Teraz jest sobota, 19 października 2019, 19:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Problem w czasie renderowania 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problem w czasie renderowania
Witam, mam problem z programem Pinnacle Studio 9 SE
Otóz zgrywanie materiału z kamery przebiega bezproblemowo, montaż filmu też, ale jak rozpocznie sie renderowanie to po ok.25 minutach proces sie zatrzymuje i podaje komunikat, ze wystapił problem z programem i nastąpi jego zamkniecie.
Probowałem usunąć klip na którym to nastepowało,ale to nie pomoglo, teraz zatrzymuje sie na kolejnym klipie. W czasie pracy wyłaczone mam wszystkie niepotrzebne procesy, nawet program antywirusowy, antyspamowy itp. Caly materiał żródłowy i pliki pomocnicze mam na wydzielonym do tego celu dysku 80GB Samsunga z 8MB cache. Sprawdzalem obciazenie procesora w czasie randerowania i jest ono cały czas na pograniczu 96-100%. Myslę, ze przegrzanie procesora tez nie wchodzi w rachubę , bo w powtórce problem wystapił by wcześniej, a tak sie nie dzieje. Czytałem w pomocy do programu,ale tam podają tylko w wypadku zawieszania się komputera, a u mnie komp się nie zawiesza tylko zamyka sie aplikacja.
Będę wdzięczny za kazdą wskazówkę!


sobota, 22 października 2005, 23:25
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 10 grudnia 2005, 22:55
Posty: 5
Lokalizacja: Lublin
Post 
Sprawdź czy przypadkiem w opcjach renderowania nie przestawiłeś nazwy dysku twardego (np z D na C)na który materiał ma być renderowany. Może po prostu renderujesz na dysk systemowy, który jest z reguły mniejszy?


sobota, 10 grudnia 2005, 23:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Pinnacle studio
Mam dobrze ustawiony dysk, zatem to nie ta przyczyna :( zniechęciłem się, na razie nie robie nowych prób, tylko czytam wszystko co mozliwe na ten temat. Moze trafię na jakąś wskazówkę...


poniedziałek, 12 grudnia 2005, 23:08
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 10 grudnia 2005, 22:55
Posty: 5
Lokalizacja: Lublin
Post 
A czy przypadkiem twój dysk do edycji video nie posiada kieszeni?
Miałem kiedys podobną sytuację. Wyrzuciłem kieszeń , która zwalniała przepływ stumienia danych i wszystko ustapiło.

U Ciebie zastanawia fakt, że zawieszenie nastepuje po ok. 25 min.


wtorek, 13 grudnia 2005, 02:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Witam serdecznie! To nie jest problem HDD :) Niestety... wina lezy po stronie aplikacji. To Studio 9 posiada taka wade, nad ktorej usunieciem, albo chociarz obejsciem zastanawialo sie juz wielu na tym forum. Tak sie sklada, ze sam rowniez jestem posiadaczem Pinnacle Studio9 Plus i mam ten sam problem, nawet po aktualizacji problem nie znika :/ Polecam lektore: http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?t=14308 wiele pomyslow na rozwiazanie problemu :) Pozdrawiam!

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


wtorek, 13 grudnia 2005, 08:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post 
Pinnacle zacina się jak wstawi się dwa klocki z filmem (w trybie widoku linii czasowej) i one nie przylegaja do siebie idealnie, czyli nie ma kontynuacji obrazu. przy ręcznym wstawianiu czasami może byćnawet niezauważalna różnica jednej klatki. Odkąd to zauważyłem to mi się przy renderowaniu nie wiesza.


wtorek, 13 grudnia 2005, 09:02
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 14 lutego 2005, 20:04
Posty: 164
Lokalizacja: Toruń
Post 
Tez to zauważyłem wystarczy bardzo mała przerwa i już program się zawiesza . Czasami jest ona trudna do zauważenia ale trzeba uwazac przy łączeniu kolejnych ujęc.
Wiesza się też czasami jeśli na filmie trafi ci się droupt on też dla studia może by dziurą


wtorek, 13 grudnia 2005, 14:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
A ja mam pytanie... Naprawde tak czesto powstaja wam te ledwo dostrzegalne przerwy na timleline pomiedzy klipami? Uzywam Studio 9 Plus, aplikacja ma to do siebie, ze jesli nie edytujemy dwuch sciezek wideo to Studio automatycznie dosuwa do siebie klipy. Nawet kiedy edytujemy dwie sciezki to program dosowa klipy do siebie. Stad nie rozumiem, jak to moze byc przyczyna zwieszania sie aplikacji podczas renderingu. Pozdrawiam!

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


wtorek, 13 grudnia 2005, 19:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post 
przy prrzesuwaniu ręcznym czasami się zdarza, mnie się zdarzyło już z 5 razy na 10 filmów (każdy 1H/około 30 klipów), przeważnie wrzucam jak leci wszystkie a później oglądam całość, tnę i wywalam co niepotrzebne. Pinnacle nie do końca działa automatycznie.


wtorek, 13 grudnia 2005, 21:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 10:05
Posty: 2
Post W trakcie renderowania komputer sie wyłącza
witam, mam problem z faktem iż gdy chce zgrać materiał w formacie DVD w trakcie renderowania komputer nagle mi sie wyłącza, sprawdzałem temp. procesora w trakcie działania programu- nie odnotowałem zadnego wzrostu, wymagania sprzętowe mój komp. spełnia, montaż przebiega bezproblemowo, kompletnie niewiem co poradzić

Z góry wielkie dzięki za pomoc!!!!


środa, 25 stycznia 2006, 10:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Mialem kiedys podobne problemy. Problem stary i do konca nierozwiazany. Wedlug instrukcji do pinnacla przyczyna jest uszkodzenie pliku. Dziwne tylko, ze program Uleada radzi sobie bez problemu z tym samym plikiem. Pinnacle studio to fantastyczny pomysl, ale wykonanie niestety tragiczne. W moim przypadku przesiadka na uleada sprawila, ze moge zajac sie montazem a nie walka z niedorobkami programu. Nie chce urazic nikogo z uzytkownikow Pinnacla, ale nie wiele jest konfiguracji komputerowych w ktorych pinnacle dziala stabilnie. W sumie szkoda...


środa, 25 stycznia 2006, 10:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 10:05
Posty: 2
Post 
mnie zastanawia fakt iż nie to że aplikacja się zawiesza tylko komputer sie wyłącza bez żadnego komunikatu....


środa, 25 stycznia 2006, 11:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Byc moze problem lezy po stronie pamieci RAM. Jest jej za malo lub niemarkowe.


środa, 25 stycznia 2006, 13:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Spróbowałbym sprzęt przetestować innym programem kodującym do mpeg2. chodzi o przestestowanie samego komputera,na operacji kodowania do mpeg2. Jeśli problemem będzie komp to każdy program po krótkim czasie się wywali. W ten sposób wyeliminujesz powód sprzętu. A co o Studia to zaopatrzyłbym program w najnowszego patcha z strony producenta, być moze program ma problem z renderingiem na Celeronie sam procesor nie jest najmocniejszy.Spróbopwałbym tez z zmiejszeniem taktowania pamięci RAM jesli są to niemarkowe moduły czasem nie dają rady.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 5 lutego 2006, 03:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 11:26
Posty: 222
Lokalizacja: śląsk
Post 
miałem podobny problem, pomogło zainstalowanie patcha 9.4.3.6


niedziela, 5 lutego 2006, 16:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL