Teraz jest sobota, 19 października 2019, 22:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Dlaczego nie mogę zapisać filmu na DVD ? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 08:36
Posty: 6
Post Dlaczego nie mogę zapisać filmu na DVD ?
Pomocy !

Mam Pinnacle Studio 9 PL. Zrobiłem film ok. 45 minut 1586 KB. Projekt przy większej objętości b. długo się, otwiera. i w połowie renderowania staje. Pojawia się typowy komunikat o braku pamięci lub Pinnacle samoczynnie się wyłacza. Projekt ten składa się z kilku mniejszych projektów i przy zapisie na płytę DVD bez problemu udaje się stworzyc krółtsze filmy (10-25 minut) Dlaczego? Siedzę na tym problemem już drugi m-c i nie mogę sobie poradzić. Zdefragmentowałem 4 partycje, wyczyściłem rejestr, zatrzymałem antywirusa i nic. Dalej to samo. Na dyskach : C- rozmiar: 59,1 GB wolne 44,7 GB,
G - rozmiar 50,7 wolne 27,4 (tu siedzi Pinnacle), na dysku H - rozmiar 49,7 wolne 39,9
(tu są pliki video i tu są pliki pomocnicze w czsie tworzenia filmu - ten dysk wskazuję
jako docelowy przy zapisie. Co jest grane? Jestem już zniechęcony, ale chyba Pinnacle
też tworzy filmy dłuższe ? Robiłem już tak że na nowo układałem projekt z tych samych plików z albumu - sytuacja się powtarza. Czy mam zrezygnować? Błagam pomóźcie ! Janusz ze Słupska

Mój komputer:

Płyta główna: GigaByte 81915P
Procesor: Intel Pentium 4 3.2 GHz
Pamięć: DDR 2 x 500MB Napęd: FDD 1,44 MB black
- HDD Hitachi 160GB 7200rpm 8MB cache SATA
- HDD Hitachi 80GB 7200rpm 8MB cache SATA
Karta grafiki: GeoForce 6600 256 MB 128bit PCI-E


środa, 8 marca 2006, 17:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 grudnia 2004, 19:44
Posty: 101
Post 
Witam !

Borykalem sie kiedys z tym samym problemem - po zainstalowaniu najnowszego patch'a troszke sie to poprawilo, ale ogolnie Pinnacle nie grzeszy stabilnoscia (wystarczy poczytac podobne watki). Do nieskomplikowanego montazu polecam Ulead Video Studio - niestety nie ma ono wszystkich tych opcji jakie posiada Pinnacle (zwłaszcza w wersji Plus), jest za to programem stabilnym i posiada szybki i w miare dobry kodek MPEG2.
Z bardziej zaawansowanych programow Adobe Premiere (najwiecej tutoriali i podrecznikow), Sony Vegas (chyba najtanszy w tym momencie - Sony Vegas Movie Studio 6+DVD Platinum) lub Ulead Media Studio (ten osobiscie polecam).

Wiem iz nie pomoglem doslownie, ale ze stabilnoscia Pinnacle meczylem sie juz bardzo dlugo, dopiero "przesiadka" na programy firmy Ulead pomogla.

Serdecznie pozdrawiam.

_________________
- Po co kłamać, skoro wystarczy mówić prawdę, żeby nam nie wierzono. (Henri René Albert Guy de Maupassant)


środa, 8 marca 2006, 18:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Oczywiscie rowniez polecam uleada. Jak to z programami bywa nie ma paru opcji, ktore posiada pinnacle, ale z kolei pinnacle nie ma paru rzeczy ktore ma ulead. W sumie sa to aplikacje podobnej klasy z tym , ze ulead pozwala zajac sie montazem a pinnacle dodatkowo szeregiem problemow zwiazanych z jego stabilnoscia. Mialem kiedys pinnacla walczylem z nim dlugo, ale w koncu cierpliwosc sie wyczerpala. Ulead poki co nie zawiodl mnie jeszcze i szczerze go polecam zwlaszcza dziewiatke.


środa, 8 marca 2006, 20:21
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Ojej, a jakich to rzeczy nie posiadają programy Uleada, co mają te "doskonałe" Pinnacla? :(


środa, 8 marca 2006, 23:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Z Twojego opisu wygląda że krótsze filmy dają się tworzyć. Nie piszesz w jakim systemie plików masz sformatowane dyski bezwzględnie wszystkie muszą być NTFS. FAT32 ogranicza pliki do 4GB.
Myśle że cały materiał przejżałeś dokładnei na wystepowanie przerw. Czasem może pojawić sie wadliwa klatka która najlepiej wyrzucić jeśli widać w którym momencie progam zatrzymuje się.
Nie piszesz tez w jakim systemie pracujesz najlepiej proponuję WIN XP z SP2 i kolejnymi usprawnieniamii któych nie mało i oczywiści zaktualizowanie STUDIO 9 do wersji 9.35 lub wyższej 9.43 jesli takowej nie posiadasz.
Nie wykluczyłbym przegrzewania procesora Pentium niestety lubią grzać dlatego na czas kodowania właczylbbym jakiś prosty progamik do monitoringu temperatury by sprawdzić czy nie jest zbyt wysoka.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 9 marca 2006, 00:42
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 grudnia 2004, 19:44
Posty: 101
Post 
Pedro79 - bardzo sensowne rady, ale niestety Pinakiel tak juz ma, ze jak chcesz cos ambitniej zmontowac (tzn. nie tylko dodac kilka przejsc) to na filmikach ponad godzine sie wywala...
Ozywiscie nie zawsze, ale jak sie program wywala w czasie kompresji to rece opadaja...

Pozdrawiam wytrwalych fanow Pinakiel'a :)

_________________
- Po co kłamać, skoro wystarczy mówić prawdę, żeby nam nie wierzono. (Henri René Albert Guy de Maupassant)


czwartek, 9 marca 2006, 04:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 11:26
Posty: 222
Lokalizacja: śląsk
Post 
nie mam żadnych problemów z pinacle studio 9plus. gdy mialem gołą 9 również zdarzało mi sie zawieszanie po około 40 minutach. pomogło dokupienie nowej wersji studia czyli upgrade do 9 plus i wgranie patcha 9.4.3.6 . możesz tego patcha wgrać również na swoją wersję studia 9 (ale nie tą wersję odchudzoną nie pamiętam dokładnie chyba light coś koło 30 mega)
http://www.pinnacle.com.pl/pliki.php?dir=Studio%209
lub ze strony
http://download.dystrybucja.ksk.com.pl/ ... 209%20Plus
wersja patcha ma ponad 60 mega i instaluje się ją na czystą 9 . tą drugą wersje 30 mega instalujesz na 9plus . jak to zrobisz myślę że twój problem z zawieszaniem zniknie .Zdarzają sie jednak momenty zawieszania studia podczas rendrowania np. po źle dobranym kodeku w materiale żródłowym i niektóre pliki trzeba przekonwertować , ale o tym było już dużo na forum.Powodzenia


czwartek, 9 marca 2006, 09:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 08:36
Posty: 6
Post 
Do: Pedro 79
Uzupełniam wypowiedź: Mam system Windows XP 2000, dyski oczywiście NTFS. mało tego - zainstalowałem nanowsze sterowniki do płyty głównej, i karty dźwiękowej. Na czas montażu filmu wyłączam antywirusa.
Do : bkoz
Poprawkę wersji light zainstalowałem wcześniej, ale problem się powtarzał więc ją
odinstalowałem, przeczyściłem rejestr i zainstalowałem na nowo Pinnacla (tylko płytę
nr 1). Spróbuję teraz tak jak sugerujesz zainstalować 2 wersje poprawki (light i full)
o efektach poinformuję.

Do pozostałych użytkowników:
Serdeczne dzięki za zainteresowanie. Jestem uparty i chcę okiełznać Pinnacla. jeżeli się nie uda przesiądę się na inny program. jednak Pinncle coś w sobie ma - przyzwoity interfejs, łatwośc montażu, jest czytelny i przyzwoicie się pracuje. Tylko ten problem z zawieszaniem.
Daliście mnie trochę nadziei - będę próbował jeszcze raz.
Dziękuję


piątek, 10 marca 2006, 08:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Ja równiez mam problemy z zawieszaniem się STUDIO + tylko ze używam wersji 10. Też wiele próbuję i nadal problem jest, myślę że w końcu znajdę na to lekarstwo. W wersji 10 dopiero instalacjia patcha 10.5 pozwala na jako taką pracę. Myślę że podobnie będzie i z 9 używałem wcześniej w wesji 9.35 i było w miarę.
Ale generalnie zasada taka że jeśli jest nowszy patch a program nie działa satysfakcjonująco to najlepiej go wgrać.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 10 marca 2006, 09:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 08:36
Posty: 6
Post 
Do Pedro 79
Dziękuję za odpowiedź.
W poniedziałek wgram 2 poprawki i spróbuję ponownie.
Jeszcze jedno - dzwoniłem w tej sprawie do nowootwartego oddziału Pinnacla w W-wie.
(tel. 022/ 4088880) - P. Dariusz CZERNIAK zaproponował mi najpierw zapis filmu na MPEG (mimo że pliki filmowe są już w mpeg-u) następnie przeniesienie tego projektu na nowy projekt i zapis na twardym dysku komputera zamiast bezpośrednio na płytę
DVD (dotychczas nagrywałem projekt bezpośrednio na płytę przy pomocy Nero DVD). Spróbuję i tego rozwiązania - ale nie jestem przekonany.


piątek, 10 marca 2006, 10:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 10 listopada 2005, 16:06
Posty: 26
Post 
Na wersję S 9.3.5 + wgrywamy patch 9.4.3 i nic więcej nie trzeba robić. Na zawieszki w czasie redendrowania w S9 jest jeden dość skuteczny sposób. Redendrujemy gotowy projekt do pliku zgodnego z DVD----------->ale bez chapterów i menu!! Po zredendrowaniu dajemy ten materiał powtórnie na timeline i dokładamy menu i chaptery. Przy takim postępowaniu, wysyp S9 raczej nie występuje :D .
Miała wyjść poprawka S9.5 ale po tragicznym starcie S10, wszystkie siły poszły na dopracowanie tej aplikacji, więc już chyba tego patcha nie będzie. :(
Pozdrawiam


piątek, 10 marca 2006, 18:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 08:36
Posty: 6
Post Do Mark5
Czy masz na myśli to samo co sugeruje facet z przedstawicielstwa Pinnacla z W-wy?
Tzn. czy zapisać projekt jako MPEG i po zrenderowaniu wkleić jako nowy projekt na timeline? - oczywiście po zainstalowaniu patcha ?


sobota, 11 marca 2006, 14:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL