Teraz jest piątek, 18 października 2019, 03:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Efekt błysku 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 26 lutego 2006, 19:12
Posty: 7
Post Efekt błysku
Jak zrobić w pinnaclu (mam 10) efekt błysku. Chodzi mi o taki efekt jakby ktoś np. rzucił granatem błyskowym (świetny przykład :wink: ).

Z góry dziękuje za odpowiedzi


czwartek, 30 marca 2006, 08:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 5 lutego 2006, 19:52
Posty: 323
Post 
Też bym prosił o podanie ale do AP 2.0 jak zrobić :)


czwartek, 30 marca 2006, 08:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
crstone napisał(a):
Też bym prosił o podanie ale do AP 2.0 jak zrobić :)


Additive dissolve

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


czwartek, 30 marca 2006, 09:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 21:20
Posty: 36
Lokalizacja: Radom
Post 
Nie wiem czy o to dokładnie chodzi ale ja efekt błysku robie poprzez wstawienie białego tła trwającego od 1-2 klatek z ustawionym parametrem Transparency na 70%. Ten efekt można zobaczyć w filmiku na którym użyłem tego efektu.
Filmik

P.S. To mój ten modelik :D

POZDRAWIAM


wtorek, 11 kwietnia 2006, 23:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post 
Nie pamiętam w tej chwili w której z grup pluginów ale jest taka wtyczka Lighting. Coprawda pisze teraz o 9+ ale podejrzewam ze w 10 też to znajdziesz ;)

[ Dodano: Sro Kwi 19, 2006 10:28 pm ]
Tak jak pisałem Bravo Studio Pack1 - Lighting :) plugin pod 9+ ale wierze ze pod 10 jest odpowiednik lub nawet działa ten sam ;)


środa, 19 kwietnia 2006, 10:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 sierpnia 2006, 19:58
Posty: 5
Post 
Post już co prawda powstał kilka miesięcy temu ale może ktoś skorzysta.
Otóż po wielu poszukawaniach nie znalazłem do pinnacla efektu o który pytał autor postu, a którego też potrzebowałem, więc go sobie zrobiłem. Zrobiłem kilka wariantów w formacie .hfx do skopiowania do katalogu effect w pinnaclu.
Pliczki dołączam poniżej.
Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi proszę pisać, efekt tworzyłem pod siebie bo o taki mi właśnie chodziło.

Pozdrawiam


niedziela, 6 sierpnia 2006, 20:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post 
efekt można przy odrobinie dobrych chęci otrzymać poprzez korekcję koloru - plugin z grupy efektów kolorystycznych


niedziela, 6 sierpnia 2006, 20:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 sierpnia 2006, 19:58
Posty: 5
Post 
Kiedyś próbowałem tego i dałem sobie spokój, nie zawsze wychodzi tak jak powinno i jest więcej kombinowania niz przy wstawieniu gotowego przejścia.


niedziela, 6 sierpnia 2006, 20:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 22 lutego 2005, 17:51
Posty: 272
Post 
3 ramki bardzo jasnej szarości (ew. 5 ramek) przenik z jednej strony, przenik z drugiej i gotowe. Wg. mnie - subiektywnie - biel za bardzo wali po oczach. pozdrawiam!


niedziela, 6 sierpnia 2006, 21:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 sierpnia 2006, 19:58
Posty: 5
Post 
dfg napisał(a):
3 ramki bardzo jasnej szarości (ew. 5 ramek) przenik z jednej strony, przenik z drugiej i gotowe. Wg. mnie - subiektywnie - biel za bardzo wali po oczach. pozdrawiam!



Nie wiem za bardzo jak to miałoby wyglądać. Wstawiłem ten efekt bo wydawało mi się że autorowi o takie coś właśnie chodzi (w kulminacyjnym punkcie wybielenie do zera). Można przecież skracać czas trwania przejścia, poza tym z tego co oglądałem w wielu teledyskach, często występuje właśnie taki "strzał po oczach".
Dziękuję jednak za wszystkie uwagi które się pojawią odnośnie tego efektu.
Stworzyłem go na własne potrzeby, gdyz pinnacle nie oferuje takiego efektu przejścia, a rozwiązania pośrednie jakie proponował @sheepi mnie nie zadawalały. Jeżeli ktoś chce mogę spróbować przerobić efekt ale najlepiej by było gdybym mógł zobaczyć jakiś przykład. Niezabardzo z opisu jestem wstanie sobie wyobrazić efekt końcowy (np. czy te 3 ramki mają nastepować w jednakowych odstępach czasu, czy mają się zaczynać od razu na początku trwania efektu. itp).
Z drugiej strony proszę o wyrozumiałość bo edytor tworzenia efektów w pinnaclu dopiero co zacząłem poznawać i taki efekt który zrobiłem jest stosunkowo prosty w tworzeniu. A jeszcze szybciej gdy edytuje się jakiś juz gotowy.
Bardzo jestem ciekaw czy autorowi postu chodziło o coś takiego.

Pzdr


poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 08:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Cze chiałem się zapytać gdzie w Pinnacle 9+ znalezc "edytor tworzenia efektów" by zapisywac do plikow z koncowka .hfx

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 15:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 sierpnia 2006, 19:58
Posty: 5
Post 
exPredator napisał(a):
Cze chiałem się zapytać gdzie w Pinnacle 9+ znalezc "edytor tworzenia efektów" by zapisywac do plikow z koncowka .hfx


napisze jak ja to robię, być może jest inny sposób.
Po wstawieniu dowolnego przejścia HFX, klikasz na nim dwa razy myszą i w otwartym oknie wybierasz edycja. Po otwarciu nakładki możesz dowolnie edytować lub tworzyć nowe.


poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 17:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Rzeczywiscie jak sie kliknie na "edyscja" to otwiera sie Hollywood FX i mozna edytowac przejscia i tworzyc nowe.
Testowalem tez te przejscia ktore udostepniles - "flash" jest ich 4 czym sie roznia, bo jakos roznicy nie widzialem :)

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


sobota, 12 sierpnia 2006, 15:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 sierpnia 2006, 19:58
Posty: 5
Post 
Różnica jest w długości trwania błysku. Niektóre rozjaśnienie trwa 1/4 czasu trwania przejścia, a inne np. 2/3. Jeżeli ustawisz przejście poniżej 1 s to rzeczywiście możesz nie zauważyć różnicy. Ja nieraz używam dłuższych przejść i te różnice są mi potrzebne.


sobota, 12 sierpnia 2006, 16:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Też sprawdziłem efekty lukuska, sa naprawdę OK. Prosta rzecz , której brakowało w Studio. Gdyby ten soft był Open Source można by w nim wiele poprawić i ulepszyć tak jak zrobił to lukusk.
Dzięki :lol:


sobota, 12 sierpnia 2006, 19:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL