Teraz jest wtorek, 11 maja 2021, 03:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 pinnacle 17 obraz szybciej względem dxwięku 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 21 kwietnia 2021, 15:32
Posty: 21
Post Re: pinnacle 17 obraz szybciej względem dxwięku
no dobrze z chęcią prześlę , ale nie wiem jak to mam zrobić .. jeszcze tu nie wysyłałem tak dużych plików .. nie rozumiem , co znaczy przesłać link w pw?


czwartek, 22 kwietnia 2021, 22:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1554
Post Re: pinnacle 17 obraz szybciej względem dxwięku
Pliki do 2G za free możesz przesłać > https://wetransfer.com/

pw. to prywatna wiadomość .

_________________
znajdziesz mnie na Facebook
https://www.facebook.com/groups/233756238192516


czwartek, 22 kwietnia 2021, 22:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 21 kwietnia 2021, 15:32
Posty: 21
Post Re: pinnacle 17 obraz szybciej względem dxwięku
https://we.tl/t-VieOFOZbwL


czwartek, 22 kwietnia 2021, 22:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1554
Post Re: pinnacle 17 obraz szybciej względem dxwięku
Pinnacle 17 jest dość starym programem i nie radzi sobie z kodowaniem audio w tym pliku wideo ( lub kodowanie audio w tej kamerce jest tak marne ) .
Bez problemu Pinnacle 22 i w górę sobie poradzą i prawidłowo połączą.
Jedynym szybkim i darmowym rozwiązaniem dla Ciebie to przekonwerterować te pliki wideo w darmowym programie "HandBrake" . Nowe kodowanie audio w programie "HandBrake" będzie poprawne i Pinnacle 17 nie będzie miała teraz problemu .
Link po plik z programu "HandBrake"
https://wetransfer.com/downloads/55cdb8 ... 900/28a900

_________________
znajdziesz mnie na Facebook
https://www.facebook.com/groups/233756238192516


piątek, 23 kwietnia 2021, 07:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 21 kwietnia 2021, 15:32
Posty: 21
Post Re: pinnacle 17 obraz szybciej względem dxwięku
Dziękuję .. czy jakieś specjalne ustawienia trzeba robić w HandBrake czy po prostu wrzucić plik i przekonwertować ?
Plik przekonwertowałem. Nie robiąc żadnych ustawień. Odtwarza w Pinnacle poprawnie . Zmniejsza się tylko o wiele pojemność pliku .. oryginał 121 Mb po HandBrake ma 28,7 Mb . Chyba to trochę wpływa na jakość?


piątek, 23 kwietnia 2021, 10:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1554
Post Re: pinnacle 17 obraz szybciej względem dxwięku
Łatwiej mi pokazać na zdjęciu .

p.s. Rzadko jestem już tu na forum lecz jeśli będziesz mnie szukać to zapraszam na Facebook "Pinnacle Studio Polska".
https://www.facebook.com/groups/233756238192516


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 152.6 | Przeglądane 13 razy ]

_________________
znajdziesz mnie na Facebook
https://www.facebook.com/groups/233756238192516
piątek, 23 kwietnia 2021, 12:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 21 kwietnia 2021, 15:32
Posty: 21
Post Re: pinnacle 17 obraz szybciej względem dxwięku
jeszcze raz dzięki wielkie za poświęcenie czasu .. dało mi to sporo w tej kwestii .. pozdrawiam serdecznie ..


piątek, 23 kwietnia 2021, 13:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 21 kwietnia 2021, 15:32
Posty: 21
Post Re: pinnacle 17 obraz szybciej względem dxwięku
Jeszcze podsumowując tutaj rozmowę o problemie .. Moim zdaniem jest to wina kamerki. Kiedyś nagrywałem filmy aparatem-kamerą lub też telefonem o bardzo dobrej jakości obrazu i nie było rozjeżdżania się obrazu względem dźwięku. Tylko było to trochę irytujące nagrywając samemu utwór jak grałem na gitarze. Co rusz musiałem wstawać i na początku sprawdzać czy dobre ustawienie w kadrze czy widać jak należy. Jak była pomyłka znowu wstawać i od nowa nagrywać . Mam teraz kamerkę zewnętrzną do laptopa na USB Live Cam Sync 1080p jakość obrazu jest rewelacyjna . Wszystko widzę podczas nagrywania na monitorze, więc przyjemnie się pracuje. Jakoś tak mi nie po drodze kupować nową kamerę i testować a i może znowu nową ,bo nie wiadomo czy by nie było tego problemu z synchronizacją podczas obróbki w Pinnacle. Powtarzam jeszcze raz - obraz nagrany z kamery + dźwięk i odtwarzany bezpośrednio na laptopie DZIAŁA jak należy. Jeszcze raz podaję dwa darmowe programy , gdy brak synchronizacji dźwięku z obrazem wrzucamy do programu HandBrake albo drugi ( to te których używam ) Prism Video File Converter. Nie wiem czy do każdych problemów z kamerami , ale w moim wypadku działają jak należy..


piątek, 23 kwietnia 2021, 23:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1554
Post Re: pinnacle 17 obraz szybciej względem dxwięku
No to teraz czas na PAL / NTSc .
Na terenie UE , a co za tym idzie też w naszym kraju obowiązuje system obrazu wideo PAL .
W USA , Japonia itd. obowiązuje system NTSc .
Problemem jaki spotka Ciebie nagrywając w Polsce w NTSc 29,97 to mruganie światła jest to spowodowane , że u nas jest napięcie przemienne o częstotliwości 50 Hz , a w USA jest napięcie przemienne o częstotliwości 60 Hz . W danej chwili robisz źle ponieważ wszystkie ustawienia masz w NTSc 29,97, a powinieneś w 25 Pal . Sprawdź czy w kamerce możesz ustawić Pal lub może jest to trochę błędnie oznaczone jako 50 / 60 Hz ( wybierz 50 Hz ) tak więc kamerka będzie nagrywać 30 kl/s 50 Hz . W Pinnacle oś czasu ustaw 1980x1080 25 (25p)For PAL i z takimi samymi ustawieniami eksportuj .
Teraz co do i czy p ( na jednym ze zdjęć pokazałeś , że masz ustawienia osi czasu w "i" przeplot , a Twój materiał jest w "p" jeśli odrobiłeś zadanie domowe to już wiesz , że masz pilnować we wszystkich ustawieniach "p" ( pełna klatka) .
Pisząc krótko i czy p , Pal czy NTSc to wszystko ma wpływ na synchronizację podczas obróbki w Pinnacle . Dodatkowo Pinnacle 17 ( już mocno stary program ) nie jest przygotowany na takie unowocześnienia jak 50Hz 30kl/s . Jak sam już zauważyłeś problemem jest kamerka Pinnacle 22 i w górę są już na to przygotowane i sobie radzą prawidłowo z takim materiałem .

_________________
znajdziesz mnie na Facebook
https://www.facebook.com/groups/233756238192516


sobota, 24 kwietnia 2021, 07:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 21 kwietnia 2021, 15:32
Posty: 21
Post Re: pinnacle 17 obraz szybciej względem dxwięku
Witam .. chcę jeszcze podzielić się spostrzeżeniami .. Wczoraj w nocy moją kamerką Cam Sync 1080p próbowałem nagrywać z innego komputera. Jest to raczej notebook o nazwie HP ProtectSmart ( taki przeczytałem na urządzeniu ) , parametry jego jak i mojego Asusa w załączniku .. no i były 3 próby - 3 filmy , które dobrze były odtwarzane w Pinnacle na osi czasu .. Już się ucieszyłem , ale tylko do dzisiaj rano .. bo znowu nagrałem film i .. i już było źle! Chyba tu chodzi o jakość światła, oświetlenie .. Z tego co pamiętam to gdzieś na ok 30 prób nagrania filmu na Asusie z 1-2 razy ( tylko nie pamiętam, ale być może nocą ) też poszedł film prawidłowo na Pinnacle. Przypominam , że wtedy ilość klatek na sekundę była w granicach 30 kl/s ( właściwości pliku ). Próbowałem również zmieniać Hz z 50 na 60 i odwrotnie i nie było rezultatu .. Próbowałem ustawić opcje zasilania komputera ( wszystkie mozliwe jakie są ) , podpowiedź w tej kwestii miałem od Support Creative , bo się kontaktowałem ..
I jeszcze jedna sprawa; w załączniku zdjęcie .. Nagrany film dzisiaj na HP ProtectSmart po otwarciu pliku - właściwości ma 29 kl/s , ten sam film wrzucony do Pinnacle we właściwościach pokazuje 31,25 kl/s .. hmm.. o co tu może chodzić? Może to jakiś klucz ..


Załączniki:
Komentarz: HP ProtectSmart ( Notebook )
HP ProtectSmart.png
HP ProtectSmart.png [ 169.16 | Przeglądane 12 razy ]
Komentarz: Mój komp
Asus N550JK.png
Asus N550JK.png [ 207.66 | Przeglądane 13 razy ]
Komentarz: Właściwości pliku podstawowego oraz właściwości pliku wrzuconego do Pinnacle
Zrzut ekranu (31).png
Zrzut ekranu (31).png [ 508.21 | Przeglądane 17 razy ]
środa, 28 kwietnia 2021, 10:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 725
Post Re: pinnacle 17 obraz szybciej względem dxwięku
Nagrywanie video za pomocą komputera/laptopa z kamerką typową pod wideo rozmowy jest złym pomysłem. Praktycznie pozbawiamy się kontroli nad ekspozycją - czas migawki, przysłona itp. Dodatkowo zapis wideo to loteria gdzie ilość klatek na sekundę zazwyczaj jest zmienna i wpływa to później na brak synchronizacji obrazu z dźwiękiem podczas montażu.

Wspomniany program HandBrake może naprawić tą zmienną ilość klatek poprzez ręczne ustawienie ilości k/s w opcjach programu. Tylko nadal jest to proteza no i trzeba go choć w minimalnym stopniu ogarnąć by dobrze wszystko poustawiać by dopasować go pod źródłowy materiał.

Kolejnym sposobem proszenia się o kłopoty to nagrywanie smartfonem. O ile w zaawansowanych smartfonach mamy już możliwość ustawienia ekspozycji tak nadal ilość k/s jest zmienna. Jakość nagrywanego obrazu potrafi być bardzo dobra tylko co z tego jak znowu po nagraniu musimy je "przerobić" HandBrake. Jakiś czas temu miałem ze 20 nagrań ze smartfonów wiodących producentów. Generalnie dramat przy montażu.

Nie wiem czy było już wspomniane ale także należy pamiętać o częstotliwości dźwięku. Standard to 48 kHz. Komputery i smartfony mają to gdzieś i nagrywają sobie np. 44.1 kHz. W komputerze idzie to zmienić we właściwościach a w smartfonach to nie wiem. No i znowu HandBrake :)

Rozwiązaniem tych wszystkich problemów jest zakup "normalnej" kamery choć dzisiaj można śmiało kupić aparat z możliwością nagrywania. Kwestia podglądu swojej osoby też nie jest dzisiaj problem. Obecnie sporo aparatów/kamer ma możliwość przesyłania obrazu na żywo po wi-fi. Jest minimalne opóźnienie ale nie wpływa ono zbytnio na podgląd. Więc widzimy co nagrywa a dodatkowo można sterować aparatem zaczynając od włączenia zapisu kończąc na zmianach ekspozycji. Tutaj przykład aplikacji do aparatów Panasonic z rodziny Lumix https://www.youtube.com/watch?v=9s_fvR8F8us
Podobne rozwiązania oferuje także Canon i Sony.

Na koniec odnośnie wstawiania właściwości nagrania na forum. To co daje nam Windows to bieda z nędzą. Najlepiej skorzystać z darmowego programu MediaInfo
Program ten pokaże nam więcej informacji na temat nagranego video tu przykład:

Profil formatu : Base Media / Version 2
ID kodeka : mp42 (isom/mp42)
Rozmiar pliku : 69,7 MiB
Czas trwania : 19s 483 ms
Całkowita przepływność bitów : 30,0 Mb/s
Data nagrania : 2021
Zdekodowana data : UTC 2021-04-26 17:17:01
Znakowana data : UTC 2021-04-26 17:17:01

Wideo
ID : 1
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L5.1
Ustawienia formatu : CABAC / 3 Ref Frames
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 3 klatki
Format settings, GOP : M=1, N=30
ID kodeka : avc1
ID kodeka/Informacja : Advanced Video Coding
Czas trwania : 19s 483 ms
Przepływność bitów : 29,6 Mb/s
Szerokość : 2.560 pikseli
Wysokość : 1.440 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Tryb wyświetlania klatek : Zmienny
Szybkość wyświetlania klatek : 60,000 kl/s
Minimalna szybkość wyświetlania klatek : 56,854 kl/s
Maksymalna szybkość wyświetlania klatek : 65,170 kl/s

Standard : PAL
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny
bity/(piksele*ramki) : 0.134
Rozmiar strumienia : 68,8 MiB (99%)
Tytuł : VideoHandle
Zdekodowana data : UTC 2021-04-26 17:17:01
Znakowana data : UTC 2021-04-26 17:17:01
Color range : Limited
Color primaries : BT.601 NTSC
Transfer characteristics : BT.601
Matrix coefficients : BT.601
mdhd_Duration : 19483
Codec configuration box : avcC
Audio #1
ID : 2
Format : AAC LC
Format/Informacja : Advanced Audio Codec Low Complexity
ID kodeka : mp4a-40-2
Czas trwania : 19s 333 ms
Source duration : 19s 352 ms
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 196 kb/s
Nominalna przepływaność : 96,0 kb/s
Kanały : 2 kanały
Channel layout : L R
Częstotliwość próbkowania : 48,0 kHz
Szybkość wyświetlania klatek : 46,875 kl/s (1024 SPF)
Compression mode : Lossy
Rozmiar strumienia : 462 KiB (1%)
Source stream size : 463 KiB (1%)
Tytuł : SoundHandle / System sounds
Zdekodowana data : UTC 2021-04-26 17:17:01
Znakowana data : UTC 2021-04-26 17:17:01
mdhd_Duration : 19333


To tylko wycinek informacji. Jak widać mami już informację, że ilość klatek jest zmienna więc mogą być problemy.


środa, 28 kwietnia 2021, 13:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL