Teraz jest sobota, 20 lipca 2019, 18:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Jaki format przechwytywania wybrać - proszę o poradę !!! 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 10:59
Posty: 47
Lokalizacja: Lubelskie
Post Jaki format przechwytywania wybrać - proszę o poradę !!!
Cześć, pewnie nie będę oryginalny, więc jesli taki temat już był poruszany to sorki, ale jestem tu nowy i bardzo zależy mi na tej odpowiedzi. Chcę zrobić z filmu kasetę VHS oraz płytkę DVD i nie wiem w jakim formacie powinienem przechwycić materiał. Z tego co wiem to do dla DVD bardziej odpowiedni będzie format MPEG 2 ale czy jakość uzyskana w tym formacie zapewni mi również bardzo dobrą jakość przy wyprowadzeniu filmu na kasetę VHS. Słyszałem że format DV zapewmia lepszą jakość od MPEG 2, ale czy ten format będzie się nadawał później do zrobienia z tego materiału płytki DVD? Bardzo proszę o poradę w tej kwestii. Napewno wielu z użytkowników tego forum tworzy z przechwyconego materiału VHS oraz DVD - proszę o poradę jak najlepiej byłoby sobie z tym radzić.
Będę baaaardzo wdzięczny:)

_________________
Pozdrowionka
Tomcat


piątek, 6 maja 2005, 11:17
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54
Posty: 162
Lokalizacja: Kraków
Post 
Tylko w formacie DV...
Bez problemu zrobisz z niego co potzrebujesz a nie stracisz na jkości w porównaniu gdybyć zgrywał w MPEG

_________________
PIERWSZE KROKI
Canon MV690
Epox 8RDA3+ pro
Athlon XP 2600+
1GB TwinMos
GF5500 128MB
Maxtor 80GB +Samsung 160GB
liteon 851S


piątek, 6 maja 2005, 11:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 10:59
Posty: 47
Lokalizacja: Lubelskie
Post 
Dzięki bardzo za info. Mam też jeszcze jedno pytanko. Używam oprogramowania Pinnacle Studio 9 Plus, bardzo mi odpowiada interfejs itp, ale teraz nie wiem do jakiego pliku wyprowadzić zmontowany film aby jakość przy późniejszym zrzucie na taśmę była OK. Pinnacle oferuje AVI i MPEG, przyznam że jesli chodzi o pojemność to MPEG jest mi bardziej przyjazny, ale czy jakość filmu podczas zapisu na taśmę będzie wysokiej jakości? No i oczywiście póxniej chcę z tego zrobić płytkę DVD więc ten format również wydaje mi się odpowiedniejszy jako format pliku finalnego. Bardzo proszę o odpowiedź,... a może ktoś mi jeszcze podpowie coś wartościowego w tej kwestii, może jakieś porady od osób, które mają wieksze doświadczenie. Bardzo proszę o info.
Z góry dzięki.

_________________
Pozdrowionka
Tomcat


poniedziałek, 9 maja 2005, 08:40
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54
Posty: 162
Lokalizacja: Kraków
Post 
Zaznaczasz opcje utwórz dysk i samo Ci się nagra na płytce DVD

_________________
PIERWSZE KROKI
Canon MV690
Epox 8RDA3+ pro
Athlon XP 2600+
1GB TwinMos
GF5500 128MB
Maxtor 80GB +Samsung 160GB
liteon 851S


poniedziałek, 9 maja 2005, 09:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 10:59
Posty: 47
Lokalizacja: Lubelskie
Post 
OKi, ale czy jakość w ten sposób utworzonego DVD będzie OK? czy nie muszę go już podrasowywać ręcznie poprzez ustawienia - czy Pinnacle zastosuję MAXYNALNĄ jakość mozliwą do uzyskania??

_________________
Pozdrowionka
Tomcat


wtorek, 10 maja 2005, 07:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 6 kwietnia 2005, 16:45
Posty: 27
Lokalizacja: Rzeszów
Post Format
Co do formatu przechwytywania to ovczywiscie DV-AVI.

Jeżeli chodzi o jakość to też używam Pinnacle Studio i jestem zadowolony. Wybieraj zawsze najlepszą jakość wideo przy opcjach tworzenia dysku.

_________________
Pozdrawiam
aro_d
Panasonic NV-GS75


wtorek, 10 maja 2005, 08:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 10:59
Posty: 47
Lokalizacja: Lubelskie
Post 
Dzieki bardzo za odpowiedź. W związku z tym mam kolejne pytanko :) Czy jeśli wybiorę najlepszą jakość filmu to system automatycznie dobierze optymalną jakość w stosunku do czasu projektu czy wyśrubuje jakość że na płytce zmieści mi się jedynie 1 godzina materiału. Chciałbym na jednej płytce nagrywać 1.30-2.00 godziny filmu.
Bardzo proszę o wszelkie porady związane z tworzeniem DVD na Pinnacle Studio Plus 9. Czy jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę?

Dzięki z góry :)

_________________
Pozdrowionka
Tomcat


czwartek, 12 maja 2005, 14:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 11 maja 2005, 20:16
Posty: 20
Post 
program dopasuje się do pojemności płyty.


czwartek, 12 maja 2005, 18:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Nie napisałeś z jakiego źródła przechwytujesz video.
Jeśli z kamery cyfrowej to tak jak pisali przedmówcy - do DV 2.0.
Jeśli ze źródła analogowego to niezłe efekty daje kodek MJPEG (dobre karty video mają sprzętowy kodek MJPEG) - w kodeku MJPEG zazwyczaj można płynnie ustawiać przepływność danych, co decyduje o wielkości pliku wynikowego i jakości obrazu - tu należy ustawić jak największą przepływność danych na jaką stać twój dysk.
Oczywiście w obu przypadkach zrzucamy w pełnym PAL.
Otrzymany plik *.avi doskonale nadaje się do edycji.
Po obrobieniu zapisujesz gotowy film w takim samym formacie. Z tego pliku robisz export na taśmę VHS.
Co do robienia DVD to polecam kompresję do MPEG-2 w innych programach niż Pinnacle. Kodek MPEG-2 w Pinnaclu jest marny - polecam np. Procoder 2.0 lub Cinema Craft Encoder oczywiście stosując kompresję dwuprzebiegową VBR.
Radzę również poczytać o przeplocie i za i przeciw jego usuwaniu oraz o stosowaniu filtrów AviSynth.
Pozdrawiam


czwartek, 12 maja 2005, 19:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 10:59
Posty: 47
Lokalizacja: Lubelskie
Post 
Dzięki za info. Tak, przechwytuje za pomocą kamery cyfrowej. Dyst też mam wydajny :SATA Baracuda 7200 rpm. 160GB 8MB casche - cały jest przeznaczony na obróbkę wideo. Prawdę mówiąc zrobiłem DVD za pomocą Pinnacle i jestem bardzo zadowolony z jakości finalnej. Program istotnie wybiera optymalną jakość i szybkość transferu - extra.

Mam teraz pytanie w innej sprawie :)
Czy jest mozliwość tworzenia w Pinnacle animowanych napisów, lub chociaż określanie w jaki sposób napisy mają "wejść" na obraz - albo ja nie widzę tej możliwości albo jej nie ma w edytorze tekstów.

Dzięki z góry za info:)

_________________
Pozdrowionka
Tomcat


poniedziałek, 16 maja 2005, 12:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Przejścia dla napisów w Pinnacle są te same, które używasz do przejść video. Po prostu chwytasz myszką określone przejście i "upuszczasz" na linii czasu w miejscu dla napisów - na początek lub koniec napisu. To wszystko.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


poniedziałek, 16 maja 2005, 14:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 10:59
Posty: 47
Lokalizacja: Lubelskie
Post 
Dzięki, prawdę mówiąc nie przyszło mi to do głowy :( aż mi wstyd :( Jak widać muszę bardziej poznać interfajs tego programu - na Pinnacle Studio 9 PLUS pracuję dopiero od niedawna a dotychczas pracowałem na Casablance a tam konfiguracja wejścia i wyjścia napisów odbywa się zupełnie w innym miejscu. Stąd nie wiedziałem że na linii czasu dla tekstu też można używać przejść.
Mam nadzieje że wszystkie przejścia pracują również z tekstem :)
Dzięki bardzo

_________________
Pozdrowionka
Tomcat


poniedziałek, 16 maja 2005, 15:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL