Teraz jest wtorek, 22 września 2020, 12:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Pinnacle Studio 23-proc. z wyższym takt. czy ilością rdzeni? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 kwietnia 2009, 09:06
Posty: 18
Post Pinnacle Studio 23-proc. z wyższym takt. czy ilością rdzeni?
Ostatnio przeczytałem artykuł w którym autor grupuje wydajność procesora w zależności od programu z którą będzie pracował . Upraszczając, jeden procesor woli taki program a inny siłą rzeczy inny. Jak to jest z Pinaclem 23 ?

Potrzebuję komputera do obróbki plików 4 k i 2.7 k na własny użytek
W tej chwili mam:
AMD Ryzen 1700X
płyta asus prime x 370 pro
ram - 16 giga 3000
grafika Nvidai GTX 1070 8 giga
dyski NVMe - 256 giga + 2 dyski ssd 120 gigs i 500 giga

czy coś zmienić na lepsze lub dokupić ?

Będę wdzięczny za poradę . pozdrawiam


niedziela, 5 stycznia 2020, 01:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5131
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Pinnacle Studio 23-proc. z wyższym takt. czy ilością rdzeni?
Na początek do poczytania:
https://forum.pinnacle-studio.pl/recent/
https://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=36&t=43963
To nie jest odpowiedź. Jednak jak chociaż szybko przelecisz co tam napisano, to może koledze jurekwejh będzie się prościej i przede wszystkim szybciej tłumaczyło. :wink:

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 5 stycznia 2020, 10:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 kwietnia 2009, 09:06
Posty: 18
Post Re: Pinnacle Studio 23-proc. z wyższym takt. czy ilością rdzeni?
dzięki za podpowiedź , jednak niestety nie znalazłem tam odpowiedzi na moje zagadnienie czyli :

na co patrzeć przy zakupie procesora aby ten jak najlepiej współpracował z Pinnacle studio 23.

Liczę na pomoc ze strony jurkawejha. pozdrawiam


wtorek, 7 stycznia 2020, 21:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 12 września 2020, 11:03
Posty: 1
Post Re: Pinnacle Studio 23-proc. z wyższym takt. czy ilością rdzeni?
Cześć.

Podłączam się pod wątek, bo nie chcę zakładać nowego, a mój problem jest związany z tematem. Kupiłem nowy sprzęt do edycji ... myślałem, że dobry:

i7-1070k (podkręcony na 4,2)
2x szybki 1TB nvme w RAID 0
64GB RAM
GTX1660

Sądziłem że PS będzie na nim szarżował jak wszystkie inne aplikacje a tymczasem podczas eksportu mam obciążenie CPU na poziomie .... 4%, a klatki potraktowane jedynie korekcją obrazu (zmiana jasności i kontrastu) liczą się w tempie 2 / sek. :(. Ponadto program jak się zacinał tak dalej się zacina przy prostej edycji czy odtwarzaniu "live".

Obrabiam materiał 4k ale to nie powinno mieć znaczenia. Dla porównania ShotCut pędzi jak burza i wykorzystuje 90% CPU eksportując podobne wideo ze 20x szybciej ...

Stąd na razie mój smutny wniosek (a i odpowiedź): nie ważne jak mocny sprzęt kupisz i tak PS będzie działał w swoim tempie :(.

Chyba że:
- wersja 22 / 23 nie potrafi wykorzystać nowszego sprzętu
- pominąłem jakieś ustawienie w konfiguracji programu (sprawdzałem tylko Eksport: CUDA / INTEL) ... innych ustawień mogących mieć wpływ nie widzę).
- inne optymalizacje ?

Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Może z wersją 24? Jakieś sensowne wskazówki? - będę wdzięczny.


sobota, 12 września 2020, 11:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL