Teraz jest środa, 16 października 2019, 19:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Przycinanie filmików w Pinnacle 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 kwietnia 2004, 17:26
Posty: 41
Lokalizacja: Białystok
Post Przycinanie filmików w Pinnacle
Mam pytanie co do przycinania w Pinnaclu, program ten dzieli na sceny jeden plik avi i potem każdą z tych scen można dowolnie przycinać tzn ustawić suwaki (tak jak na rysunku), a co jeżeli chciałbym jeszcze tą scene przeciąć na pół i potem bawić sie suwakami jest taka możliwość ? bo nie znalazłem możliwości przecięcia już takiej podzielonej sceny.

Dla ścisłości dołączam obrazek.

Obrazek

wczesniej pracowałem na Ulead Video Studio 7 a obecnie 8, tam można daną scene kroić jak sie chce, a tutaj nie wiem, please pomóżcie


wtorek, 19 kwietnia 2005, 16:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 14 lutego 2005, 20:04
Posty: 164
Lokalizacja: Toruń
Post 
Kliknij prawym przyciskiem myszy na scene którą chcesz podzielic i wybierz z listy podziel klip według czasu np. co 5 lub 10 sekund.

Nie wiem czy ta opcja jest w Studio 8 ale w 9 jest na pewno


wtorek, 19 kwietnia 2005, 20:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 kwietnia 2004, 17:26
Posty: 41
Lokalizacja: Białystok
Post 
okej dzięki, już mam, nie zauważyłem tego wczesniej


wtorek, 19 kwietnia 2005, 21:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 11:28
Posty: 11
Lokalizacja: Zamość
Post Przycinanie.
Pinnacle ma kilka sposobów przycięcia klipu. Korzystanie z interwału czasowego niesie ze sobą ryzyko pominięcia sceny na której Tobie zależy. Sposób przedstawiony na zdjeciu umożliwia przycięcie klipu z początku lub z końca. Nie zawsze to wystarcza. Możesz wyprubować cięcia żyletką. W tym celu przejć na widok serii ujęć jest to miniaturka na lewo od miniat. linii czasu. Zaznacz wybrany klip do cięcia, włacz podgląd i w odpowiedniej chwili ciach żyletką. Pojawi się kolejny "klip" za każdym użyciem żyletki. Jak wyrzusisz co zbędne pamiętaj o funkcji Album/Połącz sceny działa w obrębie zaznaczonych, sasiednich scen. Zyletka działa również na linii czasu, ale jest to dla mine mniej czytelne.

_________________
Suma doświadczeń jednostki decyduje o sile grupy.


wtorek, 19 kwietnia 2005, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Ustaw suwak na linii czasu w żądanym miejscu, klawisz INSERT tnie scenę - banalnie proste. Cięcie w drugim miejscu, najazd na zbędną scenę suwakiem na linii czasu, klawisz DELETE usuwa określony kawłek filmu. Proste - prawda ?

Y - cofnik film (suwak czasu) o jedną klatkę
X - o jedną klatkę do przodu
L - film jest odtwarzany x2 szybciej
LL - jw, ale x4 szybciej
LLL - jw, ale x10 szybciej
J - film jest odtwarzany wstecz
JJ - jw, ale x2 szybciej
JJJ - odpowiednio jw, x4
JJJJ - odpowiednio jw, x10
K - stop (tylko STOP)
SPACJA - STOP/START
kursor w prawo - przeskok do najbliższego następnego granicznego punktu typu: następna scena, początek przejścia, koniec przejścia, wstawka z napisami, wstawka podkłądu audio, itp. itd.
kursor w lewo - jw. ale do najblizszego poprzedniego punktu
CTRL + C - kopiuj (scenę, przejście, itp.)
CTRL + V - wklej (scenę, przejście, itp.)
+ (klawisz PLUS na klawiaturze numerycznej) - rozciągnij linię czasu
- (klawisz MINUS na klawiaturze numerycznej) - odwrotność do jw.

Ogólnie rzecz biorąc w Pinnaclu świetnie operuje się klawiaturą, choć czasami i myszą trzeba się wspomóc - wszystko zapewne jest w HELPIE.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


wtorek, 19 kwietnia 2005, 21:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 kwietnia 2004, 17:26
Posty: 41
Lokalizacja: Białystok
Post 
dzięki chłopaki, pomogliście mi bardzo, i te z żyletką i te skróty no i z tym insertem dobra sprawa, nie wiedziałem że takie skróty są (tzn niektóre znałem bo wszedzie takie same)

wielki dzieki jeszcze raz, bo sie przesiadam chyba z video studio na pinnacle studio


PS. czy w pinnaclu da sie zrobić taki motyw jak: jest ujęcie tzn filmik z załóżmy dwiema osobami, da sie zamazać twarz np jednej z osób albo dwóch ? tak jak to robią w tv jak nie mogą twarzy pokazać, czy trzeba już robić w programie typu ulead media studio lub adobe premiere?


piątek, 22 kwietnia 2005, 14:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Zamazać w ten sposób to się nie da, chyba że jakis plugin sie pokazał ostatnimi czasy. Co najwyżej, jeśli osoby te są statyczne (tzn. mają twarze w tym samym miejscu kadru) to możesz nałozyć czarny prostokąt na twarz czy oczy.


sobota, 23 kwietnia 2005, 20:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 11:28
Posty: 11
Lokalizacja: Zamość
Post 
Zakładam, że swój projekt będziesz obrabiał w Vitrual Dubie. Jest tam odpowiedni filtr do nałożenia czarnych kwadracików, taką informację znalazłem zupełnie przypadkowo na 100%, nazwy filtru niestety nie pamiętam. Może ktoś ją podrzuci.

_________________
Suma doświadczeń jednostki decyduje o sile grupy.


niedziela, 24 kwietnia 2005, 09:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 11:28
Posty: 11
Lokalizacja: Zamość
Post 
Zakładam, że swój projekt będziesz obrabiał w Vitrual Dubie. Jest tam odpowiedni filtr do nałożenia czarnych kwadracików, taką informację znalazłem zupełnie przypadkowo na 100%, nazwy filtru niestety nie pamiętam. Może ktoś ją podrzuci.

_________________
Suma doświadczeń jednostki decyduje o sile grupy.


niedziela, 24 kwietnia 2005, 09:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 kwietnia 2004, 17:26
Posty: 41
Lokalizacja: Białystok
Post 
nie da sei tego zrobić nawet w takim programie jak Ulead VMedia Studio :( ? coś tam znalazłem ale było trzeba każdą klatke odzielnie, chyba ze coś przeoczyłem


środa, 27 kwietnia 2005, 12:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: olok i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL