Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 06:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Zgrywanie z VHS na DVD - jak polepszyć obraz 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 marca 2005, 22:04
Posty: 2
Post Zgrywanie z VHS na DVD - jak polepszyć obraz
Witam, jestem tu nowy więc prosze o wyrozumiałość. Zamierzam zgrać kilka filmów z kaset VHS, jakim najlepiej oprogramowaniem się posłużyć, ja mam studio 9 plus, czy to wystarczy. Czytałem gdzieś na forum że kodowanie na DVD w pinnaclu jest kiepskie i powinno sie posłużyć czymś innym. I jeszcze jedno pytanko, czy jest sposób na poprawienie nieco jakości materiału zgranego z VHS-u.
Pozdrawiam


środa, 9 marca 2005, 22:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 21:20
Posty: 36
Lokalizacja: Radom
Post 
W pinnacle studio 9 plus możesz przecież sobie podkręcić ostrość, kontrast itd.


sobota, 12 marca 2005, 00:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Rzeczywiście lepiej użyć zewnętrznego kodera MPEG-2 niż robić to w Studio. Co do podrasowania VHS, to da się nieco poprawić obraz, ale rewelacji nie należy się spodziewać. Poczytaj te forum pod kątem stosowania filtrów Avisynth. Polecam też forum na http://www.divx.pl.
Pozdrawiam


sobota, 12 marca 2005, 10:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 marca 2005, 22:04
Posty: 2
Post 
Ale czy jest możliwość dokonania montażu w Studiu i gotowy materiał kodować czymś zewnętrznym, czy można to jakoś połączyć


poniedziałek, 14 marca 2005, 17:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 24 kwietnia 2005, 11:22
Posty: 2
Post 
ventix napisał(a):
Ale czy jest możliwość dokonania montażu w Studiu i gotowy materiał kodować czymś zewnętrznym, czy można to jakoś połączyć


.........................................................................................................
Kup Dazzle 150 i masz problem z glowy + poprawiana jakos VHS-u


niedziela, 24 kwietnia 2005, 11:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 10:59
Posty: 47
Lokalizacja: Lubelskie
Post 
Jeśli masz Pinnacle Studio plus 9 to smialo mozesz zrobic z filmem co tylko zechcesz. Jakosc DVD uzyskana dzieki kodekowi Pinnacle jest bardzo dobra i nie wierz w bzdury typu"kodek w pinnacle jest kiepski itp" - nie zauwazysz roznicy golym okiem pomiedzy innymi kodekami wiec nie rob sztuki dla sztuki i nie szukaj czegos czego nie musisz szukac. Ktos kto narzeka na Pinnacle ma najprawdopodobniej do bani skonfigurowany sprzet i tu jest caly problem. Rob bracie co ci pasuje wlacznie z montażem i baw sie dobrze.

A tak na marginesie to ciekawe co mial na mysli AdamSki cytujac post wczesniejszy - to jest kompletna bzdura i bezsens - niech ktos cos z tym zrobi bo szlak czlowieka trafia na takie bezmozgowe wypowiedzi.

3-maj sie i baw sie dobrze

_________________
Pozdrowionka
Tomcat


czwartek, 19 maja 2005, 22:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 24 kwietnia 2005, 11:22
Posty: 2
Post 
tomcat napisał(a):
Jeśli masz Pinnacle Studio plus 9 to smialo mozesz zrobic z filmem co tylko zechcesz. Jakosc DVD uzyskana dzieki kodekowi Pinnacle jest bardzo dobra i nie wierz w bzdury typu"kodek w pinnacle jest kiepski itp" - nie zauwazysz roznicy golym okiem pomiedzy innymi kodekami wiec nie rob sztuki dla sztuki i nie szukaj czegos czego nie musisz szukac. Ktos kto narzeka na Pinnacle ma najprawdopodobniej do bani skonfigurowany sprzet i tu jest caly problem. Rob bracie co ci pasuje wlacznie z montażem i baw sie dobrze.

A tak na marginesie to ciekawe co mial na mysli AdamSki cytujac post wczesniejszy - to jest kompletna bzdura i bezsens - niech ktos cos z tym zrobi bo szlak czlowieka trafia na takie bezmozgowe wypowiedzi.

3-maj sie i baw sie dobrze





Ventix pytal cyt." I jeszcze jedno pytanko, czy jest sposób na poprawienie nieco jakości materiału zgranego z VHS-u.
Pozdrawiam"


wiec odpowiedzialem ze powinien przegrac VHS poprzez Dazzle 150, ktory ma wmontowany chip ktory polepsza obraz VHS a, reszte obrobic w pinnacle, i jeszcze jedno skoro nie wiesz co mial na mysli to nie pisz o bezmuzgowych wypowiedziach tylko grzecznie zapytaj to szlak cie nie trafi.Jesli nie wiesz co to jest Dazzle 150 to zapytaj chetnie odpowiem.Pa


piątek, 20 maja 2005, 18:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL