Teraz jest sobota, 19 października 2019, 02:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Pinnacle a 16:9 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:19
Posty: 145
Lokalizacja: Rawicz
Post Pinnacle a 16:9
Witam mam maly problem. Mam program Pinnacle Studio 9 zrzucilem z kamerki Sony HC-42e obraz w .avi format 16:9 i po przetworzeniu n a DVD mam format 4:3.
Szukam wszedzie i nie wiem co przestawic, a moze ta wersja Pinacle nie obsluguje formatu 16:9?
Mam tez podzielony avi na sceny i po przetworzeniu otrzymalem jeden długi film, bez scen?
Da sie z tym cos zrobic?
W instrukcji nie widze nic na temat 16:9?


wtorek, 19 kwietnia 2005, 15:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Co do formaru 16:9 nic nie napiszę, bo nie ćwiczyłem tego tematu, jestem cienki jak barszcz wielkanocny w tej materii.

Sceny - są między innymi po to, aby łatwiej się zorientować, w którym akurat jesteś miescu w czasie obróbki filmu. Po "przetworzeniu" go coś takiego , jak sceny nie istnieje.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


wtorek, 19 kwietnia 2005, 22:52
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:19
Posty: 145
Lokalizacja: Rawicz
Post 
poradzilem sobie, nie wiem jak ale musi byc w opcjach zaznaczony haczyk 16:9, choc nie zawsze jest to aktywne, nie wiem od czego to zalezy.

co do scen to mam dalej problem, przeciez nie bede ogladam jednym ciurkiem 1h, to musi sie dac podzielic na sceny.
niby mam 15 scen a po renderingu okazuje sie, ze leci calosc.


środa, 20 kwietnia 2005, 09:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
W konfiguracji opcji przechwytywania, na zakładce Źródło przechwytywania określasz w jaki sposób Pinnacle ma ci podzielić film w trakcie zgrywania. W przypadku formatu DV najlepsza jest opcja "Automatycznie w oparciu o datę i godzinę nakecenia". Jeśli miałeś ustawioną inną opcję to zawsze możesz film ponownie podzielić - klikasz w oknie edycji na dany klip prawym klawiszem myszki i wybierasz opcję "Wykryj sceny w oparciu o datę i godzinę nakręcenia".

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząć, że niby masz 15 scen, a po renderingu wszystko leci ciurkiem? Jeśli masz 15 scen to masz 15 scen. Jeśli wszystkie sceny przeniesiesz na timeline i zrenderujesz materiał to otrzymasz w efekcie jeden film z automatycznym przechodzeniem od sceny do sceny. I ponownie będziesz miał cąły film.

No chyba, że ci chodzi o to aby przy oglądaniu można było wybierać poszczególne sceny, ale to wtedy nazywa się authoringiem i polecam lekturkę dokumentacji lub helpa, gdzie wszystko jest ładnie opisane.


czwartek, 21 kwietnia 2005, 00:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 17 czerwca 2005, 01:50
Posty: 19
Lokalizacja: Dubai
Post 16x9
U mnie przy zgrywaniu 16x9 Studio samo rozpoznalo format zarowno z kamery Sony TRV 410 (D-8) jak i HC1000. wszystko bylo OK do momentu jak chcialem dodac do filmu jeszcze jedna scenke nakrecona 4x3. Nie udal sie. Caly projek trzeba zamknac w 16x9. Trzeba bardzo uwazac bo potem trzeba sie pozegnac z nagraniem na DVD materialu czesciowo kreconego 16x9 a czesciow 3x4


wtorek, 19 lipca 2005, 01:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 17 czerwca 2005, 01:50
Posty: 19
Lokalizacja: Dubai
Post Re: 16x9
wojcias1 napisał(a):
U mnie przy zgrywaniu 16x9 Studio samo rozpoznalo format zarowno z kamery Sony TRV 410 (D-ossiem) jak i HC1000. wszystko bylo OK do momentu jak chcialem dodac do filmu jeszcze jedna scenke nakrecona 4x3. Nie udal sie. Caly projek trzeba zamknac w 16x9. Trzeba bardzo uwazac bo potem trzeba sie pozegnac z nagraniem na DVD materialu czesciowo kreconego 16x9 a czesciow 3x4
Bardziej bym podejrzewal ze TV ci zle to wykrywa i mimo ze masz nagrane 16x9 on cos chrzani. Ja swoja nagrana plytke 16x9 pozyczylem koledze bo kupil niedawno TV plazmowy i chcial zobaczyc jak to wyglada 16x9 z kamery i ...okazalo sie ze jego TV nie wykryl tego materialu jako 16x9 - trzebabylo wejsc do mneu i pogrzebac po czym sie oczywiscie udalo. To cos jest z tm setupem o ile pamietam Letterbox i jeszcze jakies 2 ale tez nie wiem czy w DVd czy w TV.


wtorek, 19 lipca 2005, 01:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL