Teraz jest czwartek, 17 października 2019, 10:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Problemy z opdczytaniem płyty w formacie VCD na komputerze . 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 19:24
Posty: 142
Lokalizacja: Świdnica
Post Problemy z opdczytaniem płyty w formacie VCD na komputerze .
Witam ,

po stworzeniu filmu i nagraniu go w formacie VCD , istniej mozliwośc odczytania go tylko w stacjonarnym odtwarzaczu DVD , a komputer nie widzi tej płyty . Gdy do płyty z filmeme dogram np. Vplayer to płyta odtwarza się na komputerze ale strasznie sie muli , natomiast DVD jej nie widzi . Co robie źle ?? Proszę o pomoc .

Numer gg 3188883 . :D


niedziela, 12 marca 2006, 12:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
VCD wymaga odpowiedniego zapisu płyty i jeśli przgrasz z niej pliki i zapiszesz na płycie jako dane dodając np vplayer to nie będzie działała w DVD. Wyjściem jest użycie programu który w trakcie przygotowania płyty pozwoli dodać do niej odtwarzacz. Osobiście polecam WinOnCD ale trzeba wcześniej zakodować materiał do mpega1 w innym programie bo WinOnCD robi to koszmarnie.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


niedziela, 12 marca 2006, 20:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Mozna tez zrobic gotowe VCD w nero express lub STUDIO 10 obydwa koduja material do mpeg2 i tworza plyte w fomacie zgodnym z VCD.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 12 marca 2006, 23:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Pedro79 małe sprostowanie. VCD to mpeg1. Poza tym nie odtworzy się on komputerze jeśli nie będziesz posiadał odpowiedniego softu (np do odtwarzania DVD). Dlatego np Nero odpada.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


poniedziałek, 13 marca 2006, 00:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Płytę VCD można odtworzyć na komputerze za pomocą playera PowerDVD.
Poza tym podczas authoringu płyty VCD np. w Nero można dodać do zawartości płyty jednoplikowy player VCD_Play.exe umieszczany zazwyczaj na płytkach VCD dodawanych do gazet.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 13 marca 2006, 01:32 przez leszek1979, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 13 marca 2006, 01:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
To prawda, VCD odtwarza większość playerów DVD jednak jeśli ktoś używa VCD to raczej dlatego że nie ma napędu DVD i oprogramowania do tego. Oczywiście mozna go ściągnąc ale ... :roll:

_________________
http://www.kiwifilm.pl


poniedziałek, 13 marca 2006, 01:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Zgadza się VCD to mpeg1, natomiast jesli o odtwarzacz przy WIN XP, Windows Media Player odtwarza VCD wersja 10. Mozna również skopiowac z płytki VCD sam pliczek z filmilmem na dysk twardy i odtwierać dowlolnym programem. Natomiast do uzyskania naprawdę lepszej jakości i zachowania zgodności z większością stacjonarnych odtwarzaczy DVD, można kodować filmy w SVCD i tu już faktycznie pojawia się mpeg2 i dużo lepsza jakość w porównaniu z VCD, a nadal zostajemy przy nośniku CD.
VCD i SVCD bezproblemowo tworzą i NERO i Studio.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 13 marca 2006, 23:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Pedro79 napisał(a):
Natomiast do uzyskania naprawdę lepszej jakości i zachowania zgodności z większością stacjonarnych odtwarzaczy DVD, można kodować filmy w SVCD i tu już faktycznie pojawia się mpeg2 i dużo lepsza jakość w porównaniu z VCD, a nadal zostajemy przy nośniku CD.

Z tego co się orientuję to jednak VCD jest bardziej zgodne ze stacjonarnymi DVD. Z SVCD mogą być problemy choćby z powodu niespotykanej w DVD rozdzielczości 480*576, chociaż faktycznie SVCD zapewnia dużo lepszą jakość niż VCD.


wtorek, 14 marca 2006, 01:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Wydaje mi się ze na dzień dzisiejszy mało który odtwarzacz stacjonarny nie potrafi odtworzyć SVCD, a jeżeli już tworzyć w SVCD to warto zerknąć na odtwarzacz czy poprostu obsługuje ten format większośc ma wypisaną obsługę formatów obrazu.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 15 marca 2006, 00:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jesli posiadasz windows xp lub 2000 to plyte vcd bez problemu powinien odtwarzac windowsowski media player. Windows wspiera ten format i majuz difoltowo odpowiednie kodeki. Jesli stacjonarny odtwarzacz czyta plyte a komputerowy naped nie to swiadczy o tym, ze plyta ma duza ilosc bledow. Przyczyna jest slabej jakosci nosnik lub uszkodzona nagrywarka. Po prostu w tym przypadku stacjonarny odtwarzacz lepiej sobie radzi z korekcja bledow. Sam posiadalem nagrywarke (marki samsung) ktora nagrywala w taki sposob, ze sama potem nie mogla tego odczytac lub odczytywala stopklatkami. Moj stacjonarny Philips zdecydowanie lepiej sobie radzil z tymi plytami. Oczywiscie orginalne plyty lub nagrane na innej nagrywarce chodzily bez problemu. jesli chodzi o napedy Samsunga to niestety dosc czesta dolegliwosc. Powodem bylo strata emisji lasera w nagrywarce co powodowalo "slabe" wypalanie nosnika. Co ciekawe ten spadek emisji wystapil juz po wypaleniu ledwie 20 plyt.


środa, 15 marca 2006, 19:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL