Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 12:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Zgubione klatki podczas zrzucania 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post Zgubione klatki podczas zrzucania
W Pinnacle studio 8 i 9 jest podczas zrzucania z kamery przez Fire Wire wyświetlona ilość zgubionych klatek/ dropped frames - ile się tam u was wyświetla średnio na kasetę i jeśli się wyświetla to jakich używacie kaset.

U mnie cos nie gra - mam tam średnio 200 na godzinę filmu - to chyba stanowczo za dużo. Kaseta EMTEC miniDV zywkła tania. Nagrywana 4 razy. Ponadto dodam że obraz w czasie odtwarzania bezpośrednio z kamery na TV jest płynny - od początku do końca. Czy może gdzieś haczyć po drodze? Na kontrolerze FW lub w kamerze - nie wiem jak to sprawdzić. Dysk wykluczam - ma duży zapas prędkości. Hitachi SATA 160GB. Pomóżcie mi zdiagnozować problem nie chcę oddawać kamery do serwisu jeśli to nie jest porblem w kamerze.

Kamera Panasonic NV GS-75, kontroler DV jakiś niedrogi, komp: Athlon 2000+, 512 MB 333MHz Dual CHannel, płyta MSI k7n2 Ultra 400, dysk Hitachi 160GB SATA, system Windows XP SP2, Pinnacle studio 8.8 i 9.4.

Na obu Pinnaclach robi mi sie to samo ale w innych miejscach - nie ma reguły.


piątek, 14 października 2005, 21:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
Sekunda to 25klatek :wink: więc 200klatek w godzinie materiału to nie tak dużo... :wink:

Ilość uzależnona jest od; dysku(defragmentacja) no i czy procesor jest obciążony niepotrezbnymi programami(antywiry, gg i wszelkie inne...)
Nawet w 10 wersji pinnacle pisze aby wyłączać wszelkie programy i jak ogólnie przygotować system, o wersji 8 nie wspominam bo to katastrofa...

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


piątek, 14 października 2005, 22:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 15:55
Posty: 51
Post 
200 klatek to jeszcze nie tragedia, przy 20 powiedziałbym że problem jest pomijalny. - Jeżeli klatki "giną" w odstępach regularnych np: po 1 sztuce byłby to problem może z kamerą (jej interfejsem) lub raczej z interfejsem komputera (interface w tym przypadku Fire Wire). Jeżeli zacięcia są grupowe - tj naraz kilkanaście klatek - to problem tkwi w pracy jakiegoś programu winowdowego w tle (może to być też usługa systemowa). Twój dysk jest na tyle szybki że nawet zdefragmentowany powinien sobie radzić ze zgrywanie przez FW bez strat (chyba że defragmentacja przybrała jakieś kosmiczne rozmiary).

mój werdykt 95% szans wina komputera. Ze wskazaniem na program pracujący w tle.


P.S. jeśli masz komputer podpięty do sieci - przyczyną takich "przycięć" może być również aktywność jakiegoś komputera który dobija się do Ciebie (ktoś Cię odwiedza przez otoczenie sieciowe, albo wręcz próbę włamania - skaner portów).


poniedziałek, 17 października 2005, 12:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Zrzucam zarówno Uleadem jak i Scenalizerem. średno gubię 0 /zero/ klatek, a kompa specjalnie nie konfigurowałem pod video. 8) Tyle, że staram sie trzymać porządek na dyskach i przy samym zrzucaniu nie używam zbędnego oprogramowania. :roll:


poniedziałek, 17 października 2005, 12:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post 
dzisiaj bedę testował u kolegi na kontrolerze wbudowanym na dobrej płycie głównej, zobaczymy.

dysk, zdefragmentowany, progsy z belki wyłączone
co do podłączenia do sieci, blokuję ruch w kerio (nie wiem czy to coś daje, powinno) na ten czas wyłączam antyvira, sprobuję jeszcze wypiąć kabel.

Ale pierw przetestuję u kolegi... żeby wiedzieć czy to kamera robi takie jaja.

Utrata klatek nie jest jednolita na całej długości, i nie ma reguły, potrafi nieraz 15 minut przejść bez utraty a później leci po kilka/ kilkanaście co parę minut. W oglądanym filmie trudno to wychwycić bo brakujące klatki są wycinane a fragmenty sąsiednie łączone, jedyne co widaćto przeskok w czasie ruchu kamery, a w trakcie zrzucania zamrożenie klatki w podglądzie.


poniedziałek, 17 października 2005, 14:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam Pana,

Gubienie klatek to nic innego tylko zbyt male mozliwosci sprzetu, nieprawidlowa instalacja oprogramowania lub wykorzystywanie oprogramowania typu haker.

Niestety juz pisalem na ten teamt ale powiem to jeszcze raz.
Komponenty hardware'owe musza byc co najmniej dobrej klasy jak plyta glowna ASUS RAID, karta graficzna Matrox Dual Head, 1 Gb pamieci, 2 dyski do zrzutu materialu w ukladzie RAID i 1 systemowy i najlepiej karta montazowa posiadajaca skrot danych poprzez dodatkowe polaczenie do karty graficznej aby pominac waskie gardo czyli szyne PCI.
Oprogramowanie typu HAK z reguly dziala conajmniej niepoprawnie a zupelnie zle gdy jest potrzebny klucz hardware dolaczany w porcie drukarki.
Oczywiscie w PC'cie musi byc zainstalowane to oprogramowanie, ktore sluzy tylko montazowi NLE. Instalowanie roznych cudakow, dodatkow lub innych wynalazkow, czesto podczas instalacji, bez wiedzy wlasciciela podmienia biblioteki glownego programu edycji i potem w najmniej oczekiwanym momencie gdy program musi skorzystac z takiej biblioteki system staje przyslowiowego deba. Gdy juz sie dobrze namiesza mozemy tylko wykonac ponowna isntalacje systemu.
Oczywiscie wazne tez jest dbanie o pliki temp powstajace podczas edycji, poniewaz ich pozostawienie po wykasowaniu juz niepotrzebnego montazu doprowadza do zapelnienia dyskow, czego skutkiem jest "staniecie" PC'a.

Pozdrawiam Alex_z_Wawa
kerim24@wp.pl


sobota, 19 listopada 2005, 12:45
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
Cytuj:
Komponenty hardware'owe musza byc co najmniej dobrej klasy jak plyta glowna ASUS RAID, karta graficzna Matrox Dual Head, 1 Gb pamieci, 2 dyski do zrzutu materialu w ukladzie RAID i 1 systemowy i najlepiej karta montazowa posiadajaca skrot danych poprzez dodatkowe polaczenie do karty graficznej aby pominac waskie gardo czyli szyne PCI.

to zupełna nieprawda. przy transferze dv który wynosi niecałe 4MB/sek nie jest konieczne angażowanie opisanego przez kolegę sprzętu. bez problemu powinien sobie poradzić z tym gigowy procesor z niewielkim ramem, bez żadnych kart ze zwykłym fi-wi za 50 zł. byle tylko dysk nadążał i system był odpowiednio czysto utrzymywany.

pozdro

_________________
Obrazek


sobota, 19 listopada 2005, 13:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post 
Alex - BZDURA!!! z tymi wymaganiami... skąd ty je wogóle wziąłeś?

Bez problemu zrzucałem w pracy na Athlonie Thunderbirdzie 1100MHz z 320MB, płyta Merkury 735 (odpowiednik ECS K7S5A) dysk Seagate U5 17GB UATA 66, stąd wiem że mój kontroler Fire Wire jest sprawny.

Wymagania jakie tawia zrzucanie po Fire Wire to zestawienie stałego nieprzerwanego połączenia do 3,5 MB/s między kamerą a dyskiem - przecież to nie jest zbyt wiele w dobie dysków spokojnie osiągających 50MB/s. Sprzęt musi być trochę ponad te wymagania bo przecież nie samym zrzucaniem system żyje :)...

Problem zdiagnozowany.
A probelmem był Windows i jakiś jego kretyński proces sieciowy. Po reinstalacji windowsa idzie bez problemu i nie gubi.
Kto stawiał na system? Gratuluję trafienia i polecam wstrzelić się dzisiaj w Lotto - 13000000 czeka :)

Pozdrawiam

_________________
Panasonic NV GS 75


sobota, 19 listopada 2005, 19:51
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 19:24
Posty: 142
Lokalizacja: Świdnica
Post 
Ja tez miałem taki problem tylko mi wywaloło muzyke przy wgrywaniu i góbuło klatki . Okazało się że komputer był za słaby . Zmieniłem kompa i teraz nie gibi ani jedenj klatki moge wygrwac nawet 17 godzin filmu i wgrywam w MPEG . A własnie polecam ten format ponieważ 3 krotnie szybciej renderuje niz AVI .


poniedziałek, 13 marca 2006, 22:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL