Teraz jest czwartek, 29 października 2020, 04:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Nagrywanie płyt dvd+r w architect 4.5 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Nagrywanie płyt dvd+r w architect 4.5
Poprzeglądałem różne portale i doszedłem do wniosku że dvd architect konwertuje materiał na płytę dwuwarstwową w taki sposób aby nagrywać na dvd-r DL a ja muszę nagrać na dvd+r DL i szukam informacji czy da się w jakiś sposób zmienić ustawienia w architect żeby domyślny tryb konwersji był na dvd+r DL.
Jeżeli ktoś wie,to będę wdzięczny za podanie informacji publicznie,w imieniu swoim i innych,którym się to może kiedyś przydać.
Materiał jaki ostatnio nagrałem,odtworzyłem na dvd player zewnętrznym i się zacinało z kolei u kolegi poszło bez problemu ale już u kolejnego nie było w stanie przeczytać czegokolwiek.
Problem wynikł z przyczyny nagrywarek dvd.Zakupiłem nagrywarkę pioneer i chodziłem do sklepu ją wymieniać pięć razy,za każdym razem na innej firmy,ponieważ żaden model pioneer,samsung,lite-on,LG chociaż ma napisane,że zapisuje na dvd-r,to tego nie robi o czym się przekonał sprzedawca na własne oczy bo za piątym razem byłem z moim kompem w sklepie żeby na miejscu coś dobrać.Stąd wymuszona zmiana nośnika na +r.

_________________
intel q9550,RAM 2x2GB DDR2,windows xp home edition,grafika Gforce 9500 GT 1GB DDR2.


poniedziałek, 31 maja 2010, 18:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 2 marca 2010, 18:00
Posty: 26
Post Re: Nagrywanie płyt dvd+r w architect 4.5
Spróbuj zrobić tak:
wybierz "project properties", z tego okna "mastering" i w zakładce "direction of translation" ustaw na "opposite track path". Nie wiem czy to pomoze, ale tak jak podaje instrukcja cyt.: "All dual-layer discs burned with DVD Architect software must use opposite track path."


poniedziałek, 31 maja 2010, 19:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: Nagrywanie płyt dvd+r w architect 4.5
Dziękuję za odzew.
To co napisałeś,to ułatwia tylko pracę laserowi podczas przejścia lasera z jednej warstwy na drugą,skraca czas tego przejścia.
Mimo wszystko dziękuję,bo to też przydatna informacja.Poszperam jeszcze w ustawieniach i poczytam Help liste i może coś znajdę a tymczasem czekam na inne sugestie od użytkowników tego softu.

_________________
intel q9550,RAM 2x2GB DDR2,windows xp home edition,grafika Gforce 9500 GT 1GB DDR2.


wtorek, 1 czerwca 2010, 00:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: Nagrywanie płyt dvd+r w architect 4.5
Widzę,że moje pytanie chyba przerosło wiedzę forumowiczów a szkoda.
Ponawiam jednak pytanie jak zmienić w DVD Architect domyślne ustawienie zapisu na płytę DVD-R DL na DVD+R DL ?

_________________
intel q9550,RAM 2x2GB DDR2,windows xp home edition,grafika Gforce 9500 GT 1GB DDR2.


wtorek, 1 czerwca 2010, 21:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 11 lipca 2003, 14:43
Posty: 263
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Nagrywanie płyt dvd+r w architect 4.5
BP777 napisał(a):
Widzę,że moje pytanie chyba przerosło wiedzę forumowiczów a szkoda.
Ponawiam jednak pytanie jak zmienić w DVD Architect domyślne ustawienie zapisu na płytę DVD-R DL na DVD+R DL ?

Tak nie za bardzo jarze co ma konwertowanie w dvdarch do rodzaju na jakim nośniku nagrywasz. Przecież chyba żaden soft do authoringu nie rozróżnia na jakim rodzaju ( plus czy minus) nośnika chcesz nagrać. Softowi jest wszystko jedno czy to dvd+ czy dvd-, ważne to jest dla nagrywarki która musi obsługiwać ci określony rodzaj nośnika.


środa, 2 czerwca 2010, 00:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: Nagrywanie płyt dvd+r w architect 4.5
Może źle ująłem,ale Arch nie rozpoznawał rodzaju włożonej płyty i nagrywał tak jak by miał nagrać na -R DL a nie na +R DL.
Takie zjawisko nie miało miejsca przy nagrywaniu DVD+R z pojedyncza warstwą jakkolwiek na minus mi nie nagrywa.
Gdyby nie było różnicy między zapisem na minus a plus to po co by było tworzyć tylko sam napis na nośniku?Program renderuje materiał przed zapisem na płyty i dostosowuje do danego nośnika jaki został włożony co pokazuje podczas tworzenia projektu do zapisu na płyte.
Zależy mi na zapisie na plus bo jak wyżej pisałem jest problem z nagrywarkami
bo nie obsługują zapisu płyt na minusie.

_________________
intel q9550,RAM 2x2GB DDR2,windows xp home edition,grafika Gforce 9500 GT 1GB DDR2.


środa, 2 czerwca 2010, 16:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: Nagrywanie płyt dvd+r w architect 4.5
Więc,tak.
Dziękuję ''wie'' bo zmiana ścieżki spowodowała zmiane typu nośnika i automatyczne wykrywanie bezpośrednio przy nagrywaniu.
Jednak jest duże ALE. Architect pokazał,że płyte nagrał,jednak nie można jej odczytać na żadnym odtwarzaczu włącznie z tym w PC.Więc mam poważny problem.

_________________
intel q9550,RAM 2x2GB DDR2,windows xp home edition,grafika Gforce 9500 GT 1GB DDR2.


środa, 2 czerwca 2010, 16:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 2 marca 2010, 18:00
Posty: 26
Post Re: Nagrywanie płyt dvd+r w architect 4.5
A próbowałeś zrobić authoring w DVD Architect - tj tyko przygotować materiał na HDD - ale wypalić to na DL na przykład w Nero? Szczerze mówiąc też jestem zaskoczony Twoim problemem.


czwartek, 3 czerwca 2010, 21:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: Nagrywanie płyt dvd+r w architect 4.5
Nie próbowałem,ale zrobiłem to na dwóch krążkach.
Jakoś się przywiązałem do architekta bo wychodzę z założenia,że jak coś się kupuje,to powinno spełniać swoją funkcję(tym bardziej iż jest ona wymieniona w opisie sprzętu i programu).
A może ktoś jeszcze dołączy się do dyskusji i powie jaką kombinacją programową nagrywa DVD+R DL,bo to co mi się wydarzyło to można porównać do posiadania fajnego auta i rozpędzenie go do 120/h i poszukiwaniu w ostatnim momencie hamulca kiedy jest on niezbędny.

_________________
intel q9550,RAM 2x2GB DDR2,windows xp home edition,grafika Gforce 9500 GT 1GB DDR2.


poniedziałek, 7 czerwca 2010, 00:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 2 marca 2010, 18:00
Posty: 26
Post Re: Nagrywanie płyt dvd+r w architect 4.5
BP777 napisał(a):
...Program renderuje materiał przed zapisem na płyty i dostosowuje do danego nośnika jaki został włożony co pokazuje podczas tworzenia projektu do zapisu na płyte...

Jeśli uruchomię opcję "Prepare" w celu utworzenia jedynie folderu _TS na twardym dysku, nie muszę wcale wkładać jakiegokolwiek czystego dysku do napędu nagrywarki, a Architect i tak sam przygotuje folder, nie wiedząc na jaki rodzaj nośnika (+ czy -) przyjdzie mu później wypalić ten materiał, czyli Twoja teza o renderowaniu pod wybraną płytkę "+" lub "-" jest błędna. Ja przyczyn Twoich kłopotów szukał bym raczej w wadliwie działającej nagrywarce.


poniedziałek, 7 czerwca 2010, 13:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: Nagrywanie płyt dvd+r w architect 4.5
Ze zgrywaniem na dysk masz rację,ale jak zgrywasz na płytkę to pokazuje ci ''wykryty'' lub sugerowany domyślnie rodzaj nośnika.Jakkolwiek jest,
to dlaczego nagrana płyta DVD+R DL na jednym odtwarzaczu jest czytana a na drugim już nie,kiedy odtwarzacze były kupione w tym samym okresie i posiadają możliwość odczytu danego nośnika a z kolei na innym starszym odtwarza tnąc obraz i dzwięk co 2 sek. ?
Logicznie myśląc,to kompatybilność między nośnikami a odtwarzaczami musi być zachowana bo to odgórny cel produkcji i samego rynku zbytu.
Zrobię jak mówisz,wygeneruję dane na dysk i później nagram to innym programem.Mam nadzieję,że pomoże.

_________________
intel q9550,RAM 2x2GB DDR2,windows xp home edition,grafika Gforce 9500 GT 1GB DDR2.


wtorek, 8 czerwca 2010, 10:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL