Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 20:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Pinnacle Studio Plus 9.4.3 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post Pinnacle Studio Plus 9.4.3
Zgralem material z kamery cyfrowej tym materialem do formatu DV, z 3 filmow pousówałem niepotrzebne sceny i zrobilem z tego jeden film, utworzylem menu. Przy konwersji materialu na plyte DVD, program po ok. 1godz. konwertowania wiesza sie, probowalem juz iele razy ale zawsze to samo.
Komp mam dobry bo Athlona 64bit 3000+ s754, Ausu K8V SE Deluxe, 512MB Geil PC3200, karte GeForce 6800, dysk Samsung SP2004C 200GB.
Probowalem tez na drugim kompie gdzie mam procka Athlon 2200XP+(2000@2200) i tez sie program wiesza.
W takim razie co jest przyczyna, czy Pinnacle nie radzi sobie z tak skomplikowanymi projektami??Jesli tak to co polecacie zamiast tego, program w ktorym jakosc wyjsciowego materialu jest jak najlepsza??


niedziela, 19 lutego 2006, 13:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Taka uroda tego programu - niestety. Tez tak mialem. Przesiadlem sie na ulead Videostudio 9 i jestem zadowolony. Program stabilny nic sie nie wiesza, mozliwosci porownywalne a nawet wieksze. Polecam, na tym programie mozna sie skupic na montazu a nie na walce z programem.


niedziela, 19 lutego 2006, 14:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post 
a czy Videostudio 9, jest po polsku, i czy sa do niego jakies poradniki??


niedziela, 19 lutego 2006, 14:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Videostudio jest niestety po angielsku, ale istnieja platne poradniki i spolszczenie. Nalezy dodac, ze videostudio jest bardzo intuicyjnym i przyjaznym programem, wiec jego nauczenie sie nie powinno sprawic problemu. Proponuje sciagnac wersje trial z tej strony
http://www.ulead.com/vs/trial.htm oraz opis do programu videostudio 6 w postaci ksiazki "komputerowy montaz video" wydawnictwa "Helion"


niedziela, 19 lutego 2006, 17:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post 
Sciagnelem wersje trial Video Studio 9 ze strony producenta, ale dlaczego jak wczytam zgrany material, to wyswietla mi go jako jeden plik??w Pinnacle wyszczegolnialo sceny, w filmie tak ze moznabylo wybrac soie kawalek z srodka filmu, pomiedzy kazda scena jakies przejscie, a tu mam jeden plik, musze to dzilic recznie??


poniedziałek, 20 lutego 2006, 00:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Poszczegolne sceny beda widoczne tylko i wylacznie jasli material z kamery przechwycisz za pomoca uleada (funkcja "capture" potem "DV quick scan"). Po prostu program musi "widziec" kody czasowe z kamery. Jesli wrzucisz przechwycony material za pomoca innego programu to bedzie on widoczny jako jeden klip. Sprobuj uzyc funkcji "split by scene" Jesli kody czasowe sa zapisane w materiale DV to powinien poprawnie rozdzielic sceny. W przeciwnym wypadku podzial nastapi wedlug zawartosci klatek (tzn jesli zawartosc klatek istotnie bedzie sie roznic to nastapi podzial)


poniedziałek, 20 lutego 2006, 02:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post 
DiscoLED-wielkie dzieki za pomoc, udalo mi sie "poskladac" film, jakos zrobilem menu, i zrobilem zeby utworzyl folder zgodny z DVD-Video. Zaczelo sie konwertowanie, i po ok 30min. wyskoczyl blad windowsa z raportem, kliknalem "nie wysylaj" i program sie zamknal, za drugim razem tez to samo :( . Co moze byc przyczyna tego ze nie chce sie film skonwertowac??


poniedziałek, 20 lutego 2006, 17:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Przede wszystkim musisz odinstalowac pinnacle studio (jesli jeszcze tego nie zrobiles). Czesto wine ponosza rowniez kiepskie pamieci. Sproboj jeszcze to samo zrobic na drugim kompie. jesli problem sie powtorzy to prawie na pewno przyczyna jest uszkodzony plik DV z kamery.


poniedziałek, 20 lutego 2006, 21:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post 
Pinnacle studio odinstalowalem. sprobowalem na drugim kompie, tym z Athlonem 64bit 3000+ i film sie przerobil bez problemu, ale obraz jest slabej jakosci, co zrobic zeby go poprawic, co ustawic w opcjach?? Moj material ma utworzone menu(3 miniaturki), jak zrobic zeby jak nadusze pierwsza miniaturke, film odtwarzany byl do momentu drugiej miniatury, ale zeby material z tej drugiej juz nie byl odtwarzany, tylko aby pojawilo sie menu i moznabylo wybrac np. druga lub trzecia miniature.


wtorek, 21 lutego 2006, 10:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Wszystko oczywiscie da sie zrobic. Aby film po odtworzeniu pierwszego filmu (miniatury) wrocil do menu trzeba zmienic ustawienia:
W momencie gdzie pojawia sie nowe okno sluzace do autoringu plyty (po wcisnieciu "share" potem "create disk") musisz kliknac na dole taka ikonke z kolem zebatym - project settings lub prosciej po prostu wcisnac Alt+j. pojawi sie okno ustawien. Na samym dole jest "clip playbeck" i dwie mozliwosci do wyboru - ty musisz ustawic "Back to menu" troszke wyzej "auto repeatwhen disc playbeck ends" nie powinien byc zaznaczony. Teraz po odtworzeniu miniaturki powroci do menu. I tak bedzie z kazda miniaturka. Ale to nie bedzie dzialac jesli masz jeden film podzielony na rozdzialy. po odtorzeniu rozdzialu nie wroci do menu. Najpierw musialbyc w edytorze video rozdzielic film na 3 czesci i po kolei kazdy z nich wyeksportowac do pliku. A potem podczas kreowania dysku kolejno dokladac.
Jesli chodzi o jakosc to w tym samym okienku (project settings) wciskasz "change MPEG settings..." potem "customize" .Otworzy sie kolejne okno do ustawienia parametrow wyjsciowego materialu mpeg. Musisz zmienic nastepujace rzeczy:
1. format audio zmienic na dolby digital (domyslnie jest ustawiony na niekompresowany PCM - zabiera duzo miejsca i nie kazdy DVD juz to obsluguje)
2. "video data rate" najlepiej zmienic na constant i obok dobrac bitrate tak aby wypelnic plyte po brzegi (im wyzszy bitrate tym lepsza jakosc, ale wieksza ilosc potrzebnego miejsca na plycie, ale po co zostawiac miejsce na plycie?)
Ta ostania czynnosc mozesz sprobowac zrobic automatycznie. Na ostatnim oknie tam gdzie juz masz przycisk "burn" jest przycisk "fit & burn" Po jego nacisnieciu program automatycznie dobierze bitrate tak aby wypelnic plyte "po brzegi. Ale ta funkcja prawidlowo dziala tylko wtedy kiedy "video data rate" masz ustawione na "constant" Po prostu program nie potrafi precyzyjnie obliczyc jesli jest ustawiony "variable bitrate - zmienny bitrate" gdyz material nie jest wczesniej analizowany. I koniecznie wczesniej trzeba zmienic format audio na dolby digital. Te ustawienia powinny sprawic, ze powinienes byc zadowolony z jakosci. Ale pamietaj, ze mpeg to jednak konwersja stratna i dobra jakosc uzyskuje sie jesli material nie przekracza 1h. Do 2h obraz jeszcze jest przyzwoity potem drastycznie spada choc jest to uzaleznione od tresci obrazu (szybki ruch, duza ilosc szczegolow). Powodzenia w razie czego sluze pomoca.


wtorek, 21 lutego 2006, 14:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post 
ok, dzieki, mam wlasnie film ktory podzielilem na rozdzialy i utworzzylem menu, wiec jak to zrobic zeby podzielic go na 3 osobne filmy zeby w menu po obejzeniu materialu z pierwszej miniaturki pokazywalo sie menu.


wtorek, 21 lutego 2006, 19:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Mowiac najprosciej: robisz z materialu DV jeden film i eksportujesz go do pliku (share=>create video file) najlepiej nie zmieniac formatu i na razie zostawic DV. W ten sam sposob robisz drugi i trzeci film. Potem otwierasz videostudio i bez wczytywania projektu przechodzisz do zakladki share potem "create disc". Nastepnie "add video" i dodajesz te 3 uprzednio stworzone filmy. Potem tak jak mowilem wyzej. Przypuszczam, ze prostsze by to bylo za pomoca ulead movie factory - programu stworzonego do autoringu plyt. W wideostudio niestety modul autoringu jest uproszczona kopia movie factory.

Poniewaz zwolennikow pinnacla nie bardzo interesuje ulead proponuje abys zalozyl nowy watek w dziale "ULEAD" Dzieki temu inni uzytkownicy rowniez sie dolacza ze swoimi doswiadczeniami lub skorzystaja z tego co zostanie napisane. Pozdrawiam. DiscoLED


środa, 22 lutego 2006, 18:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL