Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 20:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 powiększony obraz 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 11:26
Posty: 222
Lokalizacja: śląsk
Post powiększony obraz
witam na forum. czy jest w studiu 9 możliwość ustawienia parametrów obrazu tzn.na ekranie telewizora obraz jest znacznie powiększony w stosunku do tego który jest na monitorze podglądu w studiu 9(na telewizorze nie widać około 5cm tego co na monitorze studia) . posiadam karte grafiki ge force 4 , 68mhz , może trzeba zaingerować w ustawieniach karty. może ktoś spotkał się z podobnym problemem,


środa, 9 listopada 2005, 13:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jest to zupelnie normalne zjawisko. W okienku studia widzisz pelny obraz wideo. W telewizorach nigdy nie widac calosci poniewaz geometria telewizora jest ustawiona "z marginesem" Chodzi o to, ze telewizory zmieniaja nieco wielkosc obrazu w zaleznosci od kontrastu i jaskrawosci nadawanego obrazu. Aby po bokach ekranu w pewnych chwilach nie pojawialy sie czarne pasy geometria telewizora jest tak ustawiona aby przy normalnych scenach obraz wychodzil nieco poza krawedzie ekranu (taki maly zoom). Na 29 calowym ekranie jest to okolo 2cm przy kazdym boku. Oczywiscie wszystko to przy zalozeniu, ze telewizor jest prawidlowo wyregulowany. Mozesz to ocenic przy pomocy tablicy kontrolnej nadawanej przed programem TVP.


środa, 9 listopada 2005, 13:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 11:26
Posty: 222
Lokalizacja: śląsk
Post 
masz racje, ale to jest troche denerwujące jak po wstawieniu np zdjęć na tmeline oglądasz je póżniej w telewizorze z troszkę obciętymi nogami . jest możliwość zmiany wielkości obrazu w dodatkowych pluginach w zasobniku , ale trzeba w każdym nowym filmie ustawiać proporcje co jest pracochłonne- myślałem że może jest jakaś jednorazowa opcja która załatwi sprawę. dziękuję za twoje zainteresowanie. parametry telewizora mam ustawione dobrze.


środa, 9 listopada 2005, 13:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
W niektorych programach (np. AP) w oknie podglądu są linie, które pokazują ile zostanie wyciętego w przybliżeniu obrazu na telewizorze.

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


środa, 9 listopada 2005, 14:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 15:55
Posty: 51
Post 
W strudio 9 jak nakładasz napisy to widzsz taką ramkę (czerwoną). Ta ramka wzynacza bezpieczny obszar dla napisów, obszar "dla obrazu" jest niewiele większy. Efektu marginesu nie da się usunąć, tylko się przyzwyczaić. Dodatkowo jest on bardzo różny w różnych tv (szczególnie starszych).


środa, 9 listopada 2005, 15:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 11:26
Posty: 222
Lokalizacja: śląsk
Post 
tak, wiem o tej ramce. dzięki za odpowiedzi


środa, 9 listopada 2005, 15:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL