Teraz jest sobota, 19 października 2019, 01:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Problem z dźwiękiem w Pinnacle 9PL 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 23 października 2005, 12:57
Posty: 1
Post Problem z dźwiękiem w Pinnacle 9PL
Witam!

Jestem początkujący w dziedzinie obróbki video i pojawił mi się pewien problem. Wczytując plik avi do Pinnacle Studio w celu jego obróbki, program odtwarza film bez dźwięku, natomiast inne programy dźwięk odtwarzają, np. Ulead Video Studio. Czy wie ktoś jaka może być tego przyczyna? Wszystkie ustawienia programu przejrzałem i według mnie powinno być wszystko OK, jednak nie jest. Szukałem w necie informacji na ten temat ale nigdzie z takim problemem się nie spotkałem.
Z góry dziekuję za odpowiedzi.

Kacper_PL


niedziela, 23 października 2005, 13:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 1 lutego 2006, 18:04
Posty: 1
Lokalizacja: LBN
Post 
Mam dokładnie taki sam problem. :( Film był zgrany (przez mojego kolegę, z jego kamery) w gorszej jakości niż DV i wydaje mi się, że to może być przyczyna braku głosu, ponieważ mam jeszcze jeden film w pełnej jakości DV od tego samego człowieka i z tej samej kamery i w nim po podzieleniu na sceny głos JEST. (W obydwu filmach przy odtwarzaniu w np. Best Player głos działa bez zarzutu; oba filmy w formacie .avi) 8)

Zatem co trzeba ustawić w Pinnacle, żeby dźwięk pojawił się przy podzieleniu na sceny w pierwszym filmie? :?

PS. Było już kilka takich zapytań na forum, ale nikt nie odpowiedział na problem więc zapytuję ponownie... :roll:

_________________
WTF?


środa, 1 lutego 2006, 19:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jeśli plik był zgrany do avi problemem może być próbkowanie dźwięku często używane 32kHz które wcześniej czy później objawia się błędami typu zwolniony dźwięk lub jego brak. Dlatego sprawdziłbym na początek czy dźwięk próbkowany jest 48KHz np (Virtual Dub) wybierając zakładkę informacji o pliku, niekiedy info o pliku można podejżeć w windowsie w właściowościach. (W virtual-dubie można przekonwertować dzwięk na wyższe próbkowanie).
Druga sprawa to update Studio, nie piszesz jakiej wersji używasz a to bardzo ważne jeśli 9 to proponuję update do wersji 9.4 lub jeśli jest jeszcze nowszej, a jesli 10 to do 10.1.250d lub beta 10.2.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 2 lutego 2006, 01:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL