Teraz jest poniedziałek, 26 października 2020, 08:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Dlaczego Architekt renderuje? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 2 lipca 2011, 19:25
Posty: 17
Post Dlaczego Architekt renderuje?
Koledzy małe pytanko. Pracuję w Vegasie i Architekcie już od kilku lat i ciągle mnie zaskakuje. Co zrobić aby Architekt nie przeliczał ponownie zrenderowanego materiału? Wydaje mi się że robię wszystko jak trzeba: renderuje materiał w Vegasie do mpga2. w Architekcie załączam zrenderowane pliki, które mają się znaleźć na płycie, tworzę menu, wciskam "Make DVD". I niestety od razu pokazuje mi "Required" czyli, że musi przeliczyć. Nie mogę przełączyć tego aby nie przeliczał (jest niepodświetlone). W którym momencie robię błąd? Co wpływa na to że Architekt musi przeliczyć? A wiadomo, że przeliczając jeszcze raz ten sam materiał tracę czas i jakość. Pozdrawiam


piątek, 9 września 2011, 08:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: Dlaczego Architekt renderuje?
No stary, kilka lat mowisz. I jeszcze nie zajrzales do pomocy lub poradnika gdzie jest to wytlumaczone jasno i klarownie?
A tak swoja droga, to czy wiesz co oznacza slowo "Required" ?
W tym kontekscie co napisales to nie wiadomo o co ci chodzi i co przelicza arch, czy dzwiek, czy moze video a moze jedno i drugie.
Ponad to jesli zastosujesz sie do zasady 1:1 to z pewnoscia ci wyjdzie.
Czyli material wsadowy musi rownac sie materialowi wyjsciowemu.
W innym wypadku zawsze bedzie przeliczal bo musi albo przeskalowac albo zmienic format dzwieku i tyle w temacie. I to wszystko jest pod klawiszem help.


piątek, 9 września 2011, 10:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Dlaczego Architekt renderuje?
A potraktuj plik wypluty z Vegasa programem MediaInfo i wklej tu zawartość widoku HTML.
I printscreena preferencji z Architesta Alt+Enter, to powiem Ci co robisz źle.

_________________
Obrazek


piątek, 9 września 2011, 11:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 2 lipca 2011, 19:25
Posty: 17
Post Re: Dlaczego Architekt renderuje?
3 lata to też kilka...:-) Wciąż się uczę. Jeśli umiałbym wszystko, to nie pytałbym na forum. Kombinuję różne konfigurację. Tym razem zrenderowałem ze zmiennym bitratem. Dotąd renderowałem głównie ze stałym. Zmienny pozwala zaoszczędzić trochę miejsca dlatego kombinuję różne opcje. Aż mi się nie chce wierzyć że Architekt musi przeliczyć plik renderowany zmiennym bitratem. Wklejam info wyrzucone z Media Info. Pozdr

Ogólne
Pełna ścieżka : E:\SMAKOSZ2-OK.mpg
Format : MPEG-PS
Rozmiar pliku : 3,97 GB
Czas trwania : 1h 17 min.
Całkowita przepływność bitów : 7.301 Kb/s

Wideo
ID : 224 (0xE0)
Format : MPEG Video
Wersja formatu : Version 2
Profil formatu : Main@Main
Ustawienia formatu, BVOP : Tak
Ustawienia formatu, matryca : Domyślny
Format_Settings_GOP : M=3, N=12
Czas trwania : 1h 17 min.
Rodzaj przepływności : Zmienna
Przepływność bitów : 6.931 Kb/s
Przwpływność maksymalna : 8.000 Kb/s
Szerokość : 720 pikseli
Wysokość : 576 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Szybkość wyświetlania klatek : 25,000 kl/s
Standard : PAL
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Z przeplotem
Kolejność skanu : Dolne pole wpierw
bity/(piksele*ramki) : 0.669
Rozmiar strumienia : 3,77 GB (95%)

Audio
ID : 192 (0xC0)
Format : MPEG Audio
Wersja formatu : Version 1
Profil formatu : Layer 2
Czas trwania : 1h 17 min.
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 224 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Częstotliwość próbkowania : 44,1 KHz
Rozmiar strumienia : 125 MB (3%)


piątek, 9 września 2011, 11:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Dlaczego Architekt renderuje?
audiowideo napisał(a):
Kolejność skanu : Dolne pole wpierw

Musisz wrócić do Vegasa i zmienić kolejność półobrazów.
Kod:
EDIT
Zmian nie dokonujesz oczywiście w projekcie, tylko przy końcowym exporcie. Niestety nie znam Vegasa, więc nie napiszę co "zaptaszyć".

W samym Architectcie:
Obrazek

_________________
Obrazek


piątek, 9 września 2011, 11:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2067
Post Re: Dlaczego Architekt renderuje?
Jeśli materiał źródłowy pochodzi z kamery DV, to dolne półpole jest jak najbardziej prawidłowe.


niedziela, 11 września 2011, 12:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Dlaczego Architekt renderuje?
Pinto napisał(a):
Jeśli materiał źródłowy pochodzi z kamery DV, to dolne półpole jest jak najbardziej prawidłowe.

A gdzie to Kolega wyczytał takie rewelacje?
Proszę się przejść do wypożyczalni i spróbować znaleźć z dolnym polem pierwszym.

_________________
Obrazek


niedziela, 11 września 2011, 14:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dlaczego Architekt renderuje?
Nastepny ...


niedziela, 11 września 2011, 15:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Dlaczego Architekt renderuje?
Cytuj:
About DV / DVD in relation to field dominance

The field dominance is not the same for every source. DV (with interlaced content) has bottom field first, while DVD (or CVD/SVCD) has top field first. Thus when convert between those two, you need to change the field dominance. This can be done in AviSynth (see above), but also in the encoder itself (for bff material like DV footage, you need to set the Upper field first flag). Some comments on other methods.

translate.google.pl napisał(a):
O DV / DVD w stosunku do dominacji pola

Dominacja pole nie jest takie samo dla każdego źródła. DV (z przeplotem) ma dolne pole pierwsze, podczas gdy DVD (lub CVD / SVCD) jest najpierw górne pole. Tak więc, gdy konwersja pomiędzy tymi dwoma, trzeba zmienić dominacji dziedzinie. Można to zrobić w AviSynth (patrz wyżej), ale także w koderze się (dla materiału bff jak materiału DV, trzeba ustawić górnym polu pierwszą flagę). Kilka uwag na temat innych metod .

Źródło.

_________________
Obrazek


niedziela, 11 września 2011, 17:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2067
Post Re: Dlaczego Architekt renderuje?
Zasada którą stosuję: materiał źródłowy determinuje kolejność półpól w materiale końcowym.


niedziela, 11 września 2011, 17:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Dlaczego Architekt renderuje?
Trudno, natomiast nie jest ona poprawna.
Internet jest pełen sprzecznych informacji, ale wystarczy się przejść do pierwszej wypożyczalni video i sprawdzić. To teraz już tylko pozostało wyciągnąć wnioski :)

Pozdrawiam.

_________________
Obrazek


niedziela, 11 września 2011, 21:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2067
Post Re: Dlaczego Architekt renderuje?
Akurat w tej kwestii piszą na avisynth.org głupoty, bo DVD nie musi być UPPER FIELD FIRST.


niedziela, 11 września 2011, 21:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Dlaczego Architekt renderuje?
Rozumiem :)
Proszę się wybrać do wypożyczalni i nie wierzyć mi tylko sprawdzić samemu.

Pozdrawiam.

_________________
Obrazek


niedziela, 11 września 2011, 21:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2067
Post Re: Dlaczego Architekt renderuje?
Ale co mają do tego DVD z wypożyczalni? Mówimy o tworzeniu DVD z AVI DV.


niedziela, 11 września 2011, 22:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Dlaczego Architekt renderuje?
Podpowiem że warto sięgnąć na półkę xxx, te produkcje mają zdecydowanie niższe budżety. Pewności nie mam, ale zakładam że spora ich część rejestrowana jest/była właśnie DV.

Pozdrawiam.

PS
Przy okazji miłego oglądania :wink:

_________________
Obrazek


niedziela, 11 września 2011, 22:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL