Teraz jest sobota, 19 października 2019, 02:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Problemy z edycją w Studio 9. Pliki .vob, .avi, brak głosu. 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problemy z edycją w Studio 9. Pliki .vob, .avi, brak głosu.
Dzien dobry

Przepraszam, ze zasmiecam forum tym samym watkiem ale tyle jest tych podtytulow, ze po prostu nie zauwazylem tego odpowiedniego. Jednak teraz chyba trafilem w odpowiednie miejsce. I naprawde mam nadzieje, ze ktos sie zlituje i wyjasni mi moj problem. Bo nerwowo juz nie wytrzymuje.

Zwracam się do Was z prosba o pomoc przy stosowaniu programu Studio 9. Wydaje mi się, ze problem nie jest zbytnio skomplikowany, jednak uniemozliwia mi prace nad tym, co sobie zaplanowalem.

Tak naprawde, to istnieja trzy problemy ale wszystkie dotycza tego samego projektu. Mianowicie posiadam spora kolekcje kaset VHS, które kolega przegral mi na plyty DVD. Na plycie DVD filmy te sa zapisane w postaci plikow .vob. Program Studio 9 wersja 9.4.3, który posiadam nie potrafi jednak go "podpiac". Ktos mi poradzil zamienic .vob na .mpg. Zrobilem tak i obraz sie pojawil ale bez glosu. W dodatku tylko kilka sekund. (Tych plikow .vob jest kilka. m.in.: video_ts.bup, video_ts.info, video_ts.vob,
vts_01.vob). Jak mam obrobic te filmy? Glos jest oddzielnie, a dzwiek oddzielnie? Nie chce aby wszystkie moje filmy poszly na marne.

Moim zamiarem jest obrobic ten film w Studio 9 oraz, co wiecej, chciałbym pododawac inne efekty oraz krociutkie filmiki sciagniete z internetu. I tu pojawia się kolejny problem. Sciagnalem kilkanascie krotkich filmikow o rozszerzeniu .avi i .mpg aby moc je zaimportowac do glownego programu Studio 9. Niestety okazalao się, ze potrafia być zaimportowane tylko pliki .mpg. Kiedy chce uzyc pliku .avi pojawia się strona w jezyku angielskim z prosba o zakup klucza. Jednak 4 pliki .avi daja się zaimportowac! Kiedy zaczalem dokladniej się tym zajmowac wyszlo, ze te pliki .avi, których nie dalo się pierwotnie w ogole podczepic do glownego filmu w Studio 9, obecnie się da tyle, ze … bez obrazu. Slychac tylko dźwięk. W widoku "ikony" objawia się to zielonym fragmentem tasmy filmowej, a pliki .mpg maja zaznaczone ikony .mpg.

Bardzo mi to utrudnia edycje tego filmu ponieważ nie mogę skorzystac z plikow .avi, które sobie już zgromadzilem. Dziwne to jest gdyz docelowo, kiedy korzysta się z innych zrodel filmu, program pyta o "wszystkie pliki typu video" i wymienia wśród nich pliki o rozszerzeniu .avi.

Po trzecie dostalem gratis plytke pt Hollywood FX (wersja 5.5.4). Po zainstalowaniu stala się dziwna rzecz bo numer seryjny podobno byl nieprawdziwy (wszystkie programy mam legalne). No ale mimo wszystko zainstalowal sie. I tu nie wiem co dalej. Zainstalowal mi sie ten Hollywood w folderze Pinnacle obok Studio 9 i Shared Files. Czyli chyba ok. Sam folder Hollywood zawiera kilkanascie innych folderow (m.in. album, effects, plugins itd.) jednak ich zawartosc to jakies dziwne pliki o nieznanych rozszerzeniach (.hph, .hfi, .hfx, .flt, .tga itd.) W sumie tysiace plikow. Znalazlem tez plik Easy_Fx.exe. No i jakos sobie radze z tym programem. Fajna paleta efektow (czesc udalo mi się odblokowac – tym samym kluczem, ktory przy instalacji nie dzialal!) i troche sie pobawilem. I tu wlasnie pojawia się problem.

Nie potrafie jakos skompatybilowac tych efektow z moim glownym programem Studio 9. Mnie po prostu chodzi o mozliwosc wykorzystania tych dodatkowych kilkuset przejsc, zdjec i innych efektow podczas pracy ze Studio 9. Jak korzystac z Hollywood FX podczas pracy w Studio 9. Rozumiem, ze to raczej ze strony Studio 9 powinienem jakos "podczepic" ten Hollywood ale nie mam pojecia jak.

Wezmy np. przejscia. W glownym oknie Studio 9 mam zakladke przejscia i sklada się z 3 stron roznych efektow (w sumie 74 efekty do wykorzystania). W Hollywood tych przejsc jest multum ale jak je zaimportowac z tamtego programu do filmu tworzonego wlasnie w Studio 9? Dotyczy to rowniez innych efektow jak zdjecia, dzwiek (choc nie wiem czy sa dzwiekowe efekty w Hollywood). W kazdym razie nie umiem tego zrobic i tak naprawde caly Hollywood FX okazuje sie byc mi sie zbedny. A szkoda bo widze, ze moglbym cos z niego skorzystac. Zapewne jest tam sporo innych rzeczy, o ktorych jeszcze nie wiem.

Bardzo bylbym wdzieczny za jakakolwiek odpowiedz.

Serdecznie dziekuje i pozdrawiam. Mam nadzieje, ze bede mogl obejrzec sobie moje filmy z podrozy po calym swiecie na stacjonarnym DVD ubarwione filmikami sciagnietymi z internetu. To jest moj cel.

Profi

PS. Jesli ktos ma ochote mi pomoc indywidualnie, to moze mi odpisac na mejla: davy@gazeta.pl lub na gg: 5318823


czwartek, 20 kwietnia 2006, 22:21
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 kwietnia 2006, 19:14
Posty: 38
Lokalizacja: Gliwice
Post 
1. Według mnie stosowana przez Ciebie wersja Studio 9.4.3 stwarza wiele problemów. Proponuję zainstalować wersję od 9.3.0 do 9.3.5
2. W zależności od długości filmu film jest zapisywany na płytach DVD w kilku plikach *.vob (ograniczona wielkość pliku). Zmień rozszerzenie na mpg w plikach zaczynając od vts_01
3. w przypadku filmików *.avi występuje zapewne problem z kodekiem który został użyty do ich stworzenia. Żeby ich użyć w Studio 9 należy je przekonwertować kodekiem dedykowanym dla Studio 9, lub przekonwertować do postaci mpg i wtedy wstawić do projektu.
4. Po prawidłowej instalacji efekty Hollywood FX powinne być widoczne w rozwijanym menu zakładki "pokaż przejścia". Po włączeniu zakładki "pokaż przejścia" w menu rozwijanym znajduję się "przejścia standardowe". Być może powinieneś posiadany przez siebie klucz wprowadzić do Studia - w zakładce pomoc znajduje się moduł wprowadzania kluczy. Moduł wprowadzania kluczy znajduje się również w instalującej się razem ze Studiem wersji Hollywood FX


czwartek, 27 kwietnia 2006, 11:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzieki za odpowiedz. Od tamtego czasu troche sobie sam jakos radzilem. Rozwiazalem swoj problem poprzez konwersje plikow .vob z plyty dvd do plikow MPEG-1. Jednak wydaje mi sie, ze siadla troche jakosc. W ogole dziwne jest to, ze ten program nie obsluguje plikow .vob. Dziwne, bo przeciez po skonczeniu filmu mozna wypalic go na plycie DVD. Wtedy chyba renderuje go wlasnie do plikow .vob. Tak wiec przekonwertowalem caly film, rowniez wszystkie te filmy z internetu do rozdzielczosci 352x240, 29.97, birrate 1150. Sam mi to ustawil :) W sumie moge pracowac ale pogorszyla sie jakosc. Dlaczego nie chce zaimportowac plikow .vob tego nie rozumiem. Nawet jak zmienie rozszerzenie na .mpg. I ten problem chcialbym rozwiazac najpierw bo wszystko mam zgrane z vhs wlasnie do plikow .vob.

Co do efektow Hollywood to tu nic nie udalo mi sie zrobic. W zakladce "przyborniki" mam opcje "dodaj efekty video", kiedy klikam pojawia sie lista, a na niej pozycja "hollywood FX" , w prawej kolumnie efekt o nazwie "HFX Filter" ale przycisk OK jest nieaktywny. Probowalem wprowadzic klucz H-FX, tak jak podales, ale wyskakuje mi info, ze klucz jest nieprawidlowy.


piątek, 28 kwietnia 2006, 16:29
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 kwietnia 2006, 19:14
Posty: 38
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Przejścia Hollywood znadziesz nie w menu przybornik tylko w menu albumy podmenu przejścia.
Konwersja do mpg-1 powoduje znaczne straty jakości (rozdzielczość 352x240), przekonwertuj materiał źródłowy do mpeg-2 (rozdzielczość 720x576) zgodna z DVD w systememie PAL


piątek, 28 kwietnia 2006, 18:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Zgadzam się z przedmówcą, dodatkowo jesli chodzi o Studio 9 to wersja 9.3.5 winna importować VOby po zmianie rozszerzenia na mpeg. Tylko tutaj moga pojawić się problemy jesli w systemie oprócz kodeków Studia sa zainstalowane inne kodeki!!! Wtedy moga wystepowac dziwne krzaczki. Proponowałbym tandem czysty system + Studio 9.3 i większosc problemów znika.
Jesli chodzi natomiast o dźwięk problem może być jesli te DVD masz zgrane z dźwiękiem np DD5.1 lub DD2.0 a nie masz takiego kodeka, (nie zakupiony).
Generalnie mniej problemowy jest montaż plików AVI ale AVI kodowanych kodekiem DV lub (mjpeg) zapewniającym wysoką jakośc nagrania, natomiast film zajmuje duzo miejsca AVI (DV) 1h=13GB, mjpeg (zależnie od kompresji).
Generalnie cokolwiek wrzucasz do składanego materiału np fotkę czy film najlepiej jak ma rozdzielczośc pełnego PAL , a jesli chodzi o wideo to aby było przekonwertowane na kodek AVI (DV) lub mjpeg, lub też i mpeg 2. Oszczedzisz sobie pózniejszych problemów min. z drgającym obrazem, czy pasami na obrazie podczas ruchu itd.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 29 kwietnia 2006, 09:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Bardzo dziekuje za pomoc. Udalo mi sie w koncu znalezc te przejscia w Hollywood! Wszystko dziala.

Wracajac jeszcze do kompresji, to jaki program polecacie. Musze przyznac, ze znalazlem kilkanascie ale w wiekszosci sa platne. W koncu udalo mi sie znalezc darmowy ale byc moze sa jakies fajne, sprawdzone darmowe.

A poza tym, skoro wersja 9.3.5 obrabia voby to byc moze moja wersja tez to robi tylko ja tego nie potrafie.


sobota, 29 kwietnia 2006, 21:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
To może Cie zaskocze ja wczytuję płyty w Move Maker który jest w Windowsie XP z wiekszościa filmóws obie radzi konwertuje voby (zmienione rozszerzenie na *.mpg) na AVI (DV), czasem wywala mi obraz do góry nogami ale pózniejw studio odwracam go spowrotem, może to spartańska metoda ale działa choć miewa tez problemy, niemniej jeszcze mnie nie zawiodła.MoveMaker ma taki problem ze wczytac można np 1 Voba na timeline po wczytaniu 2 i złaczeniu cąłego filmu program się wywala, ale po przekonwertowaniu na AVI DV montuję to pezproblemowo w Studio które np czasem nei chce łyknąć tej płytki DVD gdyż ma problemy z dźwiękiem kóry po przechwyceniu się przycina i jest rwany :(

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 2 maja 2006, 00:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL