debilny program sobie loterię odwala!

CZY TUTAJ W OGÓLE JEST JAKAŚ LOGIKA?!


środa, 6 stycznia 2010, 16:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Kolejny SHIT od Vegasa
Bunch, juz Ci pisalem co najlepiej zrobic. A jesli to nie zadziala to przesiadz sie na premiera bo ilez mozna sie meczyc? Malo tego- ilez mozna truc nam dupe?


środa, 6 stycznia 2010, 20:50
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2067
Post Re: Kolejny SHIT od Vegasa
Bunch - użytkownik z problemami. Osobistymi.


środa, 6 stycznia 2010, 23:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Kolejny SHIT od Vegasa
Ej no bez przesady Panowie.
Czy zważyliście na problematykę moich postów?
Nie truję Wam dupy idiotyzmami w stylu: Yyyy... Tyyy.... Jak zrobić odbicie lustrzane? Yyyy... Tyyyy... Jak zmienić kolor czcionki? Yyyy... Tyyy... Jak się wycina obrazek?
Moje pytania dotyczą problemów. Gdy coś ma działać jak należy a tego nie robi. Więc tutaj i nie dziwota że trafia mnie szlag. Tak, niestety w takich przypadkach bardzo się denerwuję i wychodzę z siebie. Nic mnie tak nie frustruje i wkurza jak niedziałający soft, który ma działać a leci sobie w kulki.

Ale posłuchaj, co do tego co mi radziłeś...
Skoro Vegas jest przystosowany do Windowsa XP, to nie będę się przesiadać na inny system. Skoro na tym ma działać, tylko nie działa. I to jest to :evil:


czwartek, 7 stycznia 2010, 05:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 22 grudnia 2009, 15:36
Posty: 38
Post Re: Kolejny SHIT od Vegasa
Czy możesz podać numer tego błędu? (w filmiku mimo dobrej jakości dwie cyfry są nieczytelne)


czwartek, 7 stycznia 2010, 08:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Kolejny SHIT od Vegasa
vm-rexor napisał(a):
Czy możesz podać numer tego błędu? (w filmiku mimo dobrej jakości dwie cyfry są nieczytelne)

Jasne, proszę: Obrazek 0x80070020


czwartek, 7 stycznia 2010, 15:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 22 grudnia 2009, 15:36
Posty: 38
Post Re: Kolejny SHIT od Vegasa
W filmiku widać, że pojawia się okno z zapytaniem, czy zastąpić plik i po zaakceptowaniu wywala ten błąd. Numer błędu według dokumentacji MS:

The process cannot access the file because it is being used by another process (Exception from HRESULT: 0x80070020)

oznacza iż plik, który chcesz zapisać, jest już przez inny program używany. Zakładam, że plik w żaden sposób nie był wtedy otwarty przez Ciebie(np. w media playerze) ani też (choć wtedy byłby chyba inny komunikat) nie jest dorzucony do timeline w Vegasie. Być może jest to wina programu antywirusowego lub innego softu do katalogowania filmów, który wykrywa zmiany w pliku i na siłę próbuje odczytać zanim Vegas zapisze. Spróbuj na moment wyłączyć te programy i dla pewności zapisz plik wynikowy pod inną nazwą (żeby nie nadpisywać starego).


czwartek, 7 stycznia 2010, 20:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Kolejny SHIT od Vegasa
Dziękuję Ci za radę. Jednak uporałem się z tym w inny sposób.
Restart komputera, zmiana nazwy pliku i pare innych czynności, nie pamietam już dokładnie co zrobiłem. A tak przy okazji mam ptyanie...
Któryś już raz słyszę o wyłączania Antywirusów podczas pracy z Vegasem, Ty też coś wspomniałeś o tym. Ma to jakieś znaczenie? Tym bardziej odnośnie plików video a antywirusów?


sobota, 9 stycznia 2010, 07:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post Re: Kolejny SHIT od Vegasa
Bezpośrednio nie. Ale antywirusy jak każde inne programy zabierają cząstkę mocy procka i pamięci, więc utarło się, że lepiej powyłączać wszystko i całą moc kompa przeznaczyć dla programu montażowego.

Cytuj:
A jesli to nie zadziala to przesiadz sie na premiera

Niezła rada... Gdyby każdy zmieniał soft po błędzie to zabrakłoby programów do zmiany :-D

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


sobota, 9 stycznia 2010, 10:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 22 grudnia 2009, 15:36
Posty: 38
Post Re: Kolejny SHIT od Vegasa
W niektóre formaty plików - m.in WMV - da się wpleść szkodliwe oprogramowanie (i któro może zrobić swoje w pewnych warunkach) - dlatego antywirusy tego typu pliki skanują. Sam proces odczytu takich plików jest czasochłonny, więc i samo sprawdzenie będzie trwało - a z racji, że natura windowsa jest dla plików jest jaka jest (inne programy mają zablokowane możliwości zapisu), pojawiają się tego typu kwiatki.

Poza tym montażysta raczej ceni sobie czas (a antywirus go mu podkrada;) ), dlatego też dość często wyłącza się na czas renderu antywirusy i inne zbędne aplikacje a same stanowiska montażowe są odłączone od internetu.


sobota, 9 stycznia 2010, 10:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 22 grudnia 2009, 15:36
Posty: 38
Post Re: Kolejny SHIT od Vegasa
ajti napisał(a):
A jesli to nie zadziala to przesiadz sie na premiera


współczuję "premierowcom" :D i tak by do Vegasa wrócił ;)


sobota, 9 stycznia 2010, 10:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Kolejny SHIT od Vegasa
No coz... gdyby to byl jedyny problem Buncha to bym tak nie pisal :) Wystarczy przejrzec sobie pierwsza strone forum VEGASA zeby zobaczyc jakie ten czlowiek ma problemy zyciowe.


sobota, 9 stycznia 2010, 11:44
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 10 września 2009, 01:07
Posty: 108
Post Re: Kolejny SHIT od Vegasa
No lol ale z Premierem też są problemy.. zresztą z każdym programem są problemy... Final Cutem też (tak tak jest on ciut lepszy od Premiere a reszta to juz tylko reklama) tyle że z każdym programem sa inne problemy.. ot co..


wtorek, 19 stycznia 2010, 00:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Kolejny SHIT od Vegasa
w czym jest lepszy od premierea ? ze przelicza przy eksporcie jeszcze raz filtry ? czy moze w tym ze nie wciaga bezposrednio formatow tylko albo trzeba kupowac jakies cholernie drogie pluginy albo korzystac z durnych importerow ktore wydluzaja tylko niepotrzebnie robote ?


wtorek, 19 stycznia 2010, 00:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 10 września 2009, 01:07
Posty: 108
Post Re: Kolejny SHIT od Vegasa
Degenerado napisał(a):
w czym jest lepszy od premierea ? ze przelicza przy eksporcie jeszcze raz filtry ? czy moze w tym ze nie wciaga bezposrednio formatow tylko albo trzeba kupowac jakies cholernie drogie pluginy albo korzystac z durnych importerow ktore wydluzaja tylko niepotrzebnie robote ?


Nie wiem jak się ma CS4 do najnowszej wersji FC..
to też troche nie temat na to.. ale miałem porównanie wersji AP CS2 i FC Studio 2

to Final Cut był przede wszystkim stabilniejszy to raz....(może to ze wzgledu na samego Mac) Nie mówiąc w ogóle o tym że AP CS2 było pierwszą normalnie działającą wersją

miał troche dodatkowych funkcji np mieszanie warstw albo (nie pamietam fachowej nazwy) można było przyspieszać i zwalniać film za pomocą krzywych

System klatek kluczowych w FC jest bardziej można animowac przy jego pomocy wszystko... filtry nie filtry generatory i inne takie.

No i jeszcze jedna rzecz mianowicie przy zakupie FC dostaje sie cały pakiet programów.. Motion LivetType etc, a przy zakupie Adobe Premiere sam ten program.
(Tylko prosze mnie za bardzo nie linczować jak sie w czymś myle - mylić sie jest rzeczą ludzką)

PS: Mam FCE w domu i nie zauważyłem żeby jeszcze raz przeliczał filtry


wtorek, 19 stycznia 2010, 03:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL