Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 05:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 VEGAS PRO 13 - DYSKI I GRAFIKA 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 stycznia 2012, 21:29
Posty: 42
Post VEGAS PRO 13 - DYSKI I GRAFIKA
Witam! Jak optymalnie podłączyć dyski pod vegasa pro 13?
posiadam 2x1 tb barracuda i 1x2tb barracuda , SSD 120 gb .
Ewentualnie mogę dokupić ze 2 ,3 dyski jeszcze.
Jaką grafike do Vegasa? Na razie jade na zintegrowanej w procesorze i7 4770k na monitorze 4K DELL 28" ale chce dokupić drugi monitor 4K ( nie wiem czy integra to uciągnie ) i wypuścić sygnał na zewnętrzny telewizor 4K ( myślę o intensity pro 4K ) Zależy mi na podglądzie w najlepszej możliwej jakości i płynnej pracy w RT


wtorek, 6 października 2015, 01:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4560
Lokalizacja: Tczew
Post Re: VEGAS PRO 13 - DYSKI I GRAFIKA
Nie odpowiem na temat karty, poczekamy na kogoś kto jest bardziej na bieżąco z Sony w tej sprawie.
Na temat dysków masz przyklejony temat w tym dziale: LINK.
Vegas ma mniejsze wymagania niż pakiet Adobe, więc myślę że wystarczy Ci jako przyzwoite minimum:
- SSD jaki masz na system i program.
- SSD dokupiony na pliki tymczasowe... (ew. też plik wymiany?)
- 2x1 TB (Raid 0), jako "stół montażowy" - na projekty, surowe pliki, dodatkowe dźwięki, zdjęcia itp.
- 1x2 TB na eksport i "magazyn wyrobów gotowych".
Oczywiście można jeszcze lepiej, koledzy na pewno jeszcze podpowiedzą z kartą i dyskami.

PS Za kolegą robertnick podpowiem jeszcze LINK.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 6 października 2015, 10:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: VEGAS PRO 13 - DYSKI I GRAFIKA
jeśli jedna karta to:
http://allegro.pl/karta-graficzna-asus- ... 80791.html

jeśli dwie to taka:
http://allegro.pl/karta-msi-radeon-r9-3 ... 46136.html

plus dodatkowy maly radeonik na timeline, bina itp., żeby vegas trzymal wszędzie akceleracje, i w podglądzie na pelnym ekranie 4k i w oknie przy timeline i w renderingu

dyski jak ze wszystkim:
material video obrabiany na szybkim ssd a najlepiej na raidzie z dwóch taki dyskow

najprostszy ssd na tempy/cache
najprostszy ssd na system

dyski talerzowe na magazyny


wtorek, 6 października 2015, 10:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 stycznia 2012, 21:29
Posty: 42
Post Re: VEGAS PRO 13 - DYSKI I GRAFIKA
co miałeś na myśli " dodatkowy mały radeonik"?


wtorek, 6 października 2015, 23:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: VEGAS PRO 13 - DYSKI I GRAFIKA
no ja na przykład używam jednoslotowego 7750 bez dodatkowego zasilania ale to wedle upodobania, jak jest miejsce w budzie to może być dwuslotowy, jak chcesz wieksza wydajność to może być i szybsza karta

z ciekawych rozwiązań może być jeszcze quadro 5000+ quadro 4000/1800 na przykład, wtedy dodatkowo jakiś after czy da Vinci by ladnie chodzily a na fermi i vegas dobrze liczy


środa, 7 października 2015, 00:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 stycznia 2012, 21:29
Posty: 42
Post Re: VEGAS PRO 13 - DYSKI I GRAFIKA
a moją integre w procku też mogę jakoś wykorzystać? mam jeszcze poczciwego gtx 570


środa, 7 października 2015, 00:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: VEGAS PRO 13 - DYSKI I GRAFIKA
Skoro masz to czemu nie sprawdzisz? Nikt nie wie jakie masz źródła. Jak pisałem przy FHD i 50p czas eksportu jest prawie identyczny i nie ważne jakiej konfiguracji użyjesz(jedna dla RT, druga przy eksporcie, czy tylko jedna do obu).
W internetach piszą przy 11 i 12 że Cuda działa najlepiej w GTX 550(na młodszych dupa), a ile w tym prawdy...
Na Vegasie OpenCL będzie działał lepiej niż Cuda, czy intelowskie QSV, co nie oznacza że one nie będą działać. Na topowych kartach może być lepiej, ale ciężko znaleźć jednoznaczny test OpenCL.
Na Twojej integrze będziesz miał płynny podgląd na 2 monitorach(1 Vegas, 2 podgląd 1:1). Oczywiście podgląd nie na najwyższym presecie, nie pamiętam ich nazw, ale o jedno oczko niżej.

EDIT
Ach... Ty masz monitor 4K. No to integra może się nie wyrobić.

EDIT
Tu jeszcze jeden test. Napisali że przy użyciu GPU kompresuje się o połowę szybciej, co ma się w sprzeczności do moich testów z 50p, no ale widać ile dają przyspieszenia w tym optymistycznym teście topowe karty GTX 7xx do integry HD 4200.
Trochę żenada. Cóż Vegas taki jest. Export wstawia się na czas spania :)

_________________
Obrazek


środa, 7 października 2015, 01:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: VEGAS PRO 13 - DYSKI I GRAFIKA
Vegas jeśli chodzi o nvidie to najlepiej wykorzystuje karty oparte na fermi.

"Na Twojej integrze będziesz miał płynny podgląd na 2 monitorach(1 Vegas, 2 podgląd 1:1). Oczywiście podgląd nie na najwyższym presecie, nie pamiętam ich nazw, ale o jedno oczko niżej"

jedno oczko niżej to już nie jest 1:1 a poza tym o ile pamiętam vitascena się już nie wyrabia z prostym transitionem u ciebie i musisz to przeliczać, więc może nie wprowadzaj ludzi w błąd

"a moją integre w procku też mogę jakoś wykorzystać? mam jeszcze poczciwego gtx 570" - integre możesz wykorzystać do akceleracji eksportu a jeśli byś chciał użyć 570-tki to musiałbyś dokupić nvidie nowszą niż fermii (jeśli bieżemy pod uwagę 4k) więc lipa

teoretycznie quadro 6000 ma 6gb swojej pamięci ale specyfikacja nie przewiduje 4K w podglądzie, z drugiej strony quadro m3000 w laptopie, które ma 2gb ramu też nie przewiduje a działa w rozdzielczości 4K -


środa, 7 października 2015, 07:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL