Teraz jest niedziela, 25 października 2020, 07:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 DVD Architect a dźwięk przestrzenny na płycie Bliuray 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 459
Post DVD Architect a dźwięk przestrzenny na płycie Bliuray
Witam.

Mam problem z dźwiękiem przestrzennym na płycie Blu ray. Montuję na Vegasie, zaś autoring przygotowuję na DVD Architect 5.0b. w Vegasie dźwięk renderuję jako ac3 studio i importuję jako ścieżkę dźwiękową do Architecta. Na DVD wszystko jest ok, jednak mam taką wiadomość od Klienta:
dzieje się jakaś dziwna rzecz, ponieważ jak jest włączony film na kinie domowym (5.1) to dźwięk słychać praktycznie z dwóch głośników, przedniego prawego i tylnego prawego. Przedni lewy, tylny lewy oraz centralny głośnik wydają z siebie bardzo cicho dźwięk i przy oglądaniu filmu ma się odczucie jakby wszystko odbywało się gdzieś z prawej strony. problem występuje na wszystkich odtwarzaczach na jakich miałem możliwość sprawdzenia (sprawdzałem na kinie domowym 5.1 , 7.1 również na zwykłym 2.0, na wszystkich działają tylko prawe głośniki).

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Płyta nagrywana była dwukrotnie (myślałem że może przy nagraniu samej płyty wystąpił jakiś błąd), ale efekt jest jak twierdzi Klient taki sam. Dziwi mnie to że na płycie DVD wszystko działa w porządku - użyłem tej samej ścieżki dźwiękowej na DVD i Bluray, ale może tu właśnie tkwi błąd - w jaki sposób przygotowujecie dźwięk w Vegasie przy płytach Blu ray - tak samo jak przy DVD? Jakie ustawiacie parametry? Czy tworzycie w vegasie 5 ścieżek (po jednej dla każdego głośnika + subwoofer czy 1 ścieżkę (którą po renderingu do ac3 studio vegas sam powinien "rozłożyć" na 5 kanałów + subwoofer?

Z góry dziękuję za wskazówki
Sreg


wtorek, 16 lutego 2010, 12:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 2 marca 2010, 18:00
Posty: 26
Post Re: DVD Architect a dźwięk przestrzenny na płycie Bliuray
A czy w Vegas masz w "project properties" w zakładce "audio" ustawiony "master bus mode" na 5.1? Wybacz ze pytam o taką rzecz ale Twoje ostatnie zdanie w poście po prostu mnie do tego zmusza.


piątek, 5 marca 2010, 21:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 23 maja 2004, 22:51
Posty: 44
Post Re: DVD Architect a dźwięk przestrzenny na płycie Bliuray
Podciągne pod temat.U mnie jest wszystko Ok ale..... Za tpo cicho.Po załadowaniu do DA sciążka dźwiękowa jest w bardzo małej sinusojdzie(jak tak można pow.).Próbuje różnych ustawień przy renderingu i nic.Co nalezy zrobi w opcjach kodowania do ac3 w vegasie?Dzieki

_________________
Dziekuję i pozdrawiam


czwartek, 18 marca 2010, 20:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: DVD Architect a dźwięk przestrzenny na płycie Bliuray
http://www.hometheaterhifi.com/volume_7 ... -2000.html

a to wszytko po to żeby widz zawału nioe dostał jak włoży inna płyte do odtwarzacza ;)

ale moze to pominąc ustawiajac Dialog Normalization na -31dBFS i ustawiajac DRC (kompresja dynamiczna) na None.

PS. dzwiek cały czas na pełnej skali wcale nie oznacza ze jest lepszy ;)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 19 marca 2010, 14:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 459
Post Re: DVD Architect a dźwięk przestrzenny na płycie Bliuray
Odświeżam wątek - czy ktoś może się wypowiedzieć w tym temacie?
Ustawienia mam oczywiście na 5.1 surround, jedną ścieżkę audio normalną a drugą na subwoofer (LFE only). Będę wdzięczny za pomoc.


czwartek, 1 kwietnia 2010, 12:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DVD Architect a dźwięk przestrzenny na płycie Bliuray
Witam
Montuję audio DD 5.1 na blu-ray, nie miałem takiego problemu. Wykonuje następująco:

- edycja : Vegas 9.0c PRO
- autoring :Architect 5.0b

1. rendering w Vegas z rozdzieleniem ścieżek video / audio
2. ustawienie audio do renderingu 640 kbit/s ( uwaga: dla DVD maks. 480 !)
3. projekt w Architect oczywiście DD 5.1
4. Sprawdzam w Architect czy przygotowanie ( File ..i któraś z opcji.... - w tej chwili piszę z innego kompa) plików do wypalenia nie wiąże się z dodatkowym renderingiem WAŻNE ! . Jeśli tak swiadczy to o nieuzgodnieniu parametrów pomiędzy oboma programami ( Vegas i Arch.) lub zyt duzych plikach.
5. przygotowuję plik obrazowy ISO i wypalam z Architecta lub NERO

i już :D

Problem, że jest cicho ?
1.Sprawdzić poziom przygotowanych scieżek w Vegas ( użuwać miksera ze wskaźnikami)
2. uwzględnić że DD 5.1 jest zawsze bardziej cicho i gorzej jakościowo niz PC. bardzo żałuję . że Vegas nie pozwala na dźwięk 6- cio kanałowy w PC - chociaż standrd dysku blu-ray akceptuje takie nagranie. W Vegas można najwyżej w PC zrobić STEREO. Poziom czy dobry - porównaj z dyskami fabrycznymi DD 5.1 na tym samym odtwarzaczu .

Pozdrawiam
życzę Wesołych Świąt - dodatkowe informacje mogę dać dopiero w przyszłym tygodniu.

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


czwartek, 1 kwietnia 2010, 15:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 459
Post Re: DVD Architect a dźwięk przestrzenny na płycie Bliuray
Czy audio renderujesz do ac3 studio, czy ac3 pro? jeśli ac3 pro, to czy masz standardowe ustawienia czy stosujesz te wskazówki (ze strony Sonego?) Czy w Vegasie masz 5 ścieżek, po 1 dla każdego kanału, czy jedną normalną i jedną na subwoofer?
Info z Sony knowledgebase:

If the audio that has been encoded in your AC-3 file is too quiet, you can make some adjustments in the Custom Templates window that should help with this.

If you are using the Dolby Digital AC-3 Pro encoder, you can customize the settings for your render. To do this, in the Render As dialog (or Save As in Sound Forge), choose Dolby Digital® AC-3 (*.ac3). To the right of the Template pull-down, you should see a Custom button, click on that to open the Custom template window.

In the Audio Service tab, change the Dialog Normalization to -31 dB.

Dialog normalization:Indicates how far, in decibels, the average dialog level of the encoded program is below digital 100%.The value of this parameter will directly affect the sound reproduction level when decoded.

Then, go to the Reprocessing tab. There you should see Dynamic Range Compression. For both choices under Dynamic range compression - Line mode profile, RF mode profile - choose None.

Line mode profile:Choose a setting to specify the type of compression that will be applied when the decoder is set to line mode and dynamic range control is applied.Dynamic range control limits the softest and the loudest portions of the audio stream to maintain a comfortable and intelligible listening level.RF overmodulation protection:Select this check box to apply an RF preemphasis filter is used in the clip-protection algorithm to prevent RF (antenna input) overmodulation in set-top-box decoders.


czwartek, 1 kwietnia 2010, 15:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DVD Architect a dźwięk przestrzenny na płycie Bliuray
Uzywam standardowych ustawień do renderowania ac3 studio. Podpowiedzi Sony dotyczą raczej ewentualnego niezadowolwnia z poziomu ścieżki dialogowej (standardowo - 31 dB) - nie korzystam.
Podpowiedzi moje w tej sytuacji:

:arrow: sprawdizłbym koniecznie co zawiera plik ac3 po zrenderowaniu w Vegas. Najprościej otwórz nowy "czysty" projekt Vegas - z audio DD 5.1. Do pustego time'linu "przeciągnij i upuść" badany plik ac3. Rozwinie sie 6 scieżek audio ! Obejrzyj je dokładnie (poziomy / wykresy) - i odsłuchaj. Ustal czy poziomy w poszczególnych kanałach są OK ? Czy kanały są właściwie przypisane odpowiednim głośnikom (metodą graj tylko wybrany track).

Jeśli jest tak jak piszę, to napewno został wyrenderowany właściwy plik ac3. Jeśli nie, to będziemy dalej drązyli - mam kilka dalszych wskazówek i doświadczeń.
Pozdrawiam
Ps .
Odopowiadam, że można robić "uniwersalne" kanałowo audio tracki a pozornym połozeniem źródła sterować za pomoca ramek kluczowych, lub osobno przypisywać track do kanału. Ja stosuję od lat metodę pierwszą. Jeśli chcemy ten temat rozwijać głębiej ( technika , zalety - wady etc..) to daj znać.

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


wtorek, 6 kwietnia 2010, 12:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 459
Post Re: DVD Architect a dźwięk przestrzenny na płycie Bliuray
Używam standardowych ustawień do renderowania ac3 studio - ok czyli nie ac3 Pro, tyle tylko że przy wybraniu ac3 studio, nie można wogóle rozwinąć opcji zaawansowane... Plik ac3 nie importuje się do vegasa (mam 9.0) - z jakiej Ty wersji korzystasz?


wtorek, 6 kwietnia 2010, 14:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DVD Architect a dźwięk przestrzenny na płycie Bliuray
Przepraszm jestem w podróży i nie mogę się upewnić czy to do Vegasa przeciągałem ac3. Jak tylko będę miał dostęp do mojego kompa edycyjnego sprawdzę i napiszę. Wersja vegas i sprzęt w mojej stopce.

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


środa, 7 kwietnia 2010, 08:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: DVD Architect a dźwięk przestrzenny na płycie Bliuray
Już piszę pośpiesznie:
Sprawdziłem rzeczywiście mp3 nie daje sie zaimportować. Robiłem to prawdopodobnie (przepraszam) dawno programem BeLight ( demux do 6 - ciu plików wav). Pocharzniłem wszystko bo byłem daleko od swojego kompa z vegasem. Jeszcze raz przepraszam i próbuję jeszcze raz:

1. Project (zakładka audio)
>>> 5.1 Sourround
>>> 48 000 sample rate
>>> Bit depth
>>> Best
>>> Best

2. render do ac3 Pro. Ustawienia w Custom...:
>>> Compete main,
>>> 3/2( L,C.R.Ls,Rs) vEnable LFE
>>> Sample rate 48 kHz
>>> Data rate: 448 dla DVD, 640 dla blu-ray (zignorować komunikat ostrzegawczy)
>>> Dialog ( ustaw pomiędzy -27dB a - 31 dB) - patrz przytoczona powyżej uwaga Sony

Proszę sprawdzić czy w projekcie odbywa sie właściwie mapowanie dżwięku (przypisywanie strumieni audio poszczególnym głośnikom sourround). Wykonanie:
# projekt jak wyzej
# utwórz 4 ścieżki : Front, Central, Rear, LFE (rys 1)
# korzystając z Sourrond Panner ( rys 2) włącz tylko właściwe głośniki dla danej ścieżki. Na przykładowym rysunku włączone tylko Left Front i Right Front
# na każdej ze ścieżek umieśc dowolny sygnał testowy
# korzystając z zaznaczenia (!) wykrzyknik tj. "graj tylko ten track" sprawdź kolejno czy w głośnikach monitorujących masz właściwie przypisany strumień audio. Dodatkowo używając ramek kluczowych możesz ustawiać audio w bardzo konkretnym głośniku.

Jeśli próba będzie negatywna ( tzn źwięk słychać nie tam gdzie trzeba - napisze co zrobić dalej.
Pozdrawiam


Załączniki:
Rys2.jpg
Rys2.jpg [ 56.6 | Przeglądane 251 razy ]
Rys1.jpg
Rys1.jpg [ 286.13 | Przeglądane 215 razy ]

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3
czwartek, 8 kwietnia 2010, 11:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL