Teraz jest niedziela, 25 października 2020, 02:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Jakość filmu SD renderowanego z materiału HD ( AVCHD) 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post Jakość filmu SD renderowanego z materiału HD ( AVCHD)
Witam - temat ma każdy z Was rozwiazany zapewne na swój indywidualny sposób - ale do rzeczy:
1. Materiał do edycji: 1920x1080 AVCHD;
2. Edycja w HD na Sony Vegas 11;
3. rendering do AVCHD 1080i - wypalony z Architecta - BD jakość znakomita;
4. rendering do MPG2 -strumień wysoki ok 9 Mbps - wypalony DVD z Architecta - DVD jakość kiepska ( szczegółowość / ostrość)

Jest rzeczą znaną, że dysk DVD powstały z materiału HD jest gorszy niż z materiału SD. Jednak wszyscy sobie jakoś radzą ??? Jak postępujecie gdy edycję trzba zrobić w HD - bo klient chce odebrać swój film na DB i DVD jednocześnie?
Jak dostać możliwie najlepszy wynik na DVD w takiej sytuacji ?
pozdrawiam

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


wtorek, 14 lutego 2012, 10:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post Re: Jakość filmu SD renderowanego z materiału HD ( AVCHD)
jjackk napisał(a):
Jest rzeczą znaną, że dysk DVD powstały z materiału HD jest gorszy niż z materiału SD.

nie zgodzę się. po prostu dostawcy waszego oprogramowania sobie z was jaja robią. najistotniejszy w przypadku downscale jest algorytm skalowania. używając lanczosa, spline czy innego zaawansowanego, otrzymujemy rewelacyjnej jakości materiał z materiału HD.
jak uzyskać rewelacyjną jakość? avisynthem, rzecz jasna. ;)

pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 14 lutego 2012, 14:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1680
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Jakość filmu SD renderowanego z materiału HD ( AVCHD)
Production Premium 5,5 jest też do tych celów niczego sobie - jestem zadowolony.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal DJI Ronin SC, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 14 lutego 2012, 16:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Jakość filmu SD renderowanego z materiału HD ( AVCHD)
W Vegas masz w opcjach projektu ustawienie jakości renderowania. Jeśli masz ustawiune GOOD, będzie szybko, ale ze średnio dobrą jakością. Jak ustawisz BEST, będzie się renderowało znacznie dłużej, ale za to z rewelacyjną jakością.
Sprawdź.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


wtorek, 14 lutego 2012, 19:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jakość filmu SD renderowanego z materiału HD ( AVCHD)
Dzięki za rady. Niestety próby są kiepskie bo :

1. Zawsze jakość renderowania w SV mam na BEST. Tym razem także. Obraz z wypalonego dysku DVD, z wysokim strumieniem ok. 9 Mbps ( VBR / 2 pass) jest niby niezły na LCD nawet 46". Ale jak porównać go na ekranie ponad 100" z projektora z filmem DVD zrobionym 6 lat temu kamerką DV - Sony TRV900 ( 4:3) to różnica jest powalająca 8O - na korzyść filmów robionych w niskiej rozdziałce !!!

2. Zgadzam się z GrassHoppeR że winę ponoszą marne kodeki przy downscalingu. Zagladam do AviSynth ale jestem chtyba za cienkim amatorem żeby sobie poradzić z pisaniem skryptów :(

3. Production Premium 5.5 - to przesiadka z SONY na Adobe !!!!. Tutaj uwaga - próbowałem plik wynikowy przepuszczać przez Encore 4 jakość jest taka jak przy SV. Czy zatem Encore CS5 jest istotnie lepsze ?
Pozdrawiam

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


środa, 15 lutego 2012, 09:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jakość filmu SD renderowanego z materiału HD ( AVCHD)
Ostani post w tej sprawie :D
Dzięki krótkiej podpowiedzi GrassHoppeR'a popracowałem kilka dni (raczej nocy) i recepta jest następująca:
1. wyrenderować film z bardzo dużym strumieniem np 50 Mbps w pełnej rozdzielczości 1080x1920
2. załadować do AviDemux (free soft) używający tych samych filtrów co AviSynth
3. Konwersja wideo do mpg2 (720x756), możliwie dużym strumieniem 8-9 Mbps, 2 pass, filtr resize - Lanczos

Wynik WYŚMIENITY !!!

Pozdrawiam

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


piątek, 17 lutego 2012, 09:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 11 listopada 2009, 23:57
Posty: 666
Post Re: Jakość filmu SD renderowanego z materiału HD ( AVCHD)
Mam Kamerę Panasonic AC-AG 160 zapisującą w AVCHD lub DV.
Doradzono mi że lepszy obrazek finalny do DVD uzyskuje się kręcąc w Full HD AVCHD. Czy możecie to potwierdzić?
Wielkie dzięki koledze który założył temat za gotową "receptę" :)


piątek, 17 lutego 2012, 11:57
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 11:03
Posty: 157
Post Re: Jakość filmu SD renderowanego z materiału HD ( AVCHD)
Jakośc naprawę ok tylko problem z przeplotem bo mimo ze ustawi sie w ustawieniach mpg2 przeplot to w ediusie pokazuje ze plik bez przeplotu a na tv widac brak plynnosci w obrazie tak jak przy pelnych klatkach.


środa, 29 lutego 2012, 18:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jakość filmu SD renderowanego z materiału HD ( AVCHD)
Miałem również problemy z ustawieniem przeplotu. W metodzie opisanej wyżej stosujemy dwukrotnie konwersję i zmianę rozdzielczości (a więc ilosci linii ). Wynik jest trudny do kontrolowania. Wiele na ten temat na różnych forach. Uzyskiwałem dziwne wyniki sprawdzając na MediaInfo np rodzaj filmu : progresywny z pierwszą ramką górną (TFF) 8O - zdziwienie wynika zapewne z mojego niedouczenia, ale walczę z tematem.

W ostatnich dniach znalazłem z sukcesem inne rozwiązanie, polegające na zainstalowaniu maleńkiego programu pozwalającego na dołaczenie do mojego Vegasa funkcji serwera ramek. Polega to w skrócie na tym, że po instalacji programu, w opcjach Vegasa render as..... pojawia się pseudo kodek który jest serwerem ramek. Pozwala to na zaciaganie pliku wprost z timelin'u Vegasa do zewnętrznych dekoderów. Użylem TMPGEnc , który świetnie w tej opcji pracuje i otrzymałem plik doskonałej jakości z utrzymanym przeplotem, takim jak pliki wsadowe do Vegas. Płynność znakomita - kontrolowana na trudnych sekwencjach szybkiego poziomego ruchu kamery.

Zalety rozwiązania:
- unikamy pośredniego renderowania do dużego pliku a więc zbytecznej utraty jakości i ingerowania w przeplot;
- unikamy zbędnego zajmowania dysku olbrzymim pośrednim plikiem;
- lepiej kontrolujemy przepot, kolejność ramek ( z moich prób wynika że serwer wyrzuca to co ustawione w parametrach projektu :) )

Wady:
-rendering trwa bardzo długo, szczególnie jeśli w encoderze końcowym dodamy większą ilość filtrów, jakość na maksa itd ....

Metoda opisana
http://www.pctips.pl/artykuly/40558/Zastepcza.wtyczka.do.eksportu.wideo.html FrameSerwer DebugMode jest narzedziem free.

W razie potzreby służę szczególami.
pozdrawiam

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


Ostatnio edytowano czwartek, 1 marca 2012, 11:12 przez jjackk, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 1 marca 2012, 10:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 14 lipca 2007, 02:09
Posty: 63
Post Re: Jakość filmu SD renderowanego z materiału HD ( AVCHD)
Mam pytanie czy FrameSerwer DebugMode instaluje się w SV12 pro ? Pytam bo u mnie po instalacji w systemie nie pojawia się w odpowiedniej zakładce render as.. SV


wtorek, 11 czerwca 2013, 13:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL