Teraz jest środa, 21 października 2020, 12:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 SONY VEGAS 9 a ProCoder 3 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 25 sierpnia 2009, 21:18
Posty: 12
Post SONY VEGAS 9 a ProCoder 3
Witam. Zastanawia mnie czy materiał wyrenderowany w Vegasie 9c do AVI zostanie przyjęty przez Procodera 3. Dlaczego pytam. Otóż mój kolega "walczył" z tym problemem przez kilka dni i poddał się. Stwierdził, że Vegas robi jakieś dziwne pliki AVI ponieważ w żaden sposób nie może ich zaimportować do Procodera 3. Czy to jest możliwe aby taki program jak ProC. 3 z takimi możliwościami nie poradził sobie z plikami AVI z Vegasa? Stwierdziłem (nie sprawdzając tego :oops:) że jest to niemożliwe, ale dla upewnienia się zadaję to pytanie.


czwartek, 15 kwietnia 2010, 01:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2067
Post Re: SONY VEGAS 9 a ProCoder 3
Source Formats

* Grass Valley DV
* Grass Valley HQ
* Microsoft DV
* H.264
* AVCHD
* Dolby Digital
* Video for Windows codecs
* DirectShow codecs
* QuickTime codecs
* MPEG-1, MPEG-2
* Macromedia Flash (video only)
* Windows Media
* DivX
* MP3 and PCM .wav files
* AVISynth script files
* Still images including .bmp, .tga, .tif, .png, and .jpg
* Watch folder function for automated encoding


To jest niemożliwe.


piątek, 16 kwietnia 2010, 17:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 25 sierpnia 2009, 21:18
Posty: 12
Post Re: SONY VEGAS 9 a ProCoder 3
A jeżeli film jest w formacie 16:9 z kamery Sony VX2100 ? To nie ma nic do rzeczy ? Bo koleś upiera się że ta kamerka interpoluje to jej 16:9 i dlatego ma problemy. Ponoć po wypuszczeniu materiału w AVI z VEGASA Procoder nie radzi sobie z tymi plikami.


piątek, 16 kwietnia 2010, 20:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post Re: SONY VEGAS 9 a ProCoder 3
Sorki ale kolega p......i głupoty. Mam Vegasa 9.0C 32/64 + 9.0D 32/64 i żadnych takich numerów nie miałem. Może niech kolega sobie albo przeinstaluje system albo wywali jakieś dziwne kodeki.

_________________
Edius 9.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
https://www.facebook.com/arekwp/

https://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


piątek, 23 kwietnia 2010, 07:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: SONY VEGAS 9 a ProCoder 3
mn64 napisał(a):
A jeżeli film jest w formacie 16:9

Pamiętać trzeba, by podczas konwersji za pomocą ProCodera w sekcji Advanced przełączyć proporcję na 16:9.
Twój kolega ma bardzo nikłe pojęcie o ProCoderze, bądź o formatach video eksportowanych z Vegasa.
Kamera jako urządzenie wejściowe nie może interpolować, interpolacji dokonywać ma telewizor nadając obrazowi prawidłowej proporcji stosując się do zawartej w materiale video definicji kształtu obrazu.
W poszczególnych etapach edycji plików avi dv widzimy je jako 4:3 mimo, że tak naprawdę są 16:9 stąd pewnie kolega ten nie znając tych zasad śmiało stwierdził, że to problem z którym program(y) sobie nie radzi (radzą).
Warto dodać, że AVI DV może być w kilku (chyba pięciu) odmianach, lecz z każdą z nich jednak ProCoder świetnie sobie radzi.
Podstaw wiedzy o prawach jakimi rządzi się video brakuje naprawdę wielu i to zajmujących się tym zawodowo :(

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 23 kwietnia 2010, 17:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 459
Post Re: SONY VEGAS 9 a ProCoder 3
Jest jeszcze jeden element. A mianowicie poprzednie wersje np. Vegas 9d potrafiły stworzyć format avi, którego nie przyjmował Architect więc i z Procoerem też tak może być.
Był/jest to błąd, który wymaga pełnego usunięcia Vegasa z systemu - na helpline Vegas podają poszczególne kroki, które trzeba przeprowadzić wraz z wyczyszczeniem rejestrów. Następnie restart i ponowna instalacja. Mi pomogło jednak po pewnym okresie problem wrócił.
Teraz po instalacji 9e na tą chwilę nie mam takich problemów.


sobota, 31 lipca 2010, 15:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL