Teraz jest środa, 16 października 2019, 19:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Brak synchronizacji pomiedzy obrazem i dzwiekiem 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 26 maja 2004, 19:07
Posty: 32
Post Brak synchronizacji pomiedzy obrazem i dzwiekiem
Przechwycony plik mpg z vhs-u jest w porzadku (pelna synchronizacja dzwieku i obrazu). Po renderingu na dvd dzwiek wyprzedza obraz o okolo 1s co bardzo przeszkadza w ogladaniu. Gdzie mam szukac przyczyny tego ubocznego efektu, co moze byc powodem? Posiadam Pinnacle Studio 9.4.3. Z gory dziekuje za pomoc.


środa, 28 września 2005, 16:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A ile materiału próbujesz upchnąć na jednej DVD?

Ja miałem ten sam problem, kiedy renderowałem film dłuższy, niż mieści się na DVD w 100% jakości.


poniedziałek, 10 października 2005, 21:30
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Tommyboy napisał(a):
A ile materiału próbujesz upchnąć na jednej DVD?

Ja miałem ten sam problem, kiedy renderowałem film dłuższy, niż mieści się na DVD w 100% jakości.


Jaka to jest 100% jakość :oops: ?


poniedziałek, 10 października 2005, 21:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 21 kwietnia 2005, 12:06
Posty: 50
Post 
Przyczyną tego ubocznego efektu jest Pinnacle.


poniedziałek, 10 października 2005, 23:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 26 maja 2004, 19:07
Posty: 32
Post 
Zazwyczaj probuje upchnac okolo 2 godzin na jedna plytke


wtorek, 11 października 2005, 21:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Ja używam do tego celu Ulead DVD MovieFactory i nigdy jeszcze nie zdarzył mi się "rozjazd" fonii i wizji. może faktycznie jest to wina Pinnacle'a. Jeśli z VHS czy Hi8 robię DVD to też pakuję do 2 godz i zero problemów. :wink:

Ściągnij sobie triala Uleada i spróbuj - będziesz miał wtedy porównanie. 8)


wtorek, 11 października 2005, 21:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 09:49
Posty: 59
Lokalizacja: warszawa
Post 
miałm ten problem gdy: nie zauważyłem w ustawieniach adoba( czy innego programu) i ustawiłem bit raty na zmienne( variable) a potem wypaliłem płytke w workshopie ustawiając bit raty na stałe (constant), i efekt był właśnie taki:
po około 20 minutach wyraźnie na płycie głos wyprzedzał obraz o ok. 1 sek. a w projekcie wszystko było ok.
potem zmieniłem ustawienia wszystkie na constant - i wszystko jest ok.

_________________
człowiek jest jak ogórek- najpierw mały a potem duży


wtorek, 11 października 2005, 22:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 19:59
Posty: 12
Post 
Witam mam podobny problem!
I w zwiazku z tym mam pytanie:
slyszalem od pewnej osoby ze przyczyna rozjezdzania sie dzwieku to zla konfiguracja Pinacla w BIOSIE? podczas formatowania!!CZY TO PRAWDA?!!


środa, 12 października 2005, 17:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
florski14 napisał(a):
slyszalem od pewnej osoby ze przyczyna rozjezdzania sie dzwieku to zla konfiguracja Pinacla w BIOSIE? podczas formatowania!!CZY TO PRAWDA?!!


8O 8O 8O Ale herezje :lol: :lol:


środa, 12 października 2005, 19:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Brak synchronizacji pomiedzy obrazem i dzwiekiem
wystarczy mieć oryginalne, legalne oprogramowanie
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D


piątek, 23 grudnia 2005, 14:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 13 maja 2005, 10:49
Posty: 336
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jacek Ka idzie przez forum jak burza :P
Może napiszesz coś bardziej konkretnego jeśli posiadasz odpowiednią ku temu wiedzę, bo pisanie w kolejnych postach o oryginalnym oprogramowaniu nic ciekawego do tematu nie wnosi!

PS. W ilu postach można napisać to samo :?:

_________________
NV-GS75; FS Amilo Pro V7010; UVS 8.0


piątek, 23 grudnia 2005, 14:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
:lol: :lol: na razie ma 10 postów/dzień, ale się rozwija - będzie lepiej :lol: :wink:


piątek, 23 grudnia 2005, 16:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 16:05
Posty: 47
Lokalizacja: Łódź
Post Jacuś
Kolejny malutki trolik ... oby nie urosl ... :)

_________________
P4E 3.0 FREEZER 4 ABIT IC7-G 1.1 HIS EXCALIBUR RADEON 9800 PRO ICE-Q 2 x 512 MB A-DATA VITESTA DDR 600 2 x SAMSUNG SP 80 GB SATA RAID SAMSUNG SP 200 GB AUDIGY 2 ZS PLATINUM PINNACLE STUDIO DELUXE 10 PLUS BENQ DWLS 1655 NEC ADLF 7173A LCD ASUS PW201.


poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:00
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 5 listopada 2004, 18:23
Posty: 132
Lokalizacja: Słubice
Post 
florski14 napisał(a):
Witam mam podobny problem!
I w zwiazku z tym mam pytanie:
slyszalem od pewnej osoby ze przyczyna rozjezdzania sie dzwieku to zla konfiguracja Pinacla w BIOSIE? podczas formatowania!!CZY TO PRAWDA?!!

Witam!
Pracuję na Pinnaclu Plus 9.4.3, też miałem ten problem, ale już jest OK. Po pierwsze, należy "zrzucać" do kompa materiał w formacie AVI, nieskompresowany. Wiem, że zajmuje masę miejsca, ale to jest podstawowy powód braku synchronizacji. Poprostu, kiedy zrzucasz w mpg, materiał jest skompresowany, kiedy w Pinnaclu obrobisz go (dodasz przejścia, muzyczkę itd) i później przekonwertujesz na DVD to następuje "rozjechanie". Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Podczas zrzucania na HDD trzeba zwracać uwagę, czy nie ma zgubionych klatek (Pinnacle pokazuje to w prawym dolnym rogu przy okienku podglądu), jak ich będzie dużo, to napewno rozjedzie się obraz z dźwiękiem. A żeby nie gubił klatek, to przede wszystkim materiał powinien być zrzucany na osobny dysk (dysk, a nie patrycję). Wtedy będzie wszystko OK. A, i nie jest prawdą, że Pinnacle próbuje wcisnąć na płytę DVD 2 godziny filmu. W ustawieniach DVD należy wyłączyć opcję "automatycznie" i zaznaczyć "najlepsza jakość obrazu. Wtedy wejdzie 66 min (jeśli dźwięk w MPA) lub 77 min. jeśli dźwięk w MP3). No, to wszystko.

_________________
Artur, 2 sztuki xh-a1s, pakiet adobe


środa, 28 grudnia 2005, 21:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL