Teraz jest piątek, 18 października 2019, 16:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 pinnacle studio 9.4 wysypuje siepodczas renderowania filmu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 12 października 2005, 18:51
Posty: 1
Post pinnacle studio 9.4 wysypuje siepodczas renderowania filmu
może ktoś mi potrafi pomóc? moje studio 9.4 wysypuje sie podczas renderowania filmu - najpierw trwa to wiele godzin - a potem okazuje sie ze i tak zawiesil sie w jakims momencie. Dla jasnosci - film sklada sie z prawie 700 ujec - pomiedzy nimi sa proste przejscia - przenikania - czy to moze jest powodem? moj sprzet: celeron 3,06 GHZ. 1 GB RAM, MSI P4mam2V, karta do przechwytywania zakupiona z programem

dzieki z gory za pomoc

_________________
profesjonalny amator. półprofesjonalny profesjonalista


środa, 12 października 2005, 18:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 marca 2004, 19:36
Posty: 7
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Post ??
Ja mam podobny problem.
Mógłby ktoś pomóc??


poniedziałek, 31 października 2005, 02:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 26 maja 2004, 19:07
Posty: 32
Post 
Juz takie problemy sa z tym programem, tez tak kiedys mialem. Nie wiem co tak naprawde pomoglo, w tej chwili u mnie jest ok. Zaczalbym od "postawienia systemu" i zainstalowania na nowo programu. Powodzenia.


poniedziałek, 31 października 2005, 07:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 19 kwietnia 2005, 14:45
Posty: 3
Lokalizacja: Łódż
Post Zatrzymanie programu podczas zapisu filmu.
Jedną z przyczyn zatrzymywania sie programu podczas zapisu gotowego filmu, jest pozostawienie przerw miedzy klatkami filmu na linii (osi) czasu.
Zawsze! należy maksymalnie rozciągnąć film na osi czsu i dokładnie posklejać klatki (podosuwać do siebie). W normalnym trybie pracy ( przy małym rozciągnięciu tych przerw nie widać i stąd kłopoty!!!


niedziela, 27 listopada 2005, 20:14
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 9 stycznia 2005, 23:53
Posty: 88
Lokalizacja: Bydgoszcz GG 1646993
Post 
przed rendrowaniem usuń Pliki Pomocnicze - może pomoże

_________________
http://www.wideoforum.xt.pl


niedziela, 27 listopada 2005, 20:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 15:55
Posty: 51
Post 
Może to zabrzmi nieprofesjonalnie - ale jak mam czasem problemy z filmem w pinnaclu - np 30minutowy filmy "nie mieści się" na dvd, bo dvd ma "tylko 19 minut" lub program wyłacza się bez ostrzerzenia na jakimś przejściu często postępuje tak:

- zaznaczm cały projekt
- kopiuje do schowka
- otweram nowy
- wklejam, zapisuje
- restart kompa i dopiero rendering

no i oczywiście usuwam pliki pomocnicze... :P

Czasami jak projekt wywala się podczas otwierania to kasuje pliki pomocnicze, otwieram projeskt i zaraz renderuje (zanim znów się wyłoży przy tworzeniu ich), lub jeśli jeszcze nie skończyłem projektu to operacja kopiuj/nowy/wklej.

Wiem że brzmi to jak czary mary ale czasem pomaga :D po za tym daaawno temu małem uleada (3) i ten to dopiero się wieszał.... więc dla mnie pinnacle nie jest taki zły, a bardzo prosty i"szybki" w obsłudze.


poniedziałek, 28 listopada 2005, 13:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 marca 2004, 19:36
Posty: 7
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Post 
Witam. Napiszę Wam jak ja poradziłem sobie z tym problemem. Zauważyłem, że u mnie raczej film zatrzymywał się prawie zawsze w tym samym miejscu-->czyli w momemtach kiedy zrobiłem powtórzenie jakichś ujęć (kopiuj, wklej czyli np. ktoś z gości weselnych wypija 3 kielichy pod rząd ;) ). Rozwiązanie znalazłem trochę w instrukcji programu:
Cytuj:
Renderowanie zatrzymuje się zawsze w
tym samym punkcie

Jeśli renderowanie zawiesza się zawsze w tym samym punkcie danego
projektu, sprawdź, czy powtarza się to również w przypadku innych
projektów. Jeśli nie, problematyczny projekt może być uszkodzony. Jeśli
problem powtarza się, spróbuj wyodrębnić wspólny element tych
projektów.
Znalezienie rozwiązania dla tego typu usterki jest znacznie łatwiejsze, jeśli
zidentyfikowany zostanie element projektu, który powoduje zatrzymanie
renderowania. Usunięcie lub przycięcie tego elementu umożliwi
dokończenie renderowania, chociaż w niektórych przypadkach ta sama
usterka może pojawić się również w innych miejscach projektu.
Niektóre możliwe rozwiązania i sposoby postępowania;
1. Wyszukaj w klipach projektu uszkodzone klatki wideo. Mogą one
pojawiać się jako szare, czarne, zniekształcone lub podzielone na
kawałki klatki. Po znalezieniu takich zepsutych klatek przytnij klip,
aby je usunąć. Możesz również ponownie przechwycić dany fragment.
2. Zdefragmentuj dysk twardy.
3. Sprawdź, czy masz wystarczająco dużo miejsca — najlepiej
kilkadziesiąt gigabajtów — na dysku przeznaczonym do obróbki
materiału wideo. Proces renderowania może wymagać dużej ilości
miejsca na dysku i może zostać przerwany, gdy ilość jest
niewystarczająca.
4. Jeśli do przechwytywania używasz oddzielnego dysku, przenieś na ten
dysk również folder plików pomocniczych.
5. Skopiuj sekcję, w której proces renderowania zatrzymuje się i umieść
ją w nowym projekcie. Uwzględnij przy tym od 15 do 30 sekund
materiału przed i za miejscem występowania błędu. Spróbuj
przeprowadzić renderowanie tego fragmentu do pliku AVI i jeśli się
powiedzie, użyj tego pliku do zastąpienia problematycznej sekcji w
oryginalnym projekcie.
6. Przeprowadź renderowanie całego projektu do pliku AVI, a następnie
utwórz nowy projekt i zaimportuj ten plik. Jeśli tworzysz dysk, musisz
dodać znaczniki rozdziałów i menu do nowego projektu. Obróbkę
plików najlepiej przeprowadzać na partycjach NTFS, aby uniknąć
limitu wielkości plików (4 GB) na partycjach FAT32 (co umożliwia
zapisanie jedynie 18 minut wideo w formacie DV).


U mnie pomogło gdy zastosowałem się do punktu 5 z tego opisu.
Mam nadzieję, że komuś przyda się ten długi ;) post.


środa, 30 listopada 2005, 14:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 10 listopada 2005, 16:06
Posty: 26
Post 
Jeśli nie chcesz mieć problemu z "zawieszką" w S 9.4 to:
I etap: redendrujesz cały materiał do pliku mpeg zgodnego z DVD (ale bez chapterów i menu)
2 etap: plik wynikowy dajesz na oś czasu (time line) i dodajesz chaptery i menu.
3. Teraz możesz się cieszyć w pełni wykonaną pracą :D


sobota, 10 grudnia 2005, 17:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Ja tez miałem problemy z zatrzymywaniem renderingu, najczęsciej problemem były uszkodzone klatki lub niedosunięty materiał. A teraz dla pewności aby nie tracić czasu np godzinny materiał dzielę na - 4 kawałki w miarę możliwości i kompresuję do avi(DV), później cały filmik renderuję do mpeg2 z wcześniej zrenderowanych kawałków avi(DV), dostawiając czołówkę i menu. W ten sposób program działa o wiele sprawniej ponieważ w jedym momencie nie ma na timeline setek przejść. Pozatym ogranięcie 15minut filmu a godziny czy dwóch i znalezienie błędu jest o wiele szybsze. Pracuję na S10 progam jednak nadal ma problemy z stabilną pracą :(.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 5 lutego 2006, 03:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Miałem identyczny problem. Cofnełem siędo wersji 9.3.5 i po problemie ;)

Pozdrawiam


piątek, 11 sierpnia 2006, 13:10
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 24 lipca 2004, 19:11
Posty: 24
Lokalizacja: Pomorze
Post 
Ja też mam podobny problem z tym że u mnie zacina się na menu, wczoraj więc usunęłem je całkowicie z filmu i film przeliczył się OK.

Druga ciekawa sprawa: jeśli usunę menu z tego filmu, automatyczie mogę przeliczyć film na pełnej jakości wideo(automatycznej), jednak gdy chce przeliczyc film z tym menu, program wyswietla komunikat ze projekt jest zbyt duzy i musze recznie ustawiac wartosci jakosci. ma ktos może pomysł co z tym zrobić?

_________________
----------------------
FURIOUS.PL Tuning & Motoryzacja - http://www.furious.pl


sobota, 21 lipca 2007, 09:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL